Ett brett utbud av butiker och service

Vegaborna kommer att ha tillgång till ett stort utbud av butiker och service i sitt närområde. I Vega satsar man på ett närserviceutbud som underlättar vardagen, medan närbelägna Port 73 kan erbjuda ett trettiotal butiker, bland annat två stora livsmedelsbutiker. Även Haninge centrum, med ett sextiotal butiker, restauranger och aktörer som erbjuder underhållning och nöjen, ligger på bekvämt avstånd från Vega.

I Vega planeras det för flera olika typer av verksamheter som ska underlätta det vardagliga livet och bara ett stenkast från Vega ligger handelsplatsen Port 73, som invigdes 2010 och sedan dess har expanderat kontinuerligt. I dagsläget finns ett trettiotal aktörer i Port 73, såväl butiker som restauranger och gym, säger Senada Custovic, etableringsansvarig i Haninge kommun.

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg planerar att fortsätta öka utbudet av handel, kultur och service i Port 73. På längre sikt är ambitionen att utveckla området ytterligare genom att komplettera med bostäder i direkt anslutning till Port 73 samt att förbättra möjligheterna för fotgängare och cyklister.

Handelsplatsernas utbud kompletterar varandra

–I Haninge kommun finns en nära samverkan mellan olika handelsaktörer. Den gemensamma målsättningen är att erbjuda Haningeborna ett så komplett utbud som möjligt av service och handel. Tanken är att utbudet i Vega, Port 73 och Haninge centrum ska komplettera varandra. I Port 73 finns exempelvis stora livsmedelsbutiker som Willys och Coop samt ett Julavaruhus, medan Haninge centrum erbjuder det butiksutbud som omfattar alltifrån kläder och skor till leksaker och inredning, säger Senada Custovic.

Även Haninge centrum planerar att utöka handelsytan framöver. Här satsar man även lite extra på nöjesutbudet.

På med laggen och ta en runda i Rudan!

Finns det något bättre än gnistrande snö och ett nypreparerat skidspår? Nu har du chansen att få en riktig vinterupplevelse i Rudans friluftsområde. Det ligger bara några kilometer söder om Vega, precis intill Handens pendeltågstation.

Äntligen har snön fallit och vi hoppas för alla skidentusiasters skull att den ska ligga kvar länge. I Rudan finns flera olika spår, från konstsnöspåret på cirka en kilometer (beroende på snötillgång) till Kolarslingan på hela 15 kilometer. Ett par av spåren är upplysta.

Skridsko- och pulkaåkning
Om inte skidåkning är din grej kan du åka skridskor på plogad bana på sjön övre Rudan när isen tjocknat. Eller om familjen föredrar pulka eller snowracer – här finns även en belyst pulkabacke.

Om Rudans friluftsområde
Entrén till friluftsområdet är vid Rudans gård vid den södra uppgången till Handens pendeltågsstation. Rudans gård har anor sedan 1600-talet då torpet östra Rudan uppfördes. Namnet kommer av att karpfisken Ruda var vanlig i de två omkringliggande sjöarna. Området är förutom sina vinteraktiviteter känt för sitt fiske, bad, cykling och vandring.

Fakta om skidspåren
Att utnyttja spåren kostar 60 kronor per dag eller 800 kronor för hela säsongen. Här finns även omklädningsrum som kostar 20 kronor per dag eller 300 kronor för ett år. Vid anläggningen finns också en enklare servering, toaletter och raststuga. Spåren är belysta till klockan 22.00.

Servering finns och drivs av  IKJ Haninge. Den är öppen främst under helger och större arrangemang. Det finns även en raststuga som man kan utnyttja. Toaletter finns också.

Hitta hit: ta pendeltåg eller buss 824, 836, 839, 840 eller 841 till Handen. Kör du bil finns parkeringsplatser dels vid Rudans gård, dels öster om järnvägsspåret i södra änden av Handens pendeltågsstation.

Vill du veta mer?
skidspar.se hittar du spårkartor och annan information om anläggningen. De som hjälper till med konstsnöspåren är föreningen IKJ Haninge och där hittar du alltid uppdaterad information om spåren.

God tur!

Det ska vara lätt att leva hållbart i Vega

Redan från start har stadsdelen Vega planerats som en stadsdel där det ska vara lätt att ha en hållbar livsstil. Här ska det vara enkelt att göra klimatsmarta val i vardagen, exempelvis att ta cykeln eller åka kollektivt istället för att ta bilen, källsortera sitt avfall och leva så energisnålt som möjligt.

