Chocolaterian i Vega – för dig som älskar choklad

Chocolaterian är ett hemtrevligt café i Vega där de två sprudlande karaktärerna Nicklas och Ingela håller hus. Här bjuder de sina besökare på choklad som skickar smaklökarna på en kulinarisk smakresa.

 

Nicklas har choklad i blodet. Hans pappa var nämligen konditor och det tog inte långt tid innan Niklas förstod att det var i dessa fotspår även han skulle gå. När han sedan träffade sin radarpartner Ingela tog drömmen om att driva en caféverksamhet sin början – och idag har drömmen gått i uppfyllelse.

Mina föräldrar har haft ett konditori i Småland där de har bakat och lagat mat hela sitt liv. Så jag är uppväxt med konditoriet och det är naturligt att det blivit en stor del av mitt liv. Jag är utbildad chokladtillverkare och när jag sedan träffade Ingela så utbildade hon sig till chocolatier. Därefter har vi hela tiden utbildat oss själva för att hela tiden bli bättre. Vi insåg snabbt att när man arbetar med stor kärlek och naturliga råvaror så uppnår man det bästa resultatet. Vi vill inte ta några genvägar när vi verkställer våra produkter. Det genomsyrar oss i vårt chokladtillverkande. Så hantverket är mycket viktigt för oss. Vi vill liksom erbjuda våra alster och då ska det vara av hög kvalitet. Kunderna betalar för mer än bara en pralin.

Det tog ett tag innan Nicklas och Ingela hittade rätt plats för sin caféverksamhet. Men till slut bestämde sig paret för att starta sitt café i Vega. De ville vara på en lite mer egen plats, som inte låg mitt i Stockholm City men som ändå var nära. Idag är de jättenöjda med deras val. Så pass nöjda att det till och med valt att flytta hit!

– Vi letade länge efter en lämplig lokal och vi sökte oss till Vega därför att vi ville vara nära Stockhom City men inte i Stockholm City. Vi vill skapa ett rykte som gör att människor aktivt söker sig till oss. Vega är också en bra plats att skaffa stamkunder på, speciellt med tanke på att det är så många som kommer att flytta hit. När vi hade varit här ett tag så insåg vi att vi kände så pass bra för stadsdelen att vi borde flytta hit. Sagt och gjort så hittade vi en jättefin lägenhet vid Vega Allé som vi köpte. Och det känns jättebra.

All choklad på Chocolaterian tillverkas på plats och i menyn finns både tryfflar och praliner i varierande smaker. Och själva försäljningen har varit igång under en längre tid på deras webbshop på Chocolaterian.se . I caféet vill paret erbjuda en plats där alla besökare kan känna sig som hemma.

– Vi ville kunna erbjuda ännu mer till våra kunder. Vår webbshop gör att vi alltid kan servera nytillverkad choklad i caféet då vi säljer bra där. I caféet ska man känna att man kan sitta hur länge man vill och ta det lugnt. Det finns utrymme för alla och det är så himla roligt. Här ska man kunna avnjuta fin, handgjord choklad som är tillverkad med kärlek som huvudingrediens. I grunden erbjuder vi ganska enkla smaker så som fruktfyllningar, whiskey, mint, viol och lakrits. Precis som Ernst Kirchsteiger så tror vi att det är i det enkla som det goda bor, haha!

På Chocolaterian erbjuds mer än bara en hemtrevlig miljö att avnjuta choklad i. Nicklas och Ingela har nämligen öppnat upp en presentavdelning och kommer framåt även att erbjuda en hel del event, med allt från whiskey- och champagneprovning till kurser i pralintillverkning och hör och häpna – salsakurser.

– Till vår choklad serverar vi dryck som bland annat juice, saft och läsk, kaffe och te. Här satsar vi alltid på de lite mer kvalitativa produkterna med en naturlig smak, som gärna är ekologiska. Vi erbjuder även andra typer av bakverk och maträtter. Allt detta ska genomsyra den höga kvalitet som vår choklad håller. Vi har även nyligen öppnat upp vår presentavdelning där vi har keramik och läderhantverk från Öland och Småland. Vi planerar även för en hel del event. Snart ska vi ha en whiskeyprovning och senare planerar vi att ha champagneprovning, chokladprovning och salsakurser. Vi vet att salsakursen sticker ut en aning men vi har stor passion för det så varför inte kombinera detta med god choklad tänker vi? För dem som vill lära sig hemligheterna bakom en riktigt bra pralin så kommer vi även att ha kurser i pralintillverkning.

Är ni nyfikna på Chocolaterian och deras handgjorda choklad. Besök deras café på Nynäsvägen 3F i Haninge. På Chocolaterian.se kan ni se några av de praliner som Chocolaterian erbjuder. Här finner ni även datum och tider för de event som Nicklas och Ingela kommer att hålla i.