”Vega blev mitt Manhattan”

När Maarit Modlitba blev pensionär drömde hon om en framtid full av liv och rörelse. Flytten till Vega innebar just det. Uteserveringar precis utanför porten, utsikt över en myllrande tågstation och närhet till service och gröna vandringsleder.

Hon har just kommit hem från sin kolonistuga i Södertälje när vi ringer på hennes dörr i brf Blinka. Trinda pumpor och årets sista tomatskörd på diskbänken. Tekokaren bubblar hemtrevligt från sin plats i hörnet och doften av nybakt äppelkaka.

– Den här är bakad på äpplen från kolonin, men egentligen föredrar jag att gå ut och fika – det är min grej. Så jag hoppas på fler caféer här i Vega. Förhoppningsvis blir det ett fik i nya Kulturhuset, säger Maarit.

Det var närheten till barn och barnbarn som lockade henne hit. Samt en ivrigt påhejande svärdotter.

– Jag stortrivdes i min lägenhet vid Globen och hade inte en tanke på flytt när svärdottern tipsade om den här tvåan. Men erbjudandet om en prisvärd, nybyggd bostad där alla val skulle bli mina egna avgjorde. När jag nu sitter här och blickar ut mot stationen, och ser tågen passera högt där uppe, får jag nästan lite New York-känsla.

En väninna som är arkitekt tipsade Maarit om en avskiljare mellan kök och vardagsrum. Med den turkosblå färgen som löper från skiljeväggen och vidare till vardagsrummet gör att lägenheten redan känns inbodd och hemtrevlig, tycker Maarit.

– En annan sak jag verkligen uppskattar, nu när jag har bott in mig lite, är människorna. Jag har aldrig haft så trevliga, hjälpsamma grannar. Det är dessutom den perfekta blandningen av kulturer och åldrar här i Vega. Och med appen ”boappa” är det lätt att få kontakt med nya människor och hålla sig uppdaterad om vad som händer i föreningen. Boappa utsåg faktiskt nyligen Brf Blinka till årets trevligaste förening.

Även om Maarit uppskattar liv och rörelse kan man ju undra om ljudet från pendeln och folklivet på torget kan bli för påträngande?
– Det är en bra fråga, för även om jag gillar det aktiva livet så vill jag ha det tyst och lugnt i hemmet. De här lägenheterna är utformade så att vi som bor här ska slippa störas av buller från bil-, buss- och pendeltågstrafik. Jag planerar att även glasa in balkongen, vilket inte bara kommer ge mig ett extra rum utan även minska det ytterst lilla buller jag hör, säger Maarit och börjar duka undan det ljusrosa porslinet och släcka värmeljusen från Iittala, som står utplacerade på köksbord och fönsterbänkar.

Det har blivit dags att promenera över innergården för ett par timmars farmortjänst.

 

 

 

 

 

Vega fortsätter att utvecklas

Det har hänt och fortsätter att hända mycket här i Vega. Bland flera planerade verksamheter i Vega håller bland annat Vega skola och aktivitetshus på att växa fram.

Vega fortsätter att växa. Tidigare har vi bland annat berättat om Hemköp som kommer till Vega som dessutom kommer att ha ett nytt gym i samma byggnad. Samtidigt växer flera bostäder fram och många har redan hunnit flytta in i sina nya hem.

I centrala Vega byggs också en ny skola som även kommer att innehålla ett aktivitetshus. Just nu pågår montage av väggar, pelare och bjälklag och senare i höst/vinter kommer även fönster och tak att monteras.

Hampus Wiberg, projektledare på Tornberget Fastighetsförvaltning konstaterar att arbetet med Vega skola och aktivitetshus går enligt plan och blickar framåt.

– Allting har gått enligt plan hittills. Som nästa steg kommer vi under våren 2022 att påbörja det invändiga arbetet med bland annat innerväggar och olika installationer.

Är ni nyfikna på att läsa mer om Vegas nya skola och aktivitetshus? Läs vår tidigare nyhet: Vega skola och aktivitetshus tar form.

”I Vega fick jag allt och lite till”

Tamara Vuorinens flytt till Vega var ren strategi. Nära pendeln och mitt emellan jobb och dotter. Men redan nu, efter bara fyra månader i nya lägenheten, känner hon sig hemma.

Iklädd metallicfärgad täckjacka och matchande silverskor kommer hon gående över sin ännu blomstrande innergård. Vi har stämt träff på den plats som var ett av skälen till att Tamara fastnade för sin lägenhet i Brf Blinka, alldeles intill Vega station.

– Jag bodde i Enskede, men kände att jag behövde förenkla min vardag. På önskelistan stod nyproduktion, närhet till naturstråk, pendeltåg och allt annat som behövs för att livet ska fungera smidigt. Jag ville även ha rimligt avstånd till city och jobbet i Solna samt till min dotter som bor i Nynäshamns kommun. I Vega fick jag allt och lite till, säger Tamara.

Hon blickar ut över innergårdens blomstrande pergola – den perfekta platsen för grillkvällar med familj och vänner – de gemensamma odlingslådorna, utegymmet och grönytorna som anlagts för lek och solbad.