För Vega finns ett ekologiskt hållbarhetsprogram framtaget. Bland annat planeras tät bebyggelse och bostäder för många människor där den bästa tillgängligheten till kollektivtrafik finns, i närheten av den framtida pendeltågsstationen och bussterminalen.

–I Vegas hållbarhetsarbete har vi fokuserat mycket på att skapa förutsättningar för hållbara transporter. Den nya pendeltågsstationen, närhet till bussar och tillgängliga gång- och cykelvägar gör det attraktivt att låta bilen stå. Vi vill också underlätta för bilpooler att etablera sig i stadsdelen så många kan få tillgång till bil utan att nödvändigtvis äga en egen, säger Frida Nordström, klimat- och miljöstrateg på Haninge kommun.

Närhet till service, kultur, skolor och förskolor är ytterligare en faktor som ska underlätta Vegabornas hållbara vardag eftersom det minskar vardagstransporterna och bidrar till den sociala hållbarheten. Det planerade aktivitetshuset gör även att Vegaborna kan ägna sig åt många fritidsaktiviteter utan att lämna stadsdelen.

Satsar på tillgängliga gång- och cykelvägar

–Från kommunens sida jobbar vi även för att Vegaborna snabbt och lätt ska kunna ta sig till Port 73 till fots eller på cykel. Vi ser också till att gång- och cykelvägarna är väl utbyggda så de boende enkelt kan ta sig till andra delar av Haninge. Även inom Vega är vår ambition att det ska vara tryggt och smidigt att ta sig fram till fots eller på cykel, säger Frida Nordström.

Det kommer också att finnas gott om laddningsplatser för Vegabor som har eller planerar att skaffa en elbil. Tillgången på cykelställ ska vara god, inte minst i anslutning till den framtida pendeltågsstationen och bussterminalen. Där satsar Haninge kommun på ett cykelparkeringshus i två våningar med faciliteter och säker förvaring där Vegaborna tryggt kan ställa cykeln.

–En god tillgång på grönytor är viktigt för att få till en hög boendekvalitet. I Vega har vi därför valt att centrera många bostäder i anslutning till pendeltågsstationen och huvudgatan för att på så sätt kunna frigöra yta för promenadstråk och grönytor, säger Frida Nordström.

Öppen säljstart för Ikano Bostads Brf Tindra 9 december

I Brf Tindra bor du i ett prisvärt boende och med bästa läge i Vega, alldeles intill den nya pendeltågsstation som står färdig när du flyttar in. På 20 minuter är du i City, men livet på hemmaplan erbjuder allt du kan önska.

Vega är en ny växande och levande stadsdel – torg, parker, cykelstråk och småskalig service skapas med fokus på långsiktig hållbarhet. Skolor och förskolor finns på nära håll och naturen har du inpå knuten. Visst låter det bra?

Tid: lördag 9 december, kl 13.00-15.00

Plats: Handelsplats Port 73, Nynäsvägen 21 i Haninge. Visningen äger rum inne i gallerian, entrén intill Coop.

Principen först till kvarn gäller. Du kommer att tilldelas ett könummer på plats och köpanmälan måste lämnas in under visningstiden. Efter det kontaktar ansvarig mäklare dig i turordning.

Välkommen!

Samla kompisgänget och roa er på klassiskt amerikanskt vis

I området runt Vega finns mycket att uppleva och göra. För den som vill samla kompisarna eller familjen och hitta på något roligt finns bland annat nöjespalatset Rollers n’ Bowlers i Haninge centrum. Det är en av Sveriges första kompletta nöjesanläggningar med hamburgerrestaurang, bowlingbanor, simulatorer, rullskridskobanor och laserdome, allt samlat under ett tak.

Våren 2016 öppnade Rollers n’ Bowlers stora anläggning i Haninge centrum. På 4 300 kvadratmeter samlas allt som behövs för en lyckad helkväll med kompisgänget, kollegorna eller familjen. Haninge centrum satsar lite extra på att utveckla just utbudet av upplevelser och nöjen och Rollers n’ Bowlers är definitivt en del av det. Hit kan man komma många gånger utan att tröttna. Oavsett om man vill spela ett par omgångar bowling och ta ett par drinkar eller satsar på en klassisk amerikansk hamburgermiddag kombinerat med shuffleboard och något så ovanligt som rullskridskoåkning inomhus. På en 500 kvadratmeter stor rullskridskobana med discomusik och en fantastisk ljusshow kan du testa rullskridskokunskaperna, oavsett väder och årstid.

