Klimatengagerade Lucas valde Vega som sitt nya hem

Lucas är 25 år gammal och har sedan barnsben varit engagerad i miljö- och klimatfrågan. För honom var det därför viktigt att flytta till en modern stadsdel med ett tydligt hållbarhetstänk.

När Lucas var liten såg han dokumentären ”En obekväm sanning” som handlar om den globala uppvärmningen och dess effekter. Sedan den dagen har han varit engagerad i miljö- och klimatfrågan och han funderar ständigt på hur han ska tackla frågan i sin vardag

– Jag har alltid haft ett genuint intresse för miljö- och klimatfrågan men det var framförallt under mina studier på KTH som det tog fart på riktigt. Vi läste bland annat en hållbarhetskurs och det var den bästa kurs som jag har läst. Därför har det varit viktigt för mig att ha med miljöfrågan i beräkningen när jag gör val i livet. När jag läste på om Vega så gillade jag verkligen deras tankar med att vara en modern och grön stadsdel.

Vega ska vara ett lågenergisamhälle, där byggnader, utrustning, gatubelysning, vatten och avfall brukar så lite energi som möjligt. Gång- och cykelvägar ska också prioriteras framför biltrafik. Framåt ska även Vega vara grönt rent bokstavligt – med fruktträd och bärbuskar längst med gator och torg som färgar stadsdelen.

– Jag föll för Vegas visioner. Jag gillar att de vill bevara och ta hand om den natur som finns där idag men också att de vill arbeta med växtlighet i själva stadsmiljön. Att ha mycket träd och växter vid gatorna är dels bra för luftkvaliteten och dels fångar växter upp koldioxid. Växter dämpar även ljud och skapar lugn och harmoni vilket många påstår minskar risken för depression. Det finns många fördelar helt enkelt. Jag tror att det även bidrar till att Vega rent visuellt blir en modern och vacker stadsdel.

 

Att leva miljömedvetet innebär också att man på ett smidigt och klimatsmart sätt vill kunna ta sig dit vardagen kräver. Därför var pendeltågsstationen en viktig del i Lucas val av Vega.

– Jag vill vara oberoende av bil och kunna åka dit jag vill på ett klimatsmart sätt. Jag har precis börjat arbeta centralt i Stockholm också så att ha pendeltågsstationen nära hemmet var viktigt för mig. Jag kan tänka mig att det kommer ta ungefär 30 minuter för mig till jobbet och det är ju ingenting.

– Vega kändes som det absolut bästa valet i sitt visionstänk vad gäller att vara en modern och hållbar stadsdel.

Lucas kommer att flytta till Brf Blinka intill pendeltågsstationen. Innan det att han bestämde sig vart han skulle flytta så läste han på mycket om olika stadsdelar runt om i Stockholm och valet föll till slut på Vega. Nu har han stora förhoppningar på Vega och hoppas kunna spendera mycket tid där.

– Vega kändes som det absolut bästa valet i sitt visionstänk vad gäller att vara en modern och hållbar stadsdel. I Vega har jag allt jag behöver på nära avstånd så som naturområden, badplatser och handelsområden. Och jag kan ta mig runt till alla platser på cykel! Jag tror och hoppas också att det blir mycket rörelse och liv i Vega. Det ska bli jätteroligt att flytta hit.

Är du nyfiken på Vega och bostäderna här? Här hittar du alla projekten.