– Det är faktiskt ännu finare på kvällen, när belysningen tänds här på gården och på balkonger och i loftgångar. Det är väldigt välkomnande, precis som Vega överlag. Efter fyra månader är jag redan hemkär, trots att jag aldrig hade satt min fot i Haninge innan visningen. Det är något visst med stämningen och det känns som att jag kommer stanna länge.

I föreningen finns allt från kvadratsmarta ettor till rymliga fyror, samtliga med balkong eller uteplats. Husen har stadskaraktär med restauranger och butiker i botten. I Tamaras lägenhet på 28 smarta kvadrat finns – i ett och samma rum – hall, kök, sovrum, vardagsrum och arbetshörna samt rymligt badrum och balkong som väntar på inglasning.

– Jag har aldrig bott så här litet, men har insett att man inte behöver så mycket prylar. Det kändes befriande att halvera bohag och klädförråd. Det enda jag saknar är ett separat utrymme för sängen. Så i dagarna bokade jag mig faktiskt på en något större etta med sovalkov i Brf Gnistra, Ikano Bostads första projekt som byggs enligt Svanen.

Så om drygt ett år går flyttlasset igen, men den här gången endast ett stenkast bort.

– Jag hade aldrig flyttat om jag inte kunde få samma höga standard och tillval som här. Jag menar, varför ändra något som redan är perfekt!

Är du också intresserad av en bostad här i Vega? Läs mer på här.

Befintliga och planerade förskolor och grundskolor i Vega

I Vega ska allt man behöver finnas på nära håll. Däribland även förskolor och grundskolor. Idag finns flera alternativ för de små- och medelstora och framåt planeras även utbudet av skolor att öka.

I Vega ska det vara enkelt att få vardagen att gå ihop. En viktig del för att det ska bli möjligt är att utbudet av förskolor och grundskolor är tillräckligt och finns på nära avstånd. Vi guidar er igenom förskolorna och grundskolorna i Vega!

Förskolor

I Vega planeras det att finnas åtta förskolor. Idag finns redan sju förskolor och ytterligare en planeras i centrala Vega – Vega skola och aktivitetshus.

Förskolan Gunnebo
Förskolan Gunnebo präglas av Reggio Emilias filosofi där barnen är delaktiga i att skapa meningsfulla sammanhang där de får möjlighet att utvecklas och lära. Läs mer om Gunnebo Förskola.

Förskolan Alprosen
Alprosens Förskola präglas, precis som Förskolan Gunnebo av Reggio Emilias filosofi där barnen är delaktiga i att skapa meningsfulla sammanhang där de får möjlighet att utvecklas och lära. Läs mer om Förskolan Alprosen.

Förskolan Spetsbergen
Förskolan Spetsbergen är en Ur och skur-förskola där friluftsliv, lek, rörelse och naturupplevelser är en viktig del i pedagogiken. Läs mer om Förskolan Spetsbergen.

Förskolan Raoul Wallenberg 1
Förskolan Raoul Wallenberg 1 erbjuder en lugn och trygg miljö med fokus på nyfikenhet och lek. Läs mer om Förskolan Raoul Wallenberg 1.

Förskolan Raoul Wallenberg 2
Förskolan Raoul Wallenberg 2 erbjuder precis som Raoul Wallenberg 1 en lugn och trygg miljö med fokus på nyfikenhet och lek. Läs mer om Förskolan Raoul Wallenberg 2.

Förskolan Norlandia Pionjären
Norlandia Förskolor Pionjären erbjuder en trygg, utvecklande och lekfull lärmiljö där barnens nyfikenhet och lärande stimuleras. Läs mer om Förskolan Norlandia Pionjären.

Nakterhus Förskola
Nakterhus Förskola öppnade hösten 2020. Förskolan öppnade först två avdelningar och utökas succesivt. På Förskolan Nakterhusskolan utgår barnens lärande från deras förutsättningar och intressen. Läs mer om Nakterhus Förskola.

Planerad Förskola – Vega skola och aktivitetshus
I centrala Vega byggs ett aktivitetshus som bland annat kommer att innehålla en förskola i området. Området planeras stå klart 2023. Läs vår nyhet om Vega skola och aktivitetshus.

Grundskolor

I Vega finns idag två grundskolor och ytterligare en planeras i centrala Vega – Vega skola och aktivitetshus.

Måsöskolan, åk 1–6
Måsöskolan är Vegas äldsta skola och har funnits i 24 år. På Måsaskolan går det cirka 622 elever. Måsöskolans värdegrund präglas av 5 ord: Respekt, ansvar, trygghet, språk och rutiner. Läs mer om Måsöskolan.

Nakterhusskolan, åk 1–3
I augusti 2020 öppnade Nakterhusskolan upp sina helt nybyggda och fina lokaler. Idag har de årskurser mellan 1–3 men framåt ska skolan utökas till årskurs 6. Läs mer om Nakterhusskolan.

Planerad Grundskola – Vega skola och aktivitetshus
I centrala Vega byggs ett aktivitetshus som bland annat kommer att innehålla en grundskola för omkring 900 elever i årskurserna F-9. Läs vår nyhet om Vega skola och aktivitetshus.