Spela ett parti biljard eller utmana vännerna på shuffleboard

En annan gång kanske du kommer hit med din partner eller med bästa kompisen för att spela ett parti biljard, spela lite arkadspel och bara umgås. På Rollers n’ Bowlers finns garanterat något för alla, det är ett av Stockholmsområdets och även Sveriges största nöjespalats med aktiviteter för alla åldrar.

Snart kommer det också att vara möjligt att utmana sjunga karaoke på Rollers n’ Bowlers, som planerar att investera i en toppmodern karaokeanläggning. På Rollers n’ Bowlers är bowling en upplevelse för alla sinnen, åtminstone om du provar på deras koncept som gör att du kan bowla i en 3D-värld med ett rymdtema som projiceras på banor och väggar.

Ny livsmedelsaffär planeras intill pendeltågsstationen

Fastighetsbolaget Scandinavian Property Group (SPG) planerar en 900 kvadratmeter stor livsmedelsbutik ett hundratal meter från Vegas blivande pendeltågsstation. Läget blir exceptionellt centralt och lätt att nå både för tågpendlare och närboende. Portarna beräknas slå upp våren 2020.

Matbutiken blir ett välkommet tillskott i det snabbt växande Vega som när det är fullt utbyggt kommer att rymma cirka 10 000 boende. Lokalen ligger i entréplanet till det bostadshus som ska uppföras strax norr om pendeltågsstationen på bekvämt avstånd för de boende i området.

Vilken handlare som kommer att flytta in är inte helt spikat i dagsläget, så vi återkommer efter årsskiftet med en närmare presentation av den nya livsmedelsaffären.

Säljstart av Ikano Bostads Brf Tindra!

Ikano Bostads första projekt i Vega, Brf Tindra, blir en förening med sammanlagt 76 yteffektiva lägenheter om 1-4 rum och kök med inflyttning från hösten 2019.

Lägenheterna i Brf Tindra är utrustade med nya innovativa och flexibla lösningar.
FlexEl – bestäm själv var uttagen ska sitta.
FlexLjus – släck alla taklampor med ett enda knapptryck.
FlexRum i några av lägenheterna – ett extra sovrum när du behöver det.

I Brf Tindra bor du i ett prisvärt boende och med bästa läge i Vega, alldeles intill den nya pendeltågsstation som står färdig när du flyttar in. På 20 minuter är du i City, men livet på hemmaplan erbjuder allt du kan önska.

För att kunna välja lägenhet före alla andra behöver du bli medlem i Ikano Förmån och anmäla förtur senast söndagen den 5 november.

Vi på Ikano Bostad ser med spänning fram emot att påbörja den här bostadsresan med dig.

 

Ny trafikplats gör trafikflödet till och från Vega smidigare

Just nu pågår arbetena för fullt på väg 73 och i december 2018 står den nya trafikplatsen Vega klar. Trafikplatsen blir en cirkulationsplats med fyra av- och påfartsramper som ansluter till väg 73 och nya vägar på bägge sidor. Den nya trafikplatsen underlättar vardagen för Vegaborna eftersom den gör resorna till och från Vega snabbare.

Den nya trafikplatsen ska förbättra framkomligheten och samtidigt öka trafiksäkerheten eftersom fler bilister får möjlighet att välja väg 73 eller den nya lokalvägen över Norrby gärde istället för Gamla Nynäsvägen. Samtidigt byggs Handens trafikplats om för att öka framkomligheten och bidra till smidigare trafikflöden, genom att de signalreglerade korsningarna tas bort och ersätts med två cirkulationsplatser för av- och påfart till väg 73. Ett viktigt syfte med båda projekten är att främja den regionala utvecklingen utan att försämra miljön.

Direktväg in i Vega möjliggör kortare restid
Under hösten fortsätter arbetet med broarna och cirkulationsplatsen på väg 73. Samtidigt rustas anslutningsvägarna i Kvarntorp och på Norrby gärde upp. Under 2017 ska Trafikverket även färdigställa arbetena med cirkulationsplatser och anslutande vägar i Kvarntorp, påbörja betongarbeten på broar och anlägga på-och avfartsramper kring väg 73.

–När trafikplats Vega står klar räknar vi med att det blir smidigare att åka till och från Vega. När Vegaborna får en egen trafikplats slipper de åka via avfarterna i Handen eller Länna. De kommer istället direkt in i Vega från väg 73, vilket förstås ger en tidsvinst, säger Jan-Erik Gunnestedt, Trafikverkets projektledare för trafikplats Vega.

Ny gång- och cykelväg länkar samman Vega med övriga Haninge
I december 2018 står både trafikplats Vega, anslutande vägar och en ny gång- och cykelväg från Kvarntorp längs med Norrby Gärde klar.

