Arkitekten berättar – Brf Skogsstjärnan

Allt eftersom nya kvarter i Vega tar form kan vi ana hur vår nya stadsdel kommer att se ut. Här spelar arkitekterna en viktig roll och därför har vi bett några av dem berätta om sina respektive projekt. Här presenterar vi Jacob Haas, ansvarig arkitekt för Brf Skogsstjärnan.

Luftigt och funkisinspirerat med unik grönskande gård
Brf Skogsstjärnan ligger avskilt och ändå bara några minuters promenad från pendeltågsstationen i Vega. De tre husen bildar ett charmigt bostadskvarter vars grönskande innergård ger en privat hemkänsla men samtidigt släpper in ljus och luft mellan huskropparna.

– Gården var väldigt rolig att jobba med tack vare de stora höjdskillnaderna. Vi har skapat små uterum, vissa skyddade, andra öppna, som alla boende kan röra sig fritt emellan oavsett ålder och rörlighet. Gården är verkligen något utöver det vanliga; en fantastisk livsmiljö, säger Jacob Haas, ansvarig arkitekt, ÅWL Arkitekter.

Mot gatan går de putsade fasaderna i milda naturnära skiftningar med mer färgsättning inåt gården. De rundade balkongerna och markterrasserna i hörnen mjukar upp kvartersformen.

Husarkitekter och landskapsarkitekter arbetade nära tillsammans under hela projektet.

Det är spännande att placera in en byggnad i sluttande terräng. Vi jobbade intensivt för att få byggnaderna att ’landa snyggt på marken’. Topografin ger en extra kvalitet och livfull variation som jag är övertygad om att många kommer att uppskatta, säger Jacob Haas.

Skogsstjärnan har totalt 116 lägenheter för alla behov – från effektiva ettor till generösa fyror – och alla med fokus på gemenskap. Medan kök, vardagsrum och balkong utgör den sociala delen av respektive lägenhet, så ligger sovrummen mer avskilt. Den största lägenheten i föreningen är en 5:a om 109 kvm med två uteplatser i olika väderstreck.

Lägenheterna har balkong eller uteplats och tack vare den indragna våningen på översta plan har många lägenheter takterass med trätrall. Lägenheterna inreds med tidlösa naturmaterial, som trestavigt parkettgolv i ek, kalksten i fönsterbrädorna och klinkers i entré och badrum.