Hemköp öppnar med stil i Vega!

Nästa sommar breddar Vega sitt utbud när Hemköp slår upp portarna till sin nya matbutik på 2000 kvadratmeter. Camilla Sundheden, handlare och butikschef, vill skapa en butik där Vegaborna känner sig som hemma och som inspirerar till matglädje.

Vid porten till Vega kommer Hemköp att stoltsera. Med sina 2000 kvadratmeter ska Vegaborna här finna allt de behöver till bra priser, i en butik som andas Vega. Camilla Sundheden, handlare och butikschef för Hemköp i Vega har arbetat på Hemköp i 17 år. Nu ser hon det som en milstolpe att öppna upp matbutiken i den stadsdel hon håller så varmt om hjärtat – och erbjuda Vegaborna en extraordinär butik som sticker ut ur mängden.

– Det här ska bli superkul! Vi ser fram emot att möta våra kunder och få dem att känna sig välkomna och skämma bort dem med ett bemötande i världsklass i en butik som osar matglädje. Läget för butiken är perfekt, den ligger i själva porten till Vega vid både avfarten och påfarten till motorvägen, så det är lätt att ta sig till och från butiken. Med lokal förankring och ett spännande utbud ser vi fram emot att välkomna Vegaborna. Med vår spännande inredning kommer Hemköp Vega sticka ut i mängden. Örat mot rälsen och nära kontakt med kunderna kommer göra att vi blir flexibla och anpassningsbara. I och med att butiken är handlardriven kommer den också genomsyras av entreprenörskap och lokala samarbeten.

Ovanför Hemköp kommer Core Gym Club att bedriva sin verksamhet. En väldig god granne enligt Camilla.

– Det blir häftigt att kombinera vår matbutik med deras gym. Vi har en nära dialog redanidag och ser bland annat fram emot att tillsammans komma med erbjudanden och samordna roliga tävlingar och evenemang. Med gemensam kraft kommer infarten till Vega bli en destination där man kan bejaka sin hälsosamma sida, genom både inhandling av hälsosamma produkter och aktivitet. Padel och löpbana på taket är såklart ett extra roligt attribut.

Camilla Sundheden är själv uppvuxen i Haninge och har bott i Vega under de senaste åren. När möjligheten dök upp att öppna upp Hemköp här kändes det som att hon kunde skapa en butik som passar in i stadsdelen.

– Jag känner mig trygg med att etablera Hemköp i Vega. Av alla ställen som jag har bott på i Haninge så trivs jag allra bäst här. Allt jag och min familj behöver finns nära. Jag har varit med från början i Vegas utveckling och allt blir bara bättre och bättre. Vi har en stor gemenskap och alla trivs och hjälps åt. När möjligheten dök upp att öppna Hemköp här kändes allt väldigt naturligt och jag är så glad över att det blir av.

Hemköp i Vega planeras att öppna upp under sensommaren 2022. Camilla är redo för att öppna upp butiken och erbjuda Vegaborna någonting alldeles extra.

– Det är fortfarande tidigt i processen men vi kommer att kunna erbjuda våra kunder någonting de inte är vana vid. Jag tror att vi kommer erbjuda saker i butiken som de flesta kanske inte tror att en matbutik kan erbjuda. Det ska bli så kul att välkomna alla till oss.

”Vega har blivit världens Svanenland”

Ikano Bostad är en av de bostadsutvecklare som är med och utvecklar Vega som stadsdel. I veckan gjordes en symbolisk gjutning av bottenplattan till deras första Svanenmärkta projekt.

Det var ett trettiotal nyfikna som samlades i korsningen Storseglet/Gaffelseglet för att närvara vid startskottet av Ikano Bostads första Svanenmärkta flerbostadshus. För gjutningen ansvarade Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad, kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg, och Stefan Björling, chef för hus och renovering på Svanen.

– Eftersom det här är vårt första Svanenmärkta projekt ville vi göra något extra. Därför tog vi fram den här Svanformade gjutformen, som nu ska fyllas med klimatreducerad betong, berättade Katarina Tibell, projektledare på Ikano Bostad, medan hon ledde gruppen mot den stora betongbil som parkerat just där första huskroppen kommer uppföras.

Meeri Wasberg lassade stadiga spadar betong i gjutformen, medan hon berättade att Vega till slut kommer vara hemvist för så många som 10 000 nya Haningebor. Hon poängterade också vikten av att så många av Vegas byggherrar har höga klimatambitioner.

Men vad innebär då en Svanenmärkt bostad i praktiken? Vi ställde frågan till Stefan Björling.

– I en Svanenmärkt bostad lever alla produkter och material upp till höga miljö- och hälsokrav. Det innebär till exempel att färger och byggprodukter inte får innehålla farliga ämnen och att allt trä ska komma från hållbara skogsbruk. Dessutom ska bostaden inredas med energisnåla lösningar såsom energieffektiva vitvaror, kranar och duschar.

Från och med nu kommer samtliga bostadsrätts- och hyresrättsprojekt från Ikano Bostad att Svanenmärkas. En strategi som många andra byggherrar i Vega redan antagit.

