Rudans MTB-park bara en kvart från Vega

Att intresset för att cykla i skogen fullkomligt exploderat senaste åren är inte alls förvånande. Aktiviteten passar stora som små, rutinerade som nybörjare. Och nu kan alla Vega-bor glädjas åt ett riktigt vasst MTB-område i Rudan.

Du som gillar att cykla mountainbike, eller stigcykling som man säger på svenska, bör snarast hoja ner till friluftsområdet vid Rudasjöarna. Tar en kvart från Vega station. Här har det nyligen anlagts cykelslingor för åkare på alla nivåer. Det finns allt från kortare nybörjarspår och teknikspår med hinder till längre banor på 4,4 – 15 kilometer! Spåren är av varierande karaktär och skiljs åt av olika färger. Sajten Trailforks har en tydlig karta över området och de olika slingorna.

Enklast är att starta vid Rudans MTB Spårcentral, som ligger vid Nedre Rudan och finns utmärkt på google maps.
Efter din fartfyllda cykeltur kan du svalka dig i antingen Övre eller Nedre Rudasjön. I Övre Rudasjön finns en sandstrand med stor brygga. Nedre Rudasjön är kanske mest känd som fiskesjö, men det går utmärkt att doppa sig från bryggor och klippor. Mellan sjöarna finns stora gräsytor, utegym, volleybollplan och lekpark.

Hitta hit
Till Rudans friluftsområde kommer du med enklast med cykel från Vega. Så här hojar du från Vega station.

Kommer du långväga ifrån kan du ta cykeln på pendeltåget till Handen station och sedan direkt till Rudan via den södra uppgången. Föredrar du att hänga cykeln på bilens dragkrok så finns det p-platser i anslutning till gångbron och vid pendeltågsstationen.

4 tips inför din stigcykling

1. Rätt lufttryck i däcken
När man cyklar Mountainbike kan man med fördel ha ett lägre däcktryck än i till exempel ett racerdäck. Fullpumpade däck ger nämligen en väldigt stötig cykling över rötter och stenar och dessutom ett sämre grepp.

2. Rätt höjd på sadeln
Ställ dig bredvid cykeln och dra upp sadeln i jämnhöjd med din höft. Sätt dig därefter på sadeln och placera ena hälen på pedalen. Du ska nu kunna sträcka ut benet – då vet du att sadelhöjden är rätt

3. Använd rätt cykelteknik
Ställ dig upp när det är svåråkt, för kroppen bakåt när det lutar brant utför, gör dig bred med armarna, håll farten uppe över hindren, kör rakt på hindren och titta långt fram och planera. Ett av de vanligaste misstagen när man börjar med mountainbiking är att man tittar ner istället för rakt fram

4. Börja med lämpliga utmaningar
Som nybörjare är det lätt hänt att ge sig på allt för stora utmaningar. Så släng dig inte ner för de allra brantaste backarna på en gång. Börja i flackare terräng och jobba dig uppåt!

 

Ica-gänget stortrivs i Vega!

Det har varit full fart på Ica Nära i Vega sedan butiken slog upp portarna den 21 april. Resan så här långt har varit både rolig och framgångsrik. Fredrik Svanberg, ena Ica-handlaren för butiken, ser tillbaka på det som varit och blickar framåt mot nya utmaningar tillsammans med sina medarbetare.

Ica Nära i Vega har i skrivande stund haft öppet i sex veckor. Fredrik Svanberg, som driver butiken tillsammans med Anton Svanberg, upplever den första tiden som speciell, i positiv bemärkelse.

– Det har verkligen gått jättebra sedan vi öppnade. Det har varit jätteroligt och vegaborna känns glada vilket är fantastiskt. Nu gäller det att ånga på för att hålla butiken bra och lära känna kunderna och kundflödena ännu bättre så vi kan fortsätta anpassa oss efter dem. Man märker att vi varit efterlängtade och det är så himla kul att höra. Vi växer och även Vega som stadsdel och det är kul att vara en del av allting.

Hittills har de kunder som besökt butiken haft ett stort intresse för närproducerat. Många handlar också mat som är enkelt att ta med sig för utomhusaktivitet samt så handlas det mycket färskvaror och kolonialprodukter.

– Vi har örat mot kunderna hela tiden och man märker redan nu att det här är en stadsdel med puls med tanke på kundernas favoritvaror. Vi har i och med kundernas beteende nu utökat vårt sortiment av frukostvaror och vår avdelning för frukt och grönt exempelvis. Flera har också berömt butikens utformning vilket är kul. Sedan finns det alltid saker att förbättra men vi är väldigt tacksamma över starten som varit.

Idag arbetar 15 personer på Ica Nära i Vega och snart ska det även komma in några sommararbetare. Grundstommen av personal är satt och sedan kommer personalen att utökas i takt med att Vega växer.

