Arkitekten berättar – Brf Slänten

Allt eftersom nya kvarter i Vega tar form kan vi ana hur vår nya stadsdel kommer att se ut. Här spelar arkitekterna en viktig roll och därför har vi bett några av dem berätta om sina respektive projekt. Först ut är Petter Aaro, BSK Arkitekter.

I Vega skapas vardagslyx

Ett stenkast från den nya pendeltågsstationen i Vega ritar BSK Arkitekter ett nytt bostadshus för Scandinavian Property Groups räkning. Ett hus där varje lägenhet är skapad för gemenskap och trivsel och där den vackert utsmyckade fasaden lånat inspiration från tidigt 1900-tal.

Totalt blir det 103 lägenheter i olika storlekar – från effektiva ettor till generösa fyrarummare – alla med egen balkong. Huset följer en långsträckt tomt längs huvudgatan och har en vacker skogsslänt på baksidan.

Stadsdelen Vega ligger i ett gammalt kulturlandskap, som hittills varit sparsamt bebyggt. Så det är både utmanande och stimulerande för oss arkitekter att få skapa en byggnad med förankring i både historien och omgivningen, säger Petter Aaro, ansvarig arkitekt.

Inne i lägenheterna ligger fokus på gemenskap och ljus. Arkitekterna har skapat öppna, flexibla hem för umgänge med familj och vänner – och med vackra vyer från de stora fönstren. Även placeringen av dörrarna bidrar till ljus och rymd. I de minsta lägenheterna har ettorna fått en sovalkov, vilket frigör mer plats för sociala aktiviteter.

– Överlag har fokus legat på att skapa generösa sociala utrymmen med kök, matplats och vardagsrum i hjärtat av lägenheten. För fasaden mot gatan eftersträvade vi en traditionell småstadskänsla, där bland annat entréer, markerade trapphus och spröjsverk ger rytm och karaktär, säger Petter Aaro.

BSK Arkitekter har valt naturliga material och hämtat inspiration från det omgivande landskapets färgskalor och skiftningar. Därför består lägenheternas golv av vacker trestavsparkett och i hallar, badrum och trapphus ligger klinkers. Den putsade fasaden har inslag av tegel, trä, betong och ärggrön plåt.

– Vi jobbar med unika detaljer som vackert smide och spröjsverk och entrédörrarna i mörkbetsad ek ramas in av tegel. På södergaveln har vi också skapat en gemensam terrass med sol hela dagen och långt in på kvällen. Här kommer de boende att njuta av fina solstunder och härliga grillkvällar, säger Petter Aaro.