– Vega har blivit världens Svanenland. Ett kalasexempel på hur byggbranschen nu väljer att minska sitt klimatavtryck genom att bygga mer giftfritt. Och det krävs om vi ska kunna nå såväl nationella som globala klimat- och miljömål, menar Stefan Björling.

Samtliga lägenheter i Brf Gnistra är släppta till försäljning och i skrivande stund finns det allt från 1 till 4 rok kvar.

Visst du att…
… antalet Svanenmärkta hus har tredubblats på tre år i Sverige!

Här kan du läsa mer om Brf Beundra

Nytt gym kommer till Vega!

I byggnaden och på taket där Hemköp i Vega kommer att stå ska Core Gym Club bedriva sin träningsanläggning. Bakom etableringen står Per Karlsson, en inbiten Haninge-bo som ser fram emot att öppna ett extraordinärt gym med många möjligheter.

Med en total gymyta på 3000 kvm fördelade både inomhus och på en takterrass så blir Core Vegastaden gymkedjans största satsning hittills. Förutom gymmet kommer det bland annat även att finnas yogasal, padelbana och en löparbana.

Bakom denna smått unika vision står Per Karlsson, en tidigare idrottslärare som växlade om och började att bedriva gym. Nu ser han fram emot att öppna sitt mest unika gym hittills.

– Jag arbetade som idrottslärare i Haninge Kommun i 25 år och har alltid bott i Haninge. Efter 25 år i skolans värld kände jag att det var dags prova på någonting nytt. Då gick jag en PT-utbildning och arbetade en kort tid på det gamla anrika gymmet Najaden innan jag fick idén att starta upp ett lokalt gym i Tungelsta 2012. År 2016 tog vi sedan steget och öppnade ett gym i Västerhaninge. När vi nu etablerar ett gym i Vega känns det som det blir en kedja på riktigt. En gymkedja som är born and rasied i Haninge.

Eftersom Per är född och uppvuxen i Haninge så känner han till kommunen mycket väl. Och när möjligheten dök upp att etablera Core Gym Club i Vega så tvekade han inte en sekund.

– Core Vegastaden blir vårt flaggskepp och vårt mest spännande projekt hittills. Vi kommer att ha en lika stor träningsyta inomhus som utomhus. Utomhusträningen har ökat nu under pandemin och vi tror att den är här för att stanna. Vi satsar mycket på den funktionella träningen men även på Yogan. Vi kommer också att ha en stor lounge där man kan arbeta, plugga eller ta det lugnt i samband med träningen. De som känner oss vet också att om man vill lyfta tungt så kommer man inte bli besviken. Lokalen i sig kommer att ha stora fönster så det blir ett vackert ljus inne. Och tillsammans med takterrassen blir det ett smått unikt gym.

Ett etablera sig i Vega känns helt rätt för Per. Nu vill han ge Vegaborna ett lokalt gym med stor gemenskap.

– Vi kommer att matcha det moderna Vega med vårt moderna gym. Det ska bli spännande att växa tillsammans med stadsdelen.

Core Vegastaden planerar att slå upp portarna sommaren 2022 och det har redan kommit in hundratals intresseanmälningar. Nu ser Per fram emot att påbörja arbetet med gymmet på riktigt och lära känna Vega ännu bättre.

– Det ska bli fantastiskt att påbörja arbetet. Här får vi göra allt från början på det sätt vi vill så det ska bli riktigt spännande. Intresset för rörelse och hälsa är en växande trend så vi ser alla möjligheter att växa tillsammans med våra framtida medlemmar och Vega som stadsdel.

Rudans MTB-park bara en kvart från Vega

Att intresset för att cykla i skogen fullkomligt exploderat senaste åren är inte alls förvånande. Aktiviteten passar stora som små, rutinerade som nybörjare. Och nu kan alla Vega-bor glädjas åt ett riktigt vasst MTB-område i Rudan.

Du som gillar att cykla mountainbike, eller stigcykling som man säger på svenska, bör snarast hoja ner till friluftsområdet vid Rudasjöarna. Tar en kvart från Vega station. Här har det nyligen anlagts cykelslingor för åkare på alla nivåer. Det finns allt från kortare nybörjarspår och teknikspår med hinder till längre banor på 4,4 – 15 kilometer! Spåren är av varierande karaktär och skiljs åt av olika färger. Sajten Trailforks har en tydlig karta över området och de olika slingorna.

Enklast är att starta vid Rudans MTB Spårcentral, som ligger vid Nedre Rudan och finns utmärkt på google maps.
Efter din fartfyllda cykeltur kan du svalka dig i antingen Övre eller Nedre Rudasjön. I Övre Rudasjön finns en sandstrand med stor brygga. Nedre Rudasjön är kanske mest känd som fiskesjö, men det går utmärkt att doppa sig från bryggor och klippor. Mellan sjöarna finns stora gräsytor, utegym, volleybollplan och lekpark.

Hitta hit
Till Rudans friluftsområde kommer du med enklast med cykel från Vega. Så här hojar du från Vega station.

