Det våras i Vega

Citronfjärilar, pollen, blommande lökväxter och fåglar som kvittrar ut sin kärlekslängtan. Det är en minst sagt tidig vår i år. I Vega hinner man knappt svänga av 73:an innan säkert besked om vår ges.

Med lysande gula blomkorgar på ludna ben breder de ut sig under skylten som påbjuder högersväng mot Vega. Med sitt nyfikna sätt att krypa nära motorvägskanten har Tussilagon blivit svenskarnas mest kära bevis för vår. Vegaredaktionen har tagit en gulstänkt promenad genom Vega och identifierat ytterligare sex tydliga vårtecken.

 

1. Knoppar som brister

Näst i tur på listan över kära vårtecken står förstås videungen. Utanför Haninge Djurklinik, i Kolartorp, hittar vi årets största kissar och ett tydligt bevis för att även insekterna har vaknat till liv. Visst är spindelnät vackra i motljus!
Och när vi ändå pratar knoppar… I Vega Allé, utanför de senapsgula husen på gatans krön, sträcker sig skira syrenkvistar mot blå himmel. Som en symbol för tillväxt och framtidsanda.

 

2. Befolkade uteserveringar

Stockholms uteserveringar har gjort tidig premiär i Stockholm. Och Wåfflans Stenugnsbageri, i korsningen Vega allé/Hermanstorpsvägen, är inte sena att haka på trenden. Läs mer om caféet här 

 

3. Blommande trädgårdar

Det är ren glädje när den frusna marken plötsligt skjuter ut färgsprakande krokusar och snödroppar. De här påskliljorna hittar vi i en trädgård på Söderhagsudden, i en solig söderslänt ner mot Drevviken.

 

4. Båtiläggning

April och maj är gängse båt-iläggar-månader. Men i Drevviken, vid Söderhagsuddens brygga, ligger redan en snurra på plats. Redo för fiske och tilläggning vid sjöns många fina badplatser.

 

5. Parklek

Det är full fart i lekparken på Hermanstorpsvägen. Äntligen slipper knodden ur overallen och kan röra sig fritt bland gungor och över de stora lekytorna.

 

6. Fulla cykelparkeringar

Många trogna cyklar får se årets första ljus. De fulla cykelställen runt om i kvarteren vittnar om att många Vegabor väljer hojen, särskilt nu i Coronatider. Heja heja – ett miljövänligt transportalternativ och gratis träning! Verkar vara ont om luft i Vega dock. Finns det någon vänlig själ som kan låna ut en pump eller hänvisa till publik pumpstation?

 

Vem är det som kvittrar?

Ett lätt sätt att kolla upp det är med hjälp av Sveriges Radios ”Naturmorgon”, ett ljudfilsarkiv med drygt 20 fågelsångslektioner.


Bilden visar en nyuppsatt fågelholk vid Drevvikens strand.

Visste du att…

… Självaste Carl von Linné namngav den lilla vårblomman efter ordet tussilago, vilket betyder ”fördrivare av hosta”. Den användes alltså förr som hostmedicin.

 

Visste du att…

… enligt kalenderindelningen börjar våren den 1 mars och varar till och med maj, men det är inte förrän dygnstemperaturen legat stadigt mellan minst 0 och +10 °C sju dygn i följd som SMHI förkunnar att våren är här.