– Vi är ett riktigt supergäng. Vi arbetar alltid tillsammans för att trivas och hjälpa kunderna på ett bra sätt. Vårt fokus nu och framåt är att bli lite bättre på allting. Som kund ska man kunna lita på butiken oavsett tid och känna att vi är bra och finns där för dem.

Ett utbud anpassat efter en levande stadsdel med mycket puls

Under sommaren kommer Ica Nära i Vega erbjuda flera populära måltidstillbehör som hör sommaren till, med mycket till grillen och frukt och grönt med ett stort sortiment av bär exempelvis. Fredrik menar att en anpassning för Vegabornas spontanitet alltid måste göras.

– Vi märker att Vega är en stadsdel där det kommer att fortsätta vara mycket folk i rörelse. En levande stadsdel med mycket puls helt enkelt. Så vi måste vara öppna för deras spontanitet när det kommer till vårt utbud. När det senare öppnar upp skolor och corona-tiderna är ett minne blott så tror jag flödena ökar ännu mer, och det ska vi vara redo för.

Fredrik vill att Ica Nära ska vara ”vännerna på hörnet” här i Vega. En känsla han menar växer för varje dag.

– Precis så som vänskap ska göra så känner jag att den känslan växer mer och mer för varje dag som går. Redan nu känner vi igen många återkommande kunder och det blir flera personliga möten. Känslan är väldigt härlig och det känns superroligt. Nu satsar vi för att ta ut svängarna ännu mer framåt och låta den känslan fortsätta att växa.

Ica Nära Vegas Facebook-sida kan ni ta del av uppdateringar från butiken.

Säljstart för etapp tre i Brf Gnistra

Ikano Bostad släpper idag, den 12 maj de sista lägenheterna till försäljning i Brf Gnistra i Vega. Med lägenheter från 1–4 rum och kök i centrala Vega.

Ikano Bostad är en av de bostadsutvecklare som är med och utvecklar Vega som stadsdel. I deras projekt Brf Gnistra är det nära till både pendeltåget och naturen.

Idag, den 12:e maj släpper Ikano Bostad etapp tre till försäljning, vilket också är den sista etappen i Brf Gnistra. Här finns bland annat flera kvadratsmarta 2 rum och kök. Men även större lägenheter uppemot fyra rum och kök för den större familjen.

Besök Ikano Bostads hemsida för mer information.

Nya restauranger i Vega!

Hälsosamma italienska rätter med inslag av typiskt svenska råvaror. Så lyder konceptet hos Bagheria som öppnar i maj. Och ungefär samtidigt slår Arigato Sushi upp dörrarna till en wok i grannlokalen.

Det är i kvarteret Storseglet, i huset mitt emot pendeltågsstationen, som både Bagheria och Arigato flyttar in. Enligt Bagherias ägare, Jacob Azar, är det ett riktigt drömläge.

– Jag har drivit restauranger i innerstan sedan början på 90-talet, bland annat flera Ciao Ciao. Så det blir extra spännande att starta nytt här i Vega. Jag har ena foten i det italienska köket och den andra i hälsokostköket, men Bagheria blir första konceptet där de två inriktningarna kommer gå hand i hand.

Till en början satsar Jacob, och kompanjonen Mehmet Öncu, på rustika fisk- och grönsaksrätter, sallader och ”svenska pizzor”, vilket betyder smaksättning med exempelvis västerbottenost och grönkål. Och den som vill kan beställa pizzadeg gjord på blomkål. Det kommer även finnas ett en hel del veganska, gluten- och laktosfria rätter på menyn. Just nu finslipar Jacob på restaurangens medelhavsinredning, med olivträd som hänger ner från taket och en stor bild på en pizzabakande Sofia Loren.

– Det är en stor lokal med 40 sittplatser inomhus och cirka 30 i vår uteservering, som badar i sol hela dagen. Så det finns alla förutsättningar för Bagheria att bli en naturlig mötesplats för Vegas invånare, säger Jacob.

Lång branscherfarenhet är utmärkande även för ägaren till Arigato Wok, Jens Huang, som i och med etableringen öppnar sin elfte restaurang.

– Vi kommer erbjuda ett brett utbud av kinesiska wokrätter, lagade av en fantastiskt duktig kock. Och trots att vi öppnar mitt i en pandemi är jag optimistisk, eftersom Sushirestaurangen har gått minst lika bra som före corona. Jag tror att folk mer än någonsin unnar sig god mat.

Med det sagt, välkomna hit – inom kort Vegas nya restauranggata!

Vega har fått en ny bilpool!

Vega har fått en ny bilpool! Lindbäcks har öppnat upp en bilpool från Elbilio