Kommer du långväga ifrån kan du ta cykeln på pendeltåget till Handen station och sedan direkt till Rudan via den södra uppgången. Föredrar du att hänga cykeln på bilens dragkrok så finns det p-platser i anslutning till gångbron och vid pendeltågsstationen.

4 tips inför din stigcykling

1. Rätt lufttryck i däcken
När man cyklar Mountainbike kan man med fördel ha ett lägre däcktryck än i till exempel ett racerdäck. Fullpumpade däck ger nämligen en väldigt stötig cykling över rötter och stenar och dessutom ett sämre grepp.

2. Rätt höjd på sadeln
Ställ dig bredvid cykeln och dra upp sadeln i jämnhöjd med din höft. Sätt dig därefter på sadeln och placera ena hälen på pedalen. Du ska nu kunna sträcka ut benet – då vet du att sadelhöjden är rätt

3. Använd rätt cykelteknik
Ställ dig upp när det är svåråkt, för kroppen bakåt när det lutar brant utför, gör dig bred med armarna, håll farten uppe över hindren, kör rakt på hindren och titta långt fram och planera. Ett av de vanligaste misstagen när man börjar med mountainbiking är att man tittar ner istället för rakt fram

4. Börja med lämpliga utmaningar
Som nybörjare är det lätt hänt att ge sig på allt för stora utmaningar. Så släng dig inte ner för de allra brantaste backarna på en gång. Börja i flackare terräng och jobba dig uppåt!

 

Ica-gänget stortrivs i Vega!

Det har varit full fart på Ica Nära i Vega sedan butiken slog upp portarna den 21 april. Resan så här långt har varit både rolig och framgångsrik. Fredrik Svanberg, ena Ica-handlaren för butiken, ser tillbaka på det som varit och blickar framåt mot nya utmaningar tillsammans med sina medarbetare.

Ica Nära i Vega har i skrivande stund haft öppet i sex veckor. Fredrik Svanberg, som driver butiken tillsammans med Anton Svanberg, upplever den första tiden som speciell, i positiv bemärkelse.

– Det har verkligen gått jättebra sedan vi öppnade. Det har varit jätteroligt och vegaborna känns glada vilket är fantastiskt. Nu gäller det att ånga på för att hålla butiken bra och lära känna kunderna och kundflödena ännu bättre så vi kan fortsätta anpassa oss efter dem. Man märker att vi varit efterlängtade och det är så himla kul att höra. Vi växer och även Vega som stadsdel och det är kul att vara en del av allting.

Hittills har de kunder som besökt butiken haft ett stort intresse för närproducerat. Många handlar också mat som är enkelt att ta med sig för utomhusaktivitet samt så handlas det mycket färskvaror och kolonialprodukter.

– Vi har örat mot kunderna hela tiden och man märker redan nu att det här är en stadsdel med puls med tanke på kundernas favoritvaror. Vi har i och med kundernas beteende nu utökat vårt sortiment av frukostvaror och vår avdelning för frukt och grönt exempelvis. Flera har också berömt butikens utformning vilket är kul. Sedan finns det alltid saker att förbättra men vi är väldigt tacksamma över starten som varit.

Idag arbetar 15 personer på Ica Nära i Vega och snart ska det även komma in några sommararbetare. Grundstommen av personal är satt och sedan kommer personalen att utökas i takt med att Vega växer.

– Vi är ett riktigt supergäng. Vi arbetar alltid tillsammans för att trivas och hjälpa kunderna på ett bra sätt. Vårt fokus nu och framåt är att bli lite bättre på allting. Som kund ska man kunna lita på butiken oavsett tid och känna att vi är bra och finns där för dem.

Ett utbud anpassat efter en levande stadsdel med mycket puls

Under sommaren kommer Ica Nära i Vega erbjuda flera populära måltidstillbehör som hör sommaren till, med mycket till grillen och frukt och grönt med ett stort sortiment av bär exempelvis. Fredrik menar att en anpassning för Vegabornas spontanitet alltid måste göras.

– Vi märker att Vega är en stadsdel där det kommer att fortsätta vara mycket folk i rörelse. En levande stadsdel med mycket puls helt enkelt. Så vi måste vara öppna för deras spontanitet när det kommer till vårt utbud. När det senare öppnar upp skolor och corona-tiderna är ett minne blott så tror jag flödena ökar ännu mer, och det ska vi vara redo för.

Fredrik vill att Ica Nära ska vara ”vännerna på hörnet” här i Vega. En känsla han menar växer för varje dag.

– Precis så som vänskap ska göra så känner jag att den känslan växer mer och mer för varje dag som går. Redan nu känner vi igen många återkommande kunder och det blir flera personliga möten. Känslan är väldigt härlig och det känns superroligt. Nu satsar vi för att ta ut svängarna ännu mer framåt och låta den känslan fortsätta att växa.

Ica Nära Vegas Facebook-sida kan ni ta del av uppdateringar från butiken.

Säljstart för etapp tre i Brf Gnistra

Ikano Bostad släpper idag, den 12 maj de sista lägenheterna till försäljning i Brf Gnistra i Vega. Med lägenheter från 1–4 rum och kök i centrala Vega.

