Njut av naturen runt Vega och i hela Haninge kommun

Den som gillar naturupplevelser har kommit helt rätt i Vega. I Haninge kommun finns en nationalpark och hela tjugoen naturreservat att välja mellan. Både i och runt Vega finns många härliga naturområden som är väl värda att upptäcka. En kort utflykt bort finns dessutom alltifrån skärgårdslandskap och lövskogar till djupa urskogar.

–Vegabornas närmaste naturreservat är Kolartorps naturreservat. Det är ett skogsområde som ligger mitt i Vega och bland annat består av ”jättegrytor”, en slags rest från istiden. I närheten ligger också Rudans naturreservat, ett populärt utflyktsmål för många Haningebor. Här finns en mängd markerade stigar, både motionsspår i tuff terräng och barnvänliga skogsstigar. I Övre Rudasjön kan du bada och i Nedre Rudasjön finns fina fiskevatten. På vintrarna finns prepareradeskidspår och en konstfrusen skidslinga. På Övre Rudan plogas även en skridskobana säger Malin Löfgren, kommunekolog i Haninge kommun.

Lättillgänglig skärgårdsmiljö

En halvtimmes cykelväg från Vega, eller en kvart med bil, ligger Tyresta nationalpark med sin särpräglade gammelskog, ett av de största orörda skogsområdena utanför fjälltrakterna. I Tyresta by finns ett naturum; Nationalparkernas hus med en utställning om alla nationalparker i Sverige och om vår svenska natur. Här finns även ett café och en bondgård med djur. Ett uppskattat utflyktsmål för hela familjen med andra ord.

–Jag vill också slå ett slag för Haninges fantastiska skärgård, som består av närmare 4000 öar, kobbar och skär, alla med sin unika karaktär. Från Vega är det lätt att ta sig ut till skärgården, båtar går bland annat från Dalarö brygga och Årsta Havsbad. Passa på att upptäcka dina egna guldkorn i Haninges skärgård, några tips är exempelvis Utö och Ornö. Stegsholm, på halvön Gålö, är ett annat fantastiskt vackert område med mäktiga ekar och blommande hagmarker säger Malin Löfgren.

 

Utforska Haninges natur med Naturkartan

För dig som söker lugnet och vill uppleva naturen med lite mindre folk omkring dig kan våtmarken och skogarna invid Skutans gård, som gränsar till Tyresta, vara ett alternativ. Här finns ett fågeltorn, fina svampskogar och en naturstig. Det är bara ett av många utflyktsmål för dig som vill njuta av naturen nära Vega.

–Ett tips till dig som är nyinflyttad är att ladda ner den kostnadsfria appen Naturkartan, där du hittar information om både naturreservat och andra spännande naturområden i hela Haninge kommun. Naturkartan finns även på nätet. För dig som vill upptäcka den närliggande naturen med guide arrangerar Haninge kommun guidade vandringar i olika naturområden. Mer information om det finns på vår hemsida, säger Malin Löfgren.

Foto: Malin Löfgren