–Den nya gång- och cykelvägen ska göra det lättare för Vegaborna att ta sig fots eller cykla till andra delar av Haninge. Den nya vägen bidrar till att göra Haninges gång- och cykelvägnät mer sammanhängande, säger Jan-Erik Gunnestedt.

2018 är det dags för färdigställande av trafikplats Handen och Vega, färdigställande av broar, beläggningsarbeten samt belysnings- och räckesarbeten. För att såväl trafiken som arbetet med den nya trafikplatsen ska kunna flyta på väljer Trafikverket att växelvis stänga av olika delar av väg 73 för att kunna utföra arbeten på den delen av vägen.

 

 

Ta med barnen på upptäcktsfärd!

Flera förskolor i Vega är inspirerade av Reggio Emilia-pedagogiken, som lyfter fram skapandets roll i barnets personliga utveckling. Just nu visas utställningen Bordercrossing i Rudan Center – en interaktiv upplevelse som ger barnen möjlighet att experimentera och skapa i mötet med naturen. Utställningen kommer från Reggio Emilia i Italien och har tidigare visats på Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Utställningen Bordercrossing pågår till och med november månad. Så om du inte hunnit dit än så finns möjligheten fortfarande.

 

 

Brf Lingontuvan – Nu närmar vi oss säljstart!

Säljstart 7 oktober

Säljstart med obligatorisk registrering kommer att äga rum på plats och tid enligt nedan, registrering mellan kl.08:00–09:00 och därefter tecknas bokningsavtal i turordning efter upprättad kölista med start kl.09:30.

Datum: Lördag den 7 oktober
Tid: Kl.09:30, obligatorisk registrering mellan 08:00-09:00
Plats: Quality Hotel Winn Haninge, Rudsjöterrassen 3B, 136 40 Handen

För att kunna registrera dig och delta på säljstarten måste du ha gjort en intresseanmälan och även ha anmält dig till säljstarten senast fredag 6 oktober kl.12:00.

Intresseanmälan och anmälan till säljstart

På Viktor Hansons hemsida, kan du göra en intresseanmälan och även anmäla dig till säljstart av bostadsrätterna som ingår i Brf Lingontuvan – anmälan senast fredag 6 oktober kl.12:00, länk: http://www.viktorhanson.se/till-salu/lingontuvan/

Har du frågor kopplat till Brf Lingontuvan är du varmt välkommen att kontakta ansvarig mäklare, SkandiaMäklarna Haninge;
Stefan Sandin 070-663 79 59 stefan.sandin@skandiamaklarna.se
Therese Norén 073-352 14 08 therese.noren@skandiamaklarna.se

2021 finns tre grundskolor och nio förskolor

I takt med att allt fler barnfamiljer flyttar till Vega ökar förstås efterfrågan på skolor och förskolor. När Vega står helt klar 2021 kommer stadsdelen därför att ha nio förskolor med sex avdelningar per förskola. För de lite större barnen kommer det att finnas tre grundskolor att välja mellan. Den största grundskolan, som byggs mitt i centrala Vega, kommer att ha plats för uppemot 900 elever.

När Vega är färdigbyggt kommer det att finnas både förskolor och grundskolor utspridda runtom i hela stadsdelen. I dagsläget finns tre förskolor att välja mellan. Hösten 2015 invigdes den första kommunala förskolan i Vega, förskolan Gunnebo på Timmervägen. Samma höst invigdes även Ur och skur-förskolan Spetsbergen, som ligger på Spetsbergsvägen i den västra delen av Vega. Dessutom finns den kommunala förskolan Alprosen, som ligger på Jökelvägen.

Hösten 2018 invigs Raoul Wallenbergskolans förskola. I januari 2019 invigs ytterligare en förskola i privat regi. Det är ännu inte klart vilken aktör som ska driva förskolan. Hösten 2020 invigs ytterligare en privat förskola, även där återstår att se vem som blir huvudman. I den centrala delen av Vega invigs dessutom en kommunal förskola hösten 2021.

Reservtomt för ytterligare en förskola
–Just nu är efterfrågan på förskoleplatser hög i Vega. Till hösten utökar vi därför förskolan Alprosen med ytterligare tre avdelningar. Vi räknar med att det täcker in det behov som finns för tillfället. Vi har en god framförhållning vad gäller planering av skol- och förskoleplatser och följer kontinuerligt inflyttningsprognosen för Vega. Utöver de planerade förskolorna har vi även en reservtomt där det finns utrymme för ytterligare en förskola om behovet uppstår, säger Mikael Stadin Steffen, lokalstrateg på Lokalförsörjningsenheten i Haninge kommun.

