Vega Förskola växer fram

Utbudet av förskolor i Vega håller på att breddas ytterligare. Nya Vega förskola växer nämligen fram mitt i centrala Vega.


Foto: PE Teknik & Arkitektur

I kärnan av Vega tar Vega skola och aktivitetshus form och ska bli en levande mötesplats för människor i alla åldrar.

I arbetet utvecklas även en tillhörande förskola, nämligen Vega Förskola. Vi fick en pratstund med Hampus Wiberg, projektledare på Tornberget Fastighetsförvaltning AB i Haninge som berättade mer om den nya förskolan.

Går arbetet med förskolan enligt plan? 

– Projektet löper på enligt tidplanen och vi har precis kommit i gång med grunden. I slutet av mars kommer förbipasserande kunna se att byggnadens stomme börjar ta form. I övrigt så följer förskolan samma tidplan som Vega skola och aktivitetshus med inflyttning sommaren 2023.

Hur stor kommer förskolan att bli?

– Förskolan utförs med 8 avdelningar och med en kapacitet för cirka 160 barn.

Finns det något som kommer att utmärka förskolan?

– Förskolan är en del av kommunens konceptförskola, med viktiga principer på exempelvis material, som vi jobbat med sedan 2018. Utformningen och gestaltningen är dock anpassad efter kraven i detaljplanen för att bidra till stadsbilden i Vega.

Hur kommer utemiljön att se ut?

– Även utemiljön är en del av kommunens koncept för utomhusmiljöer och stimulans. Vi har i samverkan med landskapsarkitekter jobbat fram en naturligt passage mellan förskolans gård och parken som byggs i nära anslutning till förskolan.

Vill du veta mer om utbudet av förskolor här i Vega? Läs vår tidigare nyhet där vi samlat alla befintliga och planerade förskolor i Vega.

Vegas fantastiska utbud av butiker, restauranger och service

Att bo och leva i Vega har flera fördelar. En av fördelarna är det breda utbudet av butiker, service och restauranger som finns och kommer att finnas här.

I Vega finns flera butiker, service och restauranger och andra platser som sätter guldkant på vardagen. Här ger vi en inblick i det fantastiska utbud som finns och kommer att finnas.

Vad finns i Vega idag?

Ica Nära
Mitt i Vega vid pendeltågsstationen finner vi Ica Nära. Butikens utbud är anpassat för att matcha det behov som finns hos kunderna. Läs vår tidigare nyhet om Ica Nära i Vega.

Wofflans Stenugnsbageri
Ett stenkast från pendeltågsstationen finner vi Vegas eget bageri och butik. Här finns fika för alla smaker och nybakat bröd. Det går även bra att slå sig ner på en fika eller lättare lunch. Läs vår tidigare nyhet om Wofflans Stenugnsbageri.

Direkten i Vega
En lokalförankrad butik som erbjuder ett brett utbud av service och tjänster, så som postombud och även olika produkter. Allt anpassat efter Vegabornas behov. Läs vår tidigare nyhet om Direkten i Vega.

Pressbyrån
Pressbyrån i Vega ligger också vid Vega pendeltågsstation och erbjuder snabba och enkla alternativ för människor i farten. Läs vår tidigare nyhet om Pressbyrån i Vega.

Bagheria
Restaurangen Bagheria som du finner på torget i Vega erbjuder italienska rätter med inslag av typiskt svenska råvaror. Läs vår tidigare nyhet om Bagheria i Vega.

Arigato Sushi
Restaurangen Arigato Sushi som ligger vägg i vägg med Bagheria erbjuder sushi av olika slag och har ett brett utbud wokrätter. Läs vår tidigare nyhet om Arigato Sushi i Vega.

Vegabaren
Vegabaren är Sveriges första hamburgerbar och erbjuder hamburgare av olika sorter. Läs vår tidigare nyhet om Vegabaren i Vega.

Chocolaterian
Chocolaterian är en familjeägd chokladbutik som ligger i utkanten av Vega och erbjuder handgjorda chokladpraliner, tryfflar samt andra härliga godsaker. Läs vår tidigare nyhet om Chocolaterian i Vega.

Thai Take Away Vega
Thai Take Away som ligger i utkanten av Vega, nära Chocolaterian, erbjuder thailändsk mat för avhämtning och på sommaren finns en liten uteservering för den som vill sitta i solen och äta.

Salong Vega
Här erbjuds alla sorters klippningar och fix av hår samt kosmetiska behandlingar. Läs gärna vår tidigare nyhet om salongen.

Antikladan Vega
I denna kulturmärkta byggnad på 500 kvadratmeter finner du antik, retro, design, och kuriosa varor som kan inspirera och förgyllda ditt hem. Läs vår tidigare nyhet om Antikladan i Vega.

Pizza MMXX
Vid Vega Allé finner ni PizzaMMXX. Här erbjuds pizza i många olika smaker och det bjuds ofta på härlig musik.

Vad kommer öppna i Vega?

Hemköp i Vega
Under året kommer Hemköp att öppna i Vega. Med sina 2000 kvadratmeter ska Vegaborna här finna allt de behöver, i en butik som ska andas Vega. Läs vår tidigare nyhet om Hemköp.

Core Gym Club
I byggnaden och på taket där Hemköp i Vega kommer att stå ska Core Gym Club bedriva sin träningsanläggning. Gymmet öppnar senare i år.  Läs vår tidigare nyhet om Core Gym Club.

