Daria trivs i ett växande Vega

Daria Cohen föddes i Kharkiv, Ukraina men olika händelser förde henne till, i förhållande till Kharkiv, lilla Vega i Stockholm. Nu har hon bott i Vega i tre år och hon gillar hur stadsdelen utvecklats och fortsätter att utvecklas.

Daria Cohen föddes i Kharkiv i Ukraina men flyttade senare till Israel där hon till mestadels har tillbringat sin uppväxt. För 10 år sedan flyttade hon till Sverige med sin man och sin son som då var 4 månader efter att hennes man fått ett jobberbjudande i Stockholm. Som nyinflyttade i Stockholm så sökte de ett prisvärt boende, nära till Stockholms centrum – och valet föll till slut på Vega.

För 5 år sedan när vi började leta efter ett hus så var det i en stressig situation i och med bostadstrycket i Stockholm. Vi ville undvika andrahandsmarknaden och sökte efter en nyproduktion till ett rimligt pris. Då köpte vi en grill för att på något sätt visa oss själva att vi menar allvar med vår flytt till hus. Det låter konstigt men grillen ”gjorde sitt jobb”. En månad senare fick vi nämligen ett mail om att förhandsboka ett kedjehus i Vega. Vi gillade området och köpte ett hus på ritning. Grillen fick därmed vänta i 20 månader för att packas upp. Men nu bor vi här och vi stortrivs, säger Daria Cohen.

Daria Cohen och hennes man fick senare sitt andra barn. Hon upplever att Vega är en bra plats för dem att växa upp på och tycker att den goda grannsamverkan som finns i området bidragit till att familjen trivs extra bra. Dessutom bor de granne med skogen vilket familjen uppskattar.

Man märker att det är många som trivs och har det bra här. Folk fixar med sina hem både ute och inne och har middagar ihop. Alla är väldigt trevliga och det är en fin omgivning att ha runt omkring sin familj. Som förälder är det också jättebra att Vega är omgärdat av natur och friluftsområden. Det är någonting vi utnyttjar mycket och det blir mycket skogspromenader med barnen där vi vid säsong ofta plockar svamp och blåbär.

Det har hänt mycket i Vega de senaste åren. Ny pendeltågsstation, nya butiker, gym och olika tjänsteföretag samt flera nya bostadsområden. Daria och hennes familj har inte alltid känt att allt som de behöver funnits på nära avstånd men hon menar att det idag är en helt annan femma.

– Vi visste att pendeltågsstationen skulle komma till Vega och det var en viktig del i vårt beslut att flytta hit. Vi åker pendeltåg varje dag till jobbet och utnyttjar bara bilen för aktiviteter med barnen. Jag gillar verkligen hur stadsdelen har utvecklats och jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre. Jag måste också nämna Wofflans Bageri som vi har nära oss och som funnits här i över ett år nu. För mig är det Vegas bultande hjärta. Dit kommer man för att lyxa till vardagen, mingla med grannar och känna citypuls ett stenkast bort. Jag tycker att det är supermysigt där.

Vega har gått från att ha en bykänsla till en stadskänsla”

Utvecklingen av Vega har gått fort och det är många som har flyttat till stadsdelen de senaste åren. Det har bidragit till att det är mer liv och rörelse i Vega idag. Det har också ställt krav på att förskolor och skolor ska kunna erbjuda plats åt alla de barn som nu bor här. Någonting Daria imponeras av att de lyckats med.

– Jag tror att det öppnade tre förskolor på ett år vilket har gjort att utbudet av förskolor är väldigt bra här i Vega. Jag tycker också att Måsöskolan där mitt äldsta barn går är väldigt bra. Både lärarna och fritidspedagogerna där är toppen. Det är också roligt med alla nya bostäder. Innan kändes Vega som en plats där man mest bara bodde, nu har man allt man behöver på nära avstånd. Det är ett helt annat liv och rörelse här nu och Vega har gått från att ha en bykänsla till en stadskänsla”, avslutar Daria Cohen.

Här kan ni läsa mer om bostäderna i Vega.