2021 står Vegas största grundskola, som ännu inte har fått något namn, klar. Den kommer att drivas i kommunal regi och ligga centralt i stadsdelen. Det blir en F-9 skola med plats för drygt 700 elever. Den andra grundskolan, som kommer att drivas av friskoleföretaget Raoul Wallenbergsskolorna, beräknas stå klar hösten 2019 och blir en F-6 skola med plats för 350 elever. Sedan tidigare finns även Måsöskolan, en kommunal F-6 skola i den gamla delen av Vega. Den har i dagsläget drygt 500 elever, men kan ta emot uppemot 700 elever.

Säljstart för Brf Slänten i Vega

SPG uppför 103 bostadsrätter bekvämt belägna i anslutning till den nya pendeltågsstationen i Vega. Föreningen utgörs av kvadratsmarta 1:or till rymliga 4:or och en gemensam takterrass som kan avnjutas av de boende.

Nu säljstartar vi Brf Slänten – Anmäl dig på http://spgvega.se/slanten/

Dag: Säljstart den 15:e september
Tid: 09:00, anmälan görs till haninge@maklarhuset.se, först-till-kvarn principen gäller

Förskottsbetalning krävs inom 10 dagar från undertecknat förhandsavtal:
– 100 000 kr vid köp av 1-2 rok
– 150 000 kr vid köp av 3-4 rok

Vega på Haninge Gatufest

Kom och uppdatera dig om senaste nytt kring Vegastan på Haninge Gatufest.

Den 2 september är det dags för Haninge Gatufest, en rolig dag för hela familjen med utställare, tävlingar, mat och aktiviteter och uppträdanden. Vegastaden medverkar som utställare, passa på att komma hit och ställa dina frågor och uppdatera dig om allt som händer i Vegastaden nu och framöver.

Haninge Gatufest, som äger rum längs med Runstensvägen, är en folkfest för alla som är intresserade av vad som händer i Haninge. Här samlas foodtrucks, pop-up cykelverkstad, uppträdanden med Kaliffa och Näääk & Nimo och mycket mer. Bland utställarna finns bland annat Haninge brandstation, Haninge närpolis, Smådalarö, Stavhäll trädgård, Stena fastigheter, Riksbyggen och förstås även Vega. Om du är nyfiken på vad som är på gång i Vega och hur den nya stadsdelen växer fram så finns representanter från Vegastan på plats för att svara på frågor och diskutera Vegastans framtida utveckling.

Om du vill veta mer om Haninges friluftsliv, nybyggda och planerade bostäder och mycket mer så är Haninge Gatufest rätt plats att befinna dig på. Ett tips är att kombinera Haninge Gatufest med ett besök på Haningedagen, som äger rum samma dag i Haninge centrum.

Syn-och mätträff ökar tryggheten för de blivande lägenhetsinnehavarna i Brf Vegabonusen

Måndagen den 28 augusti flyttar de 21 första hushållen in i Stena Fastigheters kvarter Brf Vegabonusen. Inför inflyttningen fick alla blivande lägenhetsinnehavare tillfälle att syna sina lägenheter på en kombinerad syn- och mätträff.

Snart är det dags för den första inflyttningsetappen i Brf Vegabonusen, som består av 63 bostäder. Syn- och mätträffen går till så att en representant från Stena Fastigheter presenterar bostaden för köparen, i närvaro av en oberoende besiktningsman.

Syftet är att ge köparen trygghet i att alla gällande byggnormer och regler har följts samt att lägenheten motsvarar den nyproduktionsstandard köparna kan förvänta sig. Som köpare får man möjlighet att på en bestämd tid gå igenom bostaden där bland annat den oberoende besiktningsmannen som gjort slutbesiktningen närvarar. Man går tillsammans igenom rum och utrymmen, installationer och andraväsentliga delar av bostaden innan tillträdesdagen.

Säljstart för etapp 2 av Cederhusen

Cederhusen är ett boende utöver det vanliga. Här bygger Bolite lägenheter med egen balkong, terrass eller uteplats och dessutom gemensamma takterrasser. Planlösningarna är noga genomtänkta och materialvalen är av hög kvalitet.
Nu säljstartar vi etapp 2 av Cederhusen – anmäl dig på www.cederhusen.se
Dag: Söndagen den 27:e augusti
Tid: 10.00
Plats: Svensk Fastighetsförmedling, Handenterminalen 6
Tele: 070-799 70 11