Blomsterbutik, naprapat och vietnamesisk restaurang
I Ikano Bostads Brf Gnistra i centrala Vega kommer en blomsterbutik, en naprapat och en vietnamesisk restaurang att öppna. Detta kommer att ske om cirka ett år.

Vad finns på gång- och cykelavstånd från Vega?

Haninge Centrum
I Haninge Centrum i närheten av Vega finner du ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer och flera olika typer av service.

Länna Handelsplats
Länna Handelsplats, på gång- och cykelavstånd från Vega, erbjuder ett brett urval med bland annat teknik, livsmedel, mode, inredning, sport och lek.

Port 73
Port 73 är en handelsplats på promenadavstånd från Vega. Här finns det mesta inom butiker och service med allt från hem- och inredning, butiker för barn och matbutiker till mode, sport- och fritid, hälsa och skönhet. Det finns även en del restauranger och caféer.

Hop N Pop – Trampoline Park
Hop N Pop är en trampolinpark fylld med roliga utmaningar för barn över fyra år. Trampolinparken öppnar nu i februari i Port 73, på gångavstånd från Vega.

Mio
Den populära detaljhandelskedjan Mio, där du finner möbler och heminredning ligger precis vid infarten till Vega.

Mumbai Indian Restaurant
Mumbai rankas som en av de bästa indiska restaurangerna i Stockholm och ligger här i Vega. Läs mer här.

Novas Streetfood Park
Novas Steetfood Park som ligger mitt emot Vegabaren erbjuder allt från tapas till hamburgare. Hit kan både barnfamiljer och kompisgänget samlas och njuta av middagar, afterwork, livemusik och aktiviteter.

Vegaåret 2021 – ett år att minnas!

När vi nu kliver in i 2022, där vi ser fram emot att skapa många nya minnen, passar vi på att blicka tillbaka på året som varit. Häng med!

Det har varit full fart i Vega under 2021. Samtidigt som fler har flyttat in och nya företag etablerat sig, har flera roliga saker hänt. Vi sammanfattar året som varit.

I början utav året träffade vi en av alla lokala aktörer här i Vega, nämligen Adam Kahami som driver Direkten i Vega. Adam älskar att driva butiken här och menar att det finns en positiv energi i stadsdelen.

Vi träffade det nyinflyttade paret Morten Lassem och Eva Söderberg som hittade sin drömlägenhet i kvarteret Skogsstjärnan i Vega, vilket innebar startskottet på ett klimatsmart och bilfritt liv nära både stad och natur.

I början av våren fick Vega en ny bilpool – ett av flera viktiga steg i att göra Vega till en klimatsmart stadsdel!

Nya restauranger öppnade i Vega med Bagheria, där de Italienska rätterna sammansvetsas med de svenska råvarorna och Arigato med sin sushi och wok.

Med flera säljstarter av bostäder och fler som flyttar in i vår kära stadsdel krävs ett större utbud av butiker och service. Det var därför en glädjens dag när Ica Nära i Vega öppnade sin butik.

Intresset av att cykla i skogen har exploderat under åren. Och alla Vega-bor kan glädjas över att Rudans MTB-park finns en kvart från Vega, vilket vi berättade om under sommaren.

Under sensommaren kunde vi berättade om Core Gym Club, ett extraordinärt gym som kommer till Vega. I samma byggnad kommer även nya Hemköp i Vega slå upp sina portar under 2022.

Full fart under 2022 med andra ord!

I början av hösten berättade vi om Ikano Bostad och deras symboliska gjutning av bottenplattan till deras första Svanenmärkta projekt.

I Vega ska allt man behöver finnas på nära håll. Däribland även förskolor och grundskolor. Vi listade alla befintliga och planerade förskolor och grundskolor i Vega.

Vad vore Vega utan människorna som bor här? Inte mycket. Det var därför glädjande när vi berättade om Tamara Vuorinen som redan efter fyra månader kände sig som hemma i sin nya lägenhet och som menar att stadsdelen gav henne allt och lite till. Vi berättade även om Maarit Modlitba som hittade sitt drömboende i Vega när hon blev pensionär.

Det har hänt och fortsätter att hända mycket i Vega. Bland flera planerade verksamheter håller även Vega skola och Aktivitetshus på att växa fram.

Slutligen kom december och vi berättade om hur man kan upptäcka skogen som lekplats med en guide till naturliga upplevelser i Vega med omnejd.

Det händer mycket i Vega och vi vill rikta ett stort tack till er som hänger med och är en viktig del i utvecklingen. Nu blickar vi framåt mot ett spännande 2022!

Upptäck skogen som lekplats

I Sverige är luften, som bekant, fri för alla. Det har Naturvårdsverket under året uppmärksammat med kampanjen ”Friluftslivets år 2021”. Vi vill förstås inte var sämre och har därför satt ihop en guide till ”naturliga” upplevelser i Vega med omnejd. Välkomna ut!

Visste du att det i Haninge kommun finns en nationalpark och hela tjugoen naturreservat?! Inte? Då är det här guiden för dig! Ta med dig hela familjen och upptäck skogen som lekplats.

