Arkitekterna berättar – Brf Tindra och Brf Blinka

Allteftersom nya kvarter i Vega tar form anar vi hur vår nya stadsdel ska se ut. Här spelar arkitekterna en viktig roll. Därför har vi bett några av dem berätta om sina respektive projekt. Här presenterar vi Palle Widegren och Markus Hanning, arkitekter på HMXW Arkitekter, som arbetar med Ikano Bostads Brf Blinka och Brf Tindra.

”Vår utformning av kvarteret tar fasta på visionerna för Vega, en ny och levande stadsdel söder om Söder. Lägenheterna är yteffektiva och användbara utan att kännas trånga. Att arbeta medvetet med ljus, utblick och rumssamband ger trivsamma bostäder” säger Palle Widegren, vd för HMXW Arkitekter och ansvarig för Ikano Bostads kvarter i Vega.

Här ska motionsspår och fiskevatten samsas med stadsliv; ett brett utbud av service planeras i området. På innergården vid Brf Tindra och Brf Blinka ska människor få plats att koppla av i pergolan eller i utegymmet. Här finns gott om utrymme för kvarterets barn att leka och springa.

”Mot gatorna har vi skapat fasadvariation med hjälp av färger och material. Gatuentréerna är ljusa, välkomnande och har en egen identitet. Gården är sammanhållen i ett plan, vilket gett landskapsarkitekterna på Novamark möjlighet att utforma en trevlig och användbar gård. I det nordvästra hörnet finns en portik, det vill säga en passage genom huset som förbinder gården med torget norr om vårt kvarter” säger Palle Widegren.

Lägenheterna i Brf Tindra på 28-85 kvadratmeter (från ettor till fyror) finns smarta lösningar för ett enklare hemmaliv. Tack vare FlexEl är det slut på slingrande sladdar och med FlexLjus sköts all takbelysning genom ett enda knapptryck.

Håll utkik efter lägenheterna med FlexRum – den flyttbara väggen som skapar ett extra rum.

Bostäderna är utformade för att de boende ska slippa störas av buller från bil-, buss- och pendeltågstrafik:
”Genom att exempelvis att glasa in balkonger och sätta upp ljudabsorbenter har vi akustiska lösningar som minskar bullret även när man ska vädra” säger Markus Hanning på HMXW Arkitekter.

Vega har för övrigt en lika ätbar som ärbar historia: här ligger Vegabaren, korvkiosken som öppnade 1958 och blir först i Sverige med drive-in. Sedan 1964 serverar kiosken även hamburgare, vilket gör Vegabaren till Sveriges äldsta hamburgerbar som i 54 år lockat generationer av stamgäster.

Här hittar du nyheter om FlexRum och Vegabaren