Ikano Bostad är en av de bostadsutvecklare som är med och utvecklar Vega som stadsdel. I deras projekt Brf Gnistra är det nära till både pendeltåget och naturen.

Idag, den 12:e maj släpper Ikano Bostad etapp tre till försäljning, vilket också är den sista etappen i Brf Gnistra. Här finns bland annat flera kvadratsmarta 2 rum och kök. Men även större lägenheter uppemot fyra rum och kök för den större familjen.

Besök Ikano Bostads hemsida för mer information.

Nya restauranger i Vega!

Hälsosamma italienska rätter med inslag av typiskt svenska råvaror. Så lyder konceptet hos Bagheria som öppnar i maj. Och ungefär samtidigt slår Arigato Sushi upp dörrarna till en wok i grannlokalen.

Det är i kvarteret Storseglet, i huset mitt emot pendeltågsstationen, som både Bagheria och Arigato flyttar in. Enligt Bagherias ägare, Jacob Azar, är det ett riktigt drömläge.

– Jag har drivit restauranger i innerstan sedan början på 90-talet, bland annat flera Ciao Ciao. Så det blir extra spännande att starta nytt här i Vega. Jag har ena foten i det italienska köket och den andra i hälsokostköket, men Bagheria blir första konceptet där de två inriktningarna kommer gå hand i hand.

Till en början satsar Jacob, och kompanjonen Mehmet Öncu, på rustika fisk- och grönsaksrätter, sallader och ”svenska pizzor”, vilket betyder smaksättning med exempelvis västerbottenost och grönkål. Och den som vill kan beställa pizzadeg gjord på blomkål. Det kommer även finnas ett en hel del veganska, gluten- och laktosfria rätter på menyn. Just nu finslipar Jacob på restaurangens medelhavsinredning, med olivträd som hänger ner från taket och en stor bild på en pizzabakande Sofia Loren.

– Det är en stor lokal med 40 sittplatser inomhus och cirka 30 i vår uteservering, som badar i sol hela dagen. Så det finns alla förutsättningar för Bagheria att bli en naturlig mötesplats för Vegas invånare, säger Jacob.

Lång branscherfarenhet är utmärkande även för ägaren till Arigato Wok, Jens Huang, som i och med etableringen öppnar sin elfte restaurang.

– Vi kommer erbjuda ett brett utbud av kinesiska wokrätter, lagade av en fantastiskt duktig kock. Och trots att vi öppnar mitt i en pandemi är jag optimistisk, eftersom Sushirestaurangen har gått minst lika bra som före corona. Jag tror att folk mer än någonsin unnar sig god mat.

Med det sagt, välkomna hit – inom kort Vegas nya restauranggata!

Vega har fått en ny bilpool!

Vega har fått en ny bilpool! Lindbäcks har öppnat upp en bilpool från Elbilio som är öppen för allmänheten.

I Vega ska det vara enkelt att välja det klimatsmarta alternativet. Därför är det nu glädjande att Lindbäcks öppnat upp sin bilpool från Elbilio för allmänheten.

Nu finns med andra ord möjligheten att ha bil men ändå inte!

För att kunna använda bilpoolen behöver ni registrera er som användare hos Elbilio och ladda ned deras app. Bilen som används är en elbil från Renault av modellen Zoe.

Bilen är placerade vid Lindbäcks etablering vid korsningen Polcirkelvägen/Vega Allé.

För att se instruktioner för hur man går tillväga för att använda bilpoolen, besök Elbilios hemsida.

Stortrivs i brf Skogsstjärnan

När Morten Lassem och Eva Söderberg flyttade till kvarteret Skogsstjärnan i Vega, hade de inte bara hittat sitt livs drömlägenhet. Flytten innebar även startskottet på ett klimatsmart, bilfritt liv nära både stad och natur.

Det är i hörnet Vega Allé/Polcirkelvägen som kvarteret Skogsstjärnan brer ut sig med sina raka linjer och ljusa fasader. Mellan de tre huskropparna finns en grönskande innergård där växtligheten har valts med stor omsorg och följer årstidernas skiftningar.

– Det är nog svårt att hitta en mer lyckad innergård söder om Stockholm, säger Morten Lassem, när vi hörs ett par månader efter inflytt.

– Arkitekten har verkligen lyckats utnyttja markens befintliga höjdskillnader till att skapa en lekfull innergård för alla åldrar. Här finns också ett genomgående hållbarhetstänk, det syns tydligt på de medvetna materialvalen.

Stämmer det att flytten hit var ett led i en mer hållbar livsstil?
– Ja, vi sökte aktivt efter ett boende byggt av svenskt trä och andra naturliga materialval. På kravlistan stod även att kunna leva utan bil och närhet till både service och natur.

Varför föll valet på Vega?
– Vi ville bo mittemellan Nynäshamn, där vi bodde tidigare, och Stockholm där vi har barn och barnbarn. Vega kändes som det självklara valet. Vi åkte hit till invigningen av pendeltågsstationen för att känna på området. Av en slump gick vi in på Lindbäcks platskontor, där vi fick en broschyr om de miljövänliga modulhusen. Vi tilltalades av att block av norrländskt trä skulle prefabriceras i en fabrik i Piteå för att sedan uppföras som ett legobygge på plats här i Vega.