Åk skidor och skridskor i Rudans naturreservat

Rudans naturreservat, som inte alls ligger långt ifrån Vega, är ett populärt utflyktsmål för många Haningebor. Här finns en mängd markerade stigar, både motionsspår i tuff terräng och barnvänliga skogsstigar. På vintrarna prepareras skidspår och en konstfrusen skidslinga. På Övre Rudan plogas även en skridskobana.

Hitta hit
Rudans friluftsområde – med tillhörande sjöar – ligger precis vid centrala Handen i Haninge kommun. Du tar dig enkelt hit med pendeltåg, buss, bil, cykel eller en promenad.

För att du lättare ska hitta rätt och bli inspirerad till nya aktiviteter har Haninge kommun tagit fram en ny karta och informationsfolder om Rudan.

Vinterfiska röding i Rudan

I Nedre Rudasjön sätts varje år 1 500 kg fisk ut för sportfiske. Och runt sjön finns hela sju kastbryggor. Den 1 januari 2022 går startskottet igen och då finns det 700 kg röding att fiska på. Kom ihåg att du måste ha fiskekort. Kostar 90 kronor om du är under 18 och 175 kronor för vuxna.

Köp dygnskort här.

Besök en av Sveriges största urskogar

En kvarts bilåkning från Vega ligger Tyresta nationalpark med en av Sveriges största urskogar, söder om fjällen. Här finns flera hundra år gamla tallar, mäktiga granar, trolska skogssjöar och doftande myrmarker. Och hela fem mil fina vandringsleder med picknick- och grillplatser längs vägen.

Snörika vintrar anläggs skidspår på hagmarkerna runt Tyresta by. I de norra delarna ordnar Tyresö kommun skidspår, vilka förbinds med Alby friluftsområde. Här finns även en lååång pulkabacke.

I Tyresta by hittar vi även ett Naturum med café och en bondgård med djur. Under jullovet brukar här även erbjudas pysselverkstad och guidade turer.

Hitta hit
Till huvudentrén Tyresta by samt Nyfors kan du åka med kollektivtrafik. Busslinjerna 807/809 från Gullmarsplan eller buss 834 från Haninge pendeltågstation. Stationen heter Tyresta by. Till övriga entréer krävs bil. Ta väg 73 Stockholm-Nynäshamn och ta av mot Brandbergen. Följer sedan skyltningen ”nationalpark”.

Skridskor på Drevviken

När isen bär anläggs varje år ”Rundisbanan”, en 20 km lång plogad skridskobana med nio av- och påfarter! Tänk på att all åkning sker på egen risk. Använd alltid säkerhetsutrustning som isdubbar, ispik, visselpipa och livlina. Och åk tillsammans med någon.

Hitta hit
Ta en promenad till Söderhagsudden och kliv på isen från bryggan nedanför terrassradhusen på udden. OBS! finns inga parkeringsplatser för bil här.

Upptäck jättegrytorna i Kolartorp

Vegabornas närmaste naturreservat är Kolartorp, ett skogsområde mitt i Vega. Området är känt för sina ”jättegrytor” som svarvats ur berget under den senaste istiden. I några av de 16 grytorna finns till och med så kallade löpstenar kvar.

Hitta hit!
Buss 830 eller 837 från Haninge centrum med avstigning Kolartorpsvägen. Därefter cirka 1,5 km promenad längs Kolartorpsvägen och Hermanstorpsvägen. 50 meter efter korsningen Hermanstorpsvägen/Timmervägen leder en stig norrut cirka 500 meter genom skogen mot jättegrytorna, som ligger i bergssidan på vänster hand.

Vad är ”Luften är fri”?

Luften är fri är namnet på Friluftslivets år 2021, ett nationellt projekt som leds av Svensk friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet syfte är att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

”Vega blev mitt Manhattan”

När Maarit Modlitba blev pensionär drömde hon om en framtid full av liv och rörelse. Flytten till Vega innebar just det. Uteserveringar precis utanför porten, utsikt över en myllrande tågstation och närhet till service och gröna vandringsleder.

Hon har just kommit hem från sin kolonistuga i Södertälje när vi ringer på hennes dörr i brf Blinka. Trinda pumpor och årets sista tomatskörd på diskbänken. Tekokaren bubblar hemtrevligt från sin plats i hörnet och doften av nybakt äppelkaka.

– Den här är bakad på äpplen från kolonin, men egentligen föredrar jag att gå ut och fika – det är min grej. Så jag hoppas på fler caféer här i Vega. Förhoppningsvis blir det ett fik i nya Kulturhuset, säger Maarit.

Det var närheten till barn och barnbarn som lockade henne hit. Samt en ivrigt påhejande svärdotter.

– Jag stortrivdes i min lägenhet vid Globen och hade inte en tanke på flytt när svärdottern tipsade om den här tvåan. Men erbjudandet om en prisvärd, nybyggd bostad där alla val skulle bli mina egna avgjorde. När jag nu sitter här och blickar ut mot stationen, och ser tågen passera högt där uppe, får jag nästan lite New York-känsla.

En väninna som är arkitekt tipsade Maarit om en avskiljare mellan kök och vardagsrum. Med den turkosblå färgen som löper från skiljeväggen och vidare till vardagsrummet gör att lägenheten redan känns inbodd och hemtrevlig, tycker Maarit.

