Nya station Vega firar sitt första halvår

I våras, på det klassiskt luriga datumet första april, öppnade den äntligen – Vegas nya och efterlängtade pendeltågsstation. Ska man vara petig var det inte första gången som tåget stannade i Vega. Under åren 1929–1973 fanns här en liten station med samma namn, på den då enkelspåriga Nynäsbanan. Fast det är ju ett bra tag sen och något som bara verkligt rutinerade Vegabor minns idag.

Fler hållbara resmöjligheter
Den nya stationen erbjuder inte bara möjligheten att resa kollektivt mellan Vega och Stockholm City på drygt tjugo minuter – den är också knutpunkt för busstrafiken i närområdet. Här kan du även ”pendlarparkera” din cykel eller bil om du har längre än promenadavstånd till stationen. Alla ska kunna resa mer hållbart till och från Vega!

Vegas tågtrafik i siffror
Efter ett halvårs trafik kan man konstatera att den nygamla resmöjligheten är både uppskattad och välanvänd. Statistik från Trafikförvaltningen på Region Stockholm visar att Vega under en typisk vardag har haft ungefär 1700 påstigande resenärer och 1400 avstigande. Gissningsvis beror det ganska ansenliga ”svinnet” av resenärer på att andra färdmedel oftare används på hemvägen, till exempel buss, taxi eller samåkning med bil. Som väntat är det klart flest resenärer i rusningstid på vardagsmorgnar och sena eftermiddagar. På helgerna är trafiken knappt hälften så stor och då även mer utspridd över dagen. Söndagarna är den lugnaste resdagen.

Trafiken växer med Vega
Siffrorna från Trafikförvaltningen är grovt räknade och ungefärliga. De visar också en successiv ökning av antalet resenärer över tid, som sannolikt beror på att stadsdelen växer och nya, pendlande Vegabor flyttar in.

Vi tar pendeln!

 


Dale Evans

Vad betyder Vega pendeltågsstation för dig?
– Stationen är fin och en verklig lifesaver! Tidigare fick jag börja min vardag med att ta bilen till Handen. Nu kan jag låta den stå, vilket ju är bättre för miljön.

Vad tycker du om Vega?
– Vi har bott här i ett år nu och gillar det verkligen! Vi har redan lärt känna en massa trevliga människor.


Charlotte Rehn

Vad betyder Vega pendeltågsstation för dig?
– Jag jobbar i city, så pendeltåget har förändrat en hel del för mig. Jag spar 20 minuter varje resa och trivs med stationen. Den är fin och känns trygg. Idag fick jag dock ingen parkeringsplats. Till slut ställde jag mig på den halvfärdiga infartsparkeringen längre bort.

Vad tycker du om Vega?
– Jag har bott i Vega i åtta år och sett hela förvandlingen. Jag tror att Vega blir toppen när det är färdigbyggt.