På vilka sätt märks det att huset består av moduler?
– Det märks inte alls. Man skulle kunna tro att metoden ger negativa effekter på planlösningen, men den känns tvärtom ovanligt genomtänkt.

Vad är ni mest nöjda med?
– Läget! Både placeringen i Vega och positionen i huset. Vi har en fantastisk utsikt från det stora hörnfönstret i vårt vardagsrum. Vi ser rakt ner mot centrum och kan med spänning följa bygget av Vega skola och det aktivitetshus som kommer inrymma allt från idrottshall och bibliotek till café och träffpunkt för äldre.

Hur fungerar livet utan bil?
– Det har inte varit några som helst problem. Vi har både pendel och buss 150 meter bort. Det är nästan så att vi kan låsa dörren när vi ser pendeln komma.

Men hur gör ni med storhandlingen?
– Vi sätter på oss våra ryggsäckar och tar en kvarts promenad till ICA Maxi eller Port 73. Som norrman är jag van att gå med ryggsäck, men visst ska det bli skönt att ICA Nära flyttar hit snart.

Husen i brf Skogsstjärnan är ritade med många olika slags familjekonstellationer i åtanke. Blir ni störda av musik och barnskrik?
– Inte alls, vi har inte hört ett ljud av varken människor eller trafik. Som snickarson är jag imponerad över hur bra isolerat huset är, vilket också märks på inomhusklimatet. Vi har det varmt och gott även vid många minusgrader.

Hur upplevde ni Lindbäcks digitala koncept som ger köpare insyn under hela byggprocessen?
– För många köpare innebär appen säkert en trygg väntan, men vi ville hellre åka hit då och då för att följa utvecklingen live. Vi såg grunden anläggas och modulerna hissas på plats. Tack vare alla besök hann vi lära känna området långt innan inflytt. Kanske är det därför vi redan trivs så bra och känner att vi kommer stanna här.

Nu är det nära!

I mitten av april anländer dagen många i Vega har väntat på. Nämligen öppningen av Ica Nära. Fredrik Svanberg, ena parten i radarparet Fredrik och Anton som är Ica-handlare för butiken, ser fram emot att snart få öppna och ge vegabona bästa möjliga Ica-butik.

Öppningen av Ica Nära närmar sig med stormsteg vilket många ser fram emot. Bakom spakarna för mycket av det som ska sättas på plats finns det gifta radarparet Fredrik och Anton Svanberg. Det entusiastiska paret har arbetat inom Ica i 13 år där de senast drivit en butik i Värmland. Nu tar de sig an utmaningen att starta upp och driva Ica Nära i Vega och förväntningarna är höga.

Fredrik Svanberg ser fram emot att snart få öppna och ta emot vegabona i butiken. När mycket ska göras och sättas på plats menar Fredrik att allting blir enklare om man har roligt längst vägen. Nu är snart dagen här då butiken äntligen ska öppna.

– Vi tycker att det vi gör är väldigt roligt och hoppas att det speglar av sig utåt. Man får kraft av att vara positiv och engagerad, vilket resulterar i att det blir roligt och man tar saker och ting framåt. Vi tycker verkligen att vi har världens bästa jobb. Man får jobba med människor och träffa kollegor och kunder varje dag. Jag och Anton kompletterar också varandra på ett bra sätt och vi blir starka tillsammans.

– Det ska bli så himla roligt att öppna och känslan är positiv. Ica har jobbat länge med det här projektet och vi kom in sent i höstas. Det känns jättebra och tiden går fort. Projektgruppen består av flera engagerade och duktiga människor. Vi får också mycket inspel från kunder vilket vi tar med oss. Det är ett stort engagemang vilket är superkul.

Fredrik gillar Vega som stadsdel och imponeras av hur sammansatt och välplanerad stadsdelen är. Han gillar det som händer med utvecklingen och menar att Ica ska bli en tillgänglig plats i en redan sammansatt stadsdel.

– Vi har fått känslan av att Vega är en modern och sammansatt stadsdel. Det är häftigt när man ser gamla visionsbilder och hur likt det är verkligheten idag. Det andas nytt och det finns en härlig mix av lägenheter, hyresrätter, radhus och villor med en tilltalande arkitektur. Det är en levande stadsdel med puls och jag tror att man kan bo här oavsett ålder. Här finns allt man behöver. Det naturnära läget är också fantastiskt.

– Vår vision är att vara en tillgänglig butik och ”vännerna på hörnet” som vi säger.

Glädje, engagemang och genomförande

Över 1000 personer har sökt jobb hos Ica Nära i Vega. Fredrik ställer sig ödmjukt tacksam till alla ansökningar. Nu ser han fram emot att bilda ett bra lag av medarbetare som med stor glädje och ett högt engagemang kan ge vegabona den bästa servicen.

– Vi är stolta och tacksamma över att söktrycket varit så pass stort. Nu ligger fokus på att bilda ett bra arbetslag med ett högt engagemang, stor glädje och ett bra genomförande. Vi ska ha roligt och trivas ihop och ge kunderna det bästa av bemötanden.

Butiken på 700 kvadratmeter butiksyta är planerad att öppna i mitten av april och kommer att ligga väl placerad i Vega, precis intill pendeltågsstationen. Öppettiderna planeras bli 06:00-22:00 under vardagar och 08:00-22:00 under helgerna.

– Vi är jätteglada över placeringen av butiken eftersom det är en knutpunkt i Vega. Vi ligger precis intill både pendeltågsstationen och busstationen. Det ska vara enkelt att glida förbi här. Det är en fördel att finnas till där människor rör sig i vardagen. Med våra öppettider kan vi också finnas där för vegabona under stora tidpunkter på dygnet.

Ica Nära i Vega kommer att ha ett brett utbud med en rad spetsegenskaper. Och under tidens gång kommer de att anpassa utbudet efter vegabonas behov och efterfrågan.

– Vi planerar att ha en rad spetsegenskaper i butiken. Vi vill ha ett bra och roligt sortiment med mycket färska varor och vi ska vara bra på frukt och grönt. Man ska känna att allt man behöver finns här. Desto mer vi lär känna våra kunder, desto mer kan vi också anpassa vårt utbud efter dem.

Fredrik ser positivt på framtiden i Vega som stadsdel och ser fram emot att utveckla Ica i Vega tillsammans med stadsdelen. Men först och främst ser han fram emot att slå upp dörrarna till butiken.

– Jag tror att framtiden i Vega är väldigt ljus och bara de tre närmsta åren kommer det att hända väldigt mycket. Så ser vi även på vår butik – vi ska utvecklas tillsammans med stadsdelen och spegla de behov som finns här så gott vi bara kan. Nu är vi supertaggade på att vrida upp låset till butiken och låta butikslivet börja på riktigt – och framförallt: Möta alla fantastiska kunder! Vi längtar verkligen!

Ica Nära Vegas Facebook-sida kan ni ta del av utvecklingen av butiken. Där kan ni även se Fredrik och Anton som med sin stora energi tillsammans skapar en butik vi alla kan vara stolta över.

 

Möt Adam som driver butik här i Vega

I juli förra året öppnade service- och tjänstebutiken Direkten i Vega. I kvartersbutiken står den starka lokalförankringen och kundens behov alltid i fokus. Adam Kahami, butikschef för Direkten, älskar att driva butiken här i Vega och menar att stadsdelen förmedlar en positiv energi.

I somras slog Direkten upp sina dörrar och breddade utbudet av tjänster och service i Vega. I den lokalförankrade butiken arbetar den entusiastiska butikschefen Adam Kahami. Han brinner för service, älskar att bemöta olika typer av människor och vill alltid förmedla ett gott intryck.

Adam Kahami har arbetat på Direkten sedan 2013. Trots hans erfarenhet ställer han sig ödmjuk till att nu driva butiken här i Vega. En ny plats ställer nya krav och målet är alltid att kunderna ska känna att all den service de behöver finns nära till hands.

– Eftersom vi är så pass lokalförankrade som vi är så gäller det att anpassa sig efter de boendes behov. Kunden ska alltid känna att den service och de tjänster som just de behöver finns nära. Ingen ska behöva åka till Haninge Centrum för att hämta ett paket exempelvis. Målet är alltid att kunden ska få ett trevligt bemötande och den service de behöver.

”Känslan är att många är glada i Vega och det finns en positiv energi som smittar av sig”

Adam har fått goda intryck av Vega som stadsdel sedan Direkten öppnade. Han gillar att allt är så nytt, att människorna i Vega är så positiva och att stadsdelen växer på ett tilltalande sätt.

– Det är roligt att vi får chansen att växa tillsammans med Vega som stadsdel. Mitt intryck är att det är många familjer här och det bemötande vi fått har varit väldigt bra. Känslan är att många är glada i Vega och det finns en positiv energi som smittar av sig. Det är också väldigt vackert här. Alla bostäder är i toppskick och naturen ligger på nära håll.

Att öppna upp en butik i ett nytt område, i en ny stadsdel är inte alltid lätt. Adam menar dock att Vega sticker ut på det sättet att människorna är givmilda med att utbyta kunskap och komma med tips.

– Vi pratar mycket med andra aktörer i Vega och försöker alltid att ge varandra tips och råd för att utvecklas tillsammans och komplettera varandra på ett bra sätt. Vi har också fått en del stammisar som besöker oss vilket är jätteroligt. Dessa pratar vi mycket med och de kommer med sina tips på hur vi kan ge dem det de vill ha. Det uppskattar jag väldigt mycket och bidrar till att vi kan bli bättre och bättre.

Direkten i Vega erbjuder olika typer av service och tjänster, från ATG och spel till postombud. Direkten säljer även olika typer av varor och produkter. Framåt kommer utbudet av service, tjänster och varor att anpassas efter Vegabonas behov.

Direkten i Vega ligger på Vega Allé 76 och Adam hälsar att alla i Vega är varmt välkomna att komma förbi och säga hej!