– En annan sak jag verkligen uppskattar, nu när jag har bott in mig lite, är människorna. Jag har aldrig haft så trevliga, hjälpsamma grannar. Det är dessutom den perfekta blandningen av kulturer och åldrar här i Vega. Och med appen ”boappa” är det lätt att få kontakt med nya människor och hålla sig uppdaterad om vad som händer i föreningen. Boappa utsåg faktiskt nyligen Brf Blinka till årets trevligaste förening.

Även om Maarit uppskattar liv och rörelse kan man ju undra om ljudet från pendeln och folklivet på torget kan bli för påträngande?
– Det är en bra fråga, för även om jag gillar det aktiva livet så vill jag ha det tyst och lugnt i hemmet. De här lägenheterna är utformade så att vi som bor här ska slippa störas av buller från bil-, buss- och pendeltågstrafik. Jag planerar att även glasa in balkongen, vilket inte bara kommer ge mig ett extra rum utan även minska det ytterst lilla buller jag hör, säger Maarit och börjar duka undan det ljusrosa porslinet och släcka värmeljusen från Iittala, som står utplacerade på köksbord och fönsterbänkar.

Det har blivit dags att promenera över innergården för ett par timmars farmortjänst.

 

 

 

 

 

Vega fortsätter att utvecklas

Det har hänt och fortsätter att hända mycket här i Vega. Bland flera planerade verksamheter i Vega håller bland annat Vega skola och aktivitetshus på att växa fram.

Vega fortsätter att växa. Tidigare har vi bland annat berättat om Hemköp som kommer till Vega som dessutom kommer att ha ett nytt gym i samma byggnad. Samtidigt växer flera bostäder fram och många har redan hunnit flytta in i sina nya hem.

I centrala Vega byggs också en ny skola som även kommer att innehålla ett aktivitetshus. Just nu pågår montage av väggar, pelare och bjälklag och senare i höst/vinter kommer även fönster och tak att monteras.

Hampus Wiberg, projektledare på Tornberget Fastighetsförvaltning konstaterar att arbetet med Vega skola och aktivitetshus går enligt plan och blickar framåt.

– Allting har gått enligt plan hittills. Som nästa steg kommer vi under våren 2022 att påbörja det invändiga arbetet med bland annat innerväggar och olika installationer.

Är ni nyfikna på att läsa mer om Vegas nya skola och aktivitetshus? Läs vår tidigare nyhet: Vega skola och aktivitetshus tar form.

”I Vega fick jag allt och lite till”

Tamara Vuorinens flytt till Vega var ren strategi. Nära pendeln och mitt emellan jobb och dotter. Men redan nu, efter bara fyra månader i nya lägenheten, känner hon sig hemma.

Iklädd metallicfärgad täckjacka och matchande silverskor kommer hon gående över sin ännu blomstrande innergård. Vi har stämt träff på den plats som var ett av skälen till att Tamara fastnade för sin lägenhet i Brf Blinka, alldeles intill Vega station.

– Jag bodde i Enskede, men kände att jag behövde förenkla min vardag. På önskelistan stod nyproduktion, närhet till naturstråk, pendeltåg och allt annat som behövs för att livet ska fungera smidigt. Jag ville även ha rimligt avstånd till city och jobbet i Solna samt till min dotter som bor i Nynäshamns kommun. I Vega fick jag allt och lite till, säger Tamara.

Hon blickar ut över innergårdens blomstrande pergola – den perfekta platsen för grillkvällar med familj och vänner – de gemensamma odlingslådorna, utegymmet och grönytorna som anlagts för lek och solbad.

– Det är faktiskt ännu finare på kvällen, när belysningen tänds här på gården och på balkonger och i loftgångar. Det är väldigt välkomnande, precis som Vega överlag. Efter fyra månader är jag redan hemkär, trots att jag aldrig hade satt min fot i Haninge innan visningen. Det är något visst med stämningen och det känns som att jag kommer stanna länge.

I föreningen finns allt från kvadratsmarta ettor till rymliga fyror, samtliga med balkong eller uteplats. Husen har stadskaraktär med restauranger och butiker i botten. I Tamaras lägenhet på 28 smarta kvadrat finns – i ett och samma rum – hall, kök, sovrum, vardagsrum och arbetshörna samt rymligt badrum och balkong som väntar på inglasning.

– Jag har aldrig bott så här litet, men har insett att man inte behöver så mycket prylar. Det kändes befriande att halvera bohag och klädförråd. Det enda jag saknar är ett separat utrymme för sängen. Så i dagarna bokade jag mig faktiskt på en något större etta med sovalkov i Brf Gnistra, Ikano Bostads första projekt som byggs enligt Svanen.

Så om drygt ett år går flyttlasset igen, men den här gången endast ett stenkast bort.

– Jag hade aldrig flyttat om jag inte kunde få samma höga standard och tillval som här. Jag menar, varför ändra något som redan är perfekt!

Är du också intresserad av en bostad här i Vega? Läs mer på här.

Befintliga och planerade förskolor och grundskolor i Vega

I Vega ska allt man behöver finnas på nära håll. Däribland även förskolor och grundskolor. Idag finns flera alternativ för de små- och medelstora och framåt planeras även utbudet av skolor att öka.

I Vega ska det vara enkelt att få vardagen att gå ihop. En viktig del för att det ska bli möjligt är att utbudet av förskolor och grundskolor är tillräckligt och finns på nära avstånd. Vi guidar er igenom förskolorna och grundskolorna i Vega!

