Ica i Vega – då och nu

Vega kommer som bekant att få en egen matbutik – men visste ni att det redan har funnits en ICA i området?

Vi har redan berättat den glada nyheten att sommaren 2020 börjar bygget av en sprillans nya ICA-butik i Vega. Placerad bara 25 meter från den nya pendeltågsstationen kommer den göra livet för alla boende ännu lättare.

Men redan på 30-talet byggdes en butik på Vegavägen, mittemot det så kallade ’Vegahuset’ som har gett området dess namn.
Butikshuset hade plats för flera affärer och innehöll under åren en Kött- och charkaffär, en mjölkbutik där man fick mjölken upphälld från en stor flaska till egen aluminiumkanna, en fiskaffär och en sybehörsaffär.

Simon Jansson drev butiken på 40-talet, och hans efterträdare blev köpmannen Nils Jackson som på 50-talet köpte både butiken och bostadshuset bakom. Med Jackson som ägare flyttade Ica in i vänstra hörnet.


Foto: Vega Villaförening

Familjen Jackson drev sen butiken i runt 20 år, och kom i folkmun att kallas ’Jacksons butik’. Familjen var även de första i området att skaffa tv som de ställde upp i skyltfönstret, vilket ofta ledde till folksamlingar runt butiken.

Nya tider
När de stora köpcentren började öppna runt Haninge, fick ICA-butiken dock stänga ner, och i huset öppnade istället en järnaffär som var den sista affären i huset.

Men Vega växer och nu är det hög tid att ta tillbaka en livsmedelsbutik! ICA som arbetar mycket med miljöfrågor och har som mål att vara klimatneutrala redan 2020, passar perfekt i en medveten stadsdel som Vega.