Förskolor

I Vega planeras det att finnas åtta förskolor. Idag finns redan sju förskolor och ytterligare en planeras i centrala Vega – Vega skola och aktivitetshus.

Förskolan Gunnebo
Förskolan Gunnebo präglas av Reggio Emilias filosofi där barnen är delaktiga i att skapa meningsfulla sammanhang där de får möjlighet att utvecklas och lära. Läs mer om Gunnebo Förskola.

Förskolan Alprosen
Alprosens Förskola präglas, precis som Förskolan Gunnebo av Reggio Emilias filosofi där barnen är delaktiga i att skapa meningsfulla sammanhang där de får möjlighet att utvecklas och lära. Läs mer om Förskolan Alprosen.

Förskolan Spetsbergen
Förskolan Spetsbergen är en Ur och skur-förskola där friluftsliv, lek, rörelse och naturupplevelser är en viktig del i pedagogiken. Läs mer om Förskolan Spetsbergen.

Förskolan Raoul Wallenberg 1
Förskolan Raoul Wallenberg 1 erbjuder en lugn och trygg miljö med fokus på nyfikenhet och lek. Läs mer om Förskolan Raoul Wallenberg 1.

Förskolan Raoul Wallenberg 2
Förskolan Raoul Wallenberg 2 erbjuder precis som Raoul Wallenberg 1 en lugn och trygg miljö med fokus på nyfikenhet och lek. Läs mer om Förskolan Raoul Wallenberg 2.

Förskolan Norlandia Pionjären
Norlandia Förskolor Pionjären erbjuder en trygg, utvecklande och lekfull lärmiljö där barnens nyfikenhet och lärande stimuleras. Läs mer om Förskolan Norlandia Pionjären.

Nakterhus Förskola
Nakterhus Förskola öppnade hösten 2020. Förskolan öppnade först två avdelningar och utökas succesivt. På Förskolan Nakterhusskolan utgår barnens lärande från deras förutsättningar och intressen. Läs mer om Nakterhus Förskola.

Planerad Förskola – Vega skola och aktivitetshus
I centrala Vega byggs ett aktivitetshus som bland annat kommer att innehålla en förskola i området. Området planeras stå klart 2023. Läs vår nyhet om Vega skola och aktivitetshus.

Grundskolor

I Vega finns idag två grundskolor och ytterligare en planeras i centrala Vega – Vega skola och aktivitetshus.

Måsöskolan, åk 1–6
Måsöskolan är Vegas äldsta skola och har funnits i 24 år. På Måsaskolan går det cirka 622 elever. Måsöskolans värdegrund präglas av 5 ord: Respekt, ansvar, trygghet, språk och rutiner. Läs mer om Måsöskolan.

Nakterhusskolan, åk 1–3
I augusti 2020 öppnade Nakterhusskolan upp sina helt nybyggda och fina lokaler. Idag har de årskurser mellan 1–3 men framåt ska skolan utökas till årskurs 6. Läs mer om Nakterhusskolan.

Planerad Grundskola – Vega skola och aktivitetshus
I centrala Vega byggs ett aktivitetshus som bland annat kommer att innehålla en grundskola för omkring 900 elever i årskurserna F-9. Läs vår nyhet om Vega skola och aktivitetshus.

Hemköp öppnar med stil i Vega!

Nästa sommar breddar Vega sitt utbud när Hemköp slår upp portarna till sin nya matbutik på 2000 kvadratmeter. Camilla Sundheden, handlare och butikschef, vill skapa en butik där Vegaborna känner sig som hemma och som inspirerar till matglädje.

Vid porten till Vega kommer Hemköp att stoltsera. Med sina 2000 kvadratmeter ska Vegaborna här finna allt de behöver till bra priser, i en butik som andas Vega. Camilla Sundheden, handlare och butikschef för Hemköp i Vega har arbetat på Hemköp i 17 år. Nu ser hon det som en milstolpe att öppna upp matbutiken i den stadsdel hon håller så varmt om hjärtat – och erbjuda Vegaborna en extraordinär butik som sticker ut ur mängden.

– Det här ska bli superkul! Vi ser fram emot att möta våra kunder och få dem att känna sig välkomna och skämma bort dem med ett bemötande i världsklass i en butik som osar matglädje. Läget för butiken är perfekt, den ligger i själva porten till Vega vid både avfarten och påfarten till motorvägen, så det är lätt att ta sig till och från butiken. Med lokal förankring och ett spännande utbud ser vi fram emot att välkomna Vegaborna. Med vår spännande inredning kommer Hemköp Vega sticka ut i mängden. Örat mot rälsen och nära kontakt med kunderna kommer göra att vi blir flexibla och anpassningsbara. I och med att butiken är handlardriven kommer den också genomsyras av entreprenörskap och lokala samarbeten.

Ovanför Hemköp kommer Core Gym Club att bedriva sin verksamhet. En väldig god granne enligt Camilla.

– Det blir häftigt att kombinera vår matbutik med deras gym. Vi har en nära dialog redanidag och ser bland annat fram emot att tillsammans komma med erbjudanden och samordna roliga tävlingar och evenemang. Med gemensam kraft kommer infarten till Vega bli en destination där man kan bejaka sin hälsosamma sida, genom både inhandling av hälsosamma produkter och aktivitet. Padel och löpbana på taket är såklart ett extra roligt attribut.

Camilla Sundheden är själv uppvuxen i Haninge och har bott i Vega under de senaste åren. När möjligheten dök upp att öppna upp Hemköp här kändes det som att hon kunde skapa en butik som passar in i stadsdelen.

– Jag känner mig trygg med att etablera Hemköp i Vega. Av alla ställen som jag har bott på i Haninge så trivs jag allra bäst här. Allt jag och min familj behöver finns nära. Jag har varit med från början i Vegas utveckling och allt blir bara bättre och bättre. Vi har en stor gemenskap och alla trivs och hjälps åt. När möjligheten dök upp att öppna Hemköp här kändes allt väldigt naturligt och jag är så glad över att det blir av.

Hemköp i Vega planeras att öppna upp under sensommaren 2022. Camilla är redo för att öppna upp butiken och erbjuda Vegaborna någonting alldeles extra.

– Det är fortfarande tidigt i processen men vi kommer att kunna erbjuda våra kunder någonting de inte är vana vid. Jag tror att vi kommer erbjuda saker i butiken som de flesta kanske inte tror att en matbutik kan erbjuda. Det ska bli så kul att välkomna alla till oss.

”Vega har blivit världens Svanenland”

Ikano Bostad är en av de bostadsutvecklare som är med och utvecklar Vega som stadsdel. I veckan gjordes en symbolisk gjutning av bottenplattan till deras första Svanenmärkta projekt.

Det var ett trettiotal nyfikna som samlades i korsningen Storseglet/Gaffelseglet för att närvara vid startskottet av Ikano Bostads första Svanenmärkta flerbostadshus. För gjutningen ansvarade Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad, kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg, och Stefan Björling, chef för hus och renovering på Svanen.

– Eftersom det här är vårt första Svanenmärkta projekt ville vi göra något extra. Därför tog vi fram den här Svanformade gjutformen, som nu ska fyllas med klimatreducerad betong, berättade Katarina Tibell, projektledare på Ikano Bostad, medan hon ledde gruppen mot den stora betongbil som parkerat just där första huskroppen kommer uppföras.

Meeri Wasberg lassade stadiga spadar betong i gjutformen, medan hon berättade att Vega till slut kommer vara hemvist för så många som 10 000 nya Haningebor. Hon poängterade också vikten av att så många av Vegas byggherrar har höga klimatambitioner.

Men vad innebär då en Svanenmärkt bostad i praktiken? Vi ställde frågan till Stefan Björling.

– I en Svanenmärkt bostad lever alla produkter och material upp till höga miljö- och hälsokrav. Det innebär till exempel att färger och byggprodukter inte får innehålla farliga ämnen och att allt trä ska komma från hållbara skogsbruk. Dessutom ska bostaden inredas med energisnåla lösningar såsom energieffektiva vitvaror, kranar och duschar.

Från och med nu kommer samtliga bostadsrätts- och hyresrättsprojekt från Ikano Bostad att Svanenmärkas. En strategi som många andra byggherrar i Vega redan antagit.

– Vega har blivit världens Svanenland. Ett kalasexempel på hur byggbranschen nu väljer att minska sitt klimatavtryck genom att bygga mer giftfritt. Och det krävs om vi ska kunna nå såväl nationella som globala klimat- och miljömål, menar Stefan Björling.

Samtliga lägenheter i Brf Gnistra är släppta till försäljning och i skrivande stund finns det allt från 1 till 4 rok kvar.

Visst du att…
… antalet Svanenmärkta hus har tredubblats på tre år i Sverige!

Här kan du läsa mer om Brf Beundra

Nytt gym kommer till Vega!

I byggnaden och på taket där Hemköp i Vega kommer att stå ska Core Gym Club bedriva sin träningsanläggning. Bakom etableringen står Per Karlsson, en inbiten Haninge-bo som ser fram emot att öppna ett extraordinärt gym med många möjligheter.

Med en total gymyta på 3000 kvm fördelade både inomhus och på en takterrass så blir Core Vegastaden gymkedjans största satsning hittills. Förutom gymmet kommer det bland annat även att finnas yogasal, padelbana och en löparbana.

Bakom denna smått unika vision står Per Karlsson, en tidigare idrottslärare som växlade om och började att bedriva gym. Nu ser han fram emot att öppna sitt mest unika gym hittills.

– Jag arbetade som idrottslärare i Haninge Kommun i 25 år och har alltid bott i Haninge. Efter 25 år i skolans värld kände jag att det var dags prova på någonting nytt. Då gick jag en PT-utbildning och arbetade en kort tid på det gamla anrika gymmet Najaden innan jag fick idén att starta upp ett lokalt gym i Tungelsta 2012. År 2016 tog vi sedan steget och öppnade ett gym i Västerhaninge. När vi nu etablerar ett gym i Vega känns det som det blir en kedja på riktigt. En gymkedja som är born and rasied i Haninge.

Eftersom Per är född och uppvuxen i Haninge så känner han till kommunen mycket väl. Och när möjligheten dök upp att etablera Core Gym Club i Vega så tvekade han inte en sekund.

– Core Vegastaden blir vårt flaggskepp och vårt mest spännande projekt hittills. Vi kommer att ha en lika stor träningsyta inomhus som utomhus. Utomhusträningen har ökat nu under pandemin och vi tror att den är här för att stanna. Vi satsar mycket på den funktionella träningen men även på Yogan. Vi kommer också att ha en stor lounge där man kan arbeta, plugga eller ta det lugnt i samband med träningen. De som känner oss vet också att om man vill lyfta tungt så kommer man inte bli besviken. Lokalen i sig kommer att ha stora fönster så det blir ett vackert ljus inne. Och tillsammans med takterrassen blir det ett smått unikt gym.

Ett etablera sig i Vega känns helt rätt för Per. Nu vill han ge Vegaborna ett lokalt gym med stor gemenskap.

– Vi kommer att matcha det moderna Vega med vårt moderna gym. Det ska bli spännande att växa tillsammans med stadsdelen.

Core Vegastaden planerar att slå upp portarna sommaren 2022 och det har redan kommit in hundratals intresseanmälningar. Nu ser Per fram emot att påbörja arbetet med gymmet på riktigt och lära känna Vega ännu bättre.

– Det ska bli fantastiskt att påbörja arbetet. Här får vi göra allt från början på det sätt vi vill så det ska bli riktigt spännande. Intresset för rörelse och hälsa är en växande trend så vi ser alla möjligheter att växa tillsammans med våra framtida medlemmar och Vega som stadsdel.

Rudans MTB-park bara en kvart från Vega

Att intresset för att cykla i skogen fullkomligt exploderat senaste åren är inte alls förvånande. Aktiviteten passar stora som små, rutinerade som nybörjare. Och nu kan alla Vega-bor glädjas åt ett riktigt vasst MTB-område i Rudan.

Du som gillar att cykla mountainbike, eller stigcykling som man säger på svenska, bör snarast hoja ner till friluftsområdet vid Rudasjöarna. Tar en kvart från Vega station. Här har det nyligen anlagts cykelslingor för åkare på alla nivåer. Det finns allt från kortare nybörjarspår och teknikspår med hinder till längre banor på 4,4 – 15 kilometer! Spåren är av varierande karaktär och skiljs åt av olika färger. Sajten Trailforks har en tydlig karta över området och de olika slingorna.

Enklast är att starta vid Rudans MTB Spårcentral, som ligger vid Nedre Rudan och finns utmärkt på google maps.
Efter din fartfyllda cykeltur kan du svalka dig i antingen Övre eller Nedre Rudasjön. I Övre Rudasjön finns en sandstrand med stor brygga. Nedre Rudasjön är kanske mest känd som fiskesjö, men det går utmärkt att doppa sig från bryggor och klippor. Mellan sjöarna finns stora gräsytor, utegym, volleybollplan och lekpark.

Hitta hit
Till Rudans friluftsområde kommer du med enklast med cykel från Vega. Så här hojar du från Vega station.

Kommer du långväga ifrån kan du ta cykeln på pendeltåget till Handen station och sedan direkt till Rudan via den södra uppgången. Föredrar du att hänga cykeln på bilens dragkrok så finns det p-platser i anslutning till gångbron och vid pendeltågsstationen.

4 tips inför din stigcykling

1. Rätt lufttryck i däcken
När man cyklar Mountainbike kan man med fördel ha ett lägre däcktryck än i till exempel ett racerdäck. Fullpumpade däck ger nämligen en väldigt stötig cykling över rötter och stenar och dessutom ett sämre grepp.

2. Rätt höjd på sadeln
Ställ dig bredvid cykeln och dra upp sadeln i jämnhöjd med din höft. Sätt dig därefter på sadeln och placera ena hälen på pedalen. Du ska nu kunna sträcka ut benet – då vet du att sadelhöjden är rätt

3. Använd rätt cykelteknik
Ställ dig upp när det är svåråkt, för kroppen bakåt när det lutar brant utför, gör dig bred med armarna, håll farten uppe över hindren, kör rakt på hindren och titta långt fram och planera. Ett av de vanligaste misstagen när man börjar med mountainbiking är att man tittar ner istället för rakt fram

4. Börja med lämpliga utmaningar
Som nybörjare är det lätt hänt att ge sig på allt för stora utmaningar. Så släng dig inte ner för de allra brantaste backarna på en gång. Börja i flackare terräng och jobba dig uppåt!

 

Ica-gänget stortrivs i Vega!

Det har varit full fart på Ica Nära i Vega sedan butiken slog upp portarna den 21 april. Resan så här långt har varit både rolig och framgångsrik. Fredrik Svanberg, ena Ica-handlaren för butiken, ser tillbaka på det som varit och blickar framåt mot nya utmaningar tillsammans med sina medarbetare.

Ica Nära i Vega har i skrivande stund haft öppet i sex veckor. Fredrik Svanberg, som driver butiken tillsammans med Anton Svanberg, upplever den första tiden som speciell, i positiv bemärkelse.

– Det har verkligen gått jättebra sedan vi öppnade. Det har varit jätteroligt och vegaborna känns glada vilket är fantastiskt. Nu gäller det att ånga på för att hålla butiken bra och lära känna kunderna och kundflödena ännu bättre så vi kan fortsätta anpassa oss efter dem. Man märker att vi varit efterlängtade och det är så himla kul att höra. Vi växer och även Vega som stadsdel och det är kul att vara en del av allting.

Hittills har de kunder som besökt butiken haft ett stort intresse för närproducerat. Många handlar också mat som är enkelt att ta med sig för utomhusaktivitet samt så handlas det mycket färskvaror och kolonialprodukter.

– Vi har örat mot kunderna hela tiden och man märker redan nu att det här är en stadsdel med puls med tanke på kundernas favoritvaror. Vi har i och med kundernas beteende nu utökat vårt sortiment av frukostvaror och vår avdelning för frukt och grönt exempelvis. Flera har också berömt butikens utformning vilket är kul. Sedan finns det alltid saker att förbättra men vi är väldigt tacksamma över starten som varit.

Idag arbetar 15 personer på Ica Nära i Vega och snart ska det även komma in några sommararbetare. Grundstommen av personal är satt och sedan kommer personalen att utökas i takt med att Vega växer.

– Vi är ett riktigt supergäng. Vi arbetar alltid tillsammans för att trivas och hjälpa kunderna på ett bra sätt. Vårt fokus nu och framåt är att bli lite bättre på allting. Som kund ska man kunna lita på butiken oavsett tid och känna att vi är bra och finns där för dem.

Ett utbud anpassat efter en levande stadsdel med mycket puls

Under sommaren kommer Ica Nära i Vega erbjuda flera populära måltidstillbehör som hör sommaren till, med mycket till grillen och frukt och grönt med ett stort sortiment av bär exempelvis. Fredrik menar att en anpassning för Vegabornas spontanitet alltid måste göras.

– Vi märker att Vega är en stadsdel där det kommer att fortsätta vara mycket folk i rörelse. En levande stadsdel med mycket puls helt enkelt. Så vi måste vara öppna för deras spontanitet när det kommer till vårt utbud. När det senare öppnar upp skolor och corona-tiderna är ett minne blott så tror jag flödena ökar ännu mer, och det ska vi vara redo för.

Fredrik vill att Ica Nära ska vara ”vännerna på hörnet” här i Vega. En känsla han menar växer för varje dag.

– Precis så som vänskap ska göra så känner jag att den känslan växer mer och mer för varje dag som går. Redan nu känner vi igen många återkommande kunder och det blir flera personliga möten. Känslan är väldigt härlig och det känns superroligt. Nu satsar vi för att ta ut svängarna ännu mer framåt och låta den känslan fortsätta att växa.

Ica Nära Vegas Facebook-sida kan ni ta del av uppdateringar från butiken.

Säljstart för etapp tre i Brf Gnistra

Ikano Bostad släpper idag, den 12 maj de sista lägenheterna till försäljning i Brf Gnistra i Vega. Med lägenheter från 1–4 rum och kök i centrala Vega.

Ikano Bostad är en av de bostadsutvecklare som är med och utvecklar Vega som stadsdel. I deras projekt Brf Gnistra är det nära till både pendeltåget och naturen.

Idag, den 12:e maj släpper Ikano Bostad etapp tre till försäljning, vilket också är den sista etappen i Brf Gnistra. Här finns bland annat flera kvadratsmarta 2 rum och kök. Men även större lägenheter uppemot fyra rum och kök för den större familjen.

Besök Ikano Bostads hemsida för mer information.

Nya restauranger i Vega!

Hälsosamma italienska rätter med inslag av typiskt svenska råvaror. Så lyder konceptet hos Bagheria som öppnar i maj. Och ungefär samtidigt slår Arigato Sushi upp dörrarna till en wok i grannlokalen.

Det är i kvarteret Storseglet, i huset mitt emot pendeltågsstationen, som både Bagheria och Arigato flyttar in. Enligt Bagherias ägare, Jacob Azar, är det ett riktigt drömläge.

– Jag har drivit restauranger i innerstan sedan början på 90-talet, bland annat flera Ciao Ciao. Så det blir extra spännande att starta nytt här i Vega. Jag har ena foten i det italienska köket och den andra i hälsokostköket, men Bagheria blir första konceptet där de två inriktningarna kommer gå hand i hand.

Till en början satsar Jacob, och kompanjonen Mehmet Öncu, på rustika fisk- och grönsaksrätter, sallader och ”svenska pizzor”, vilket betyder smaksättning med exempelvis västerbottenost och grönkål. Och den som vill kan beställa pizzadeg gjord på blomkål. Det kommer även finnas ett en hel del veganska, gluten- och laktosfria rätter på menyn. Just nu finslipar Jacob på restaurangens medelhavsinredning, med olivträd som hänger ner från taket och en stor bild på en pizzabakande Sofia Loren.

– Det är en stor lokal med 40 sittplatser inomhus och cirka 30 i vår uteservering, som badar i sol hela dagen. Så det finns alla förutsättningar för Bagheria att bli en naturlig mötesplats för Vegas invånare, säger Jacob.

Lång branscherfarenhet är utmärkande även för ägaren till Arigato Wok, Jens Huang, som i och med etableringen öppnar sin elfte restaurang.

– Vi kommer erbjuda ett brett utbud av kinesiska wokrätter, lagade av en fantastiskt duktig kock. Och trots att vi öppnar mitt i en pandemi är jag optimistisk, eftersom Sushirestaurangen har gått minst lika bra som före corona. Jag tror att folk mer än någonsin unnar sig god mat.

Med det sagt, välkomna hit – inom kort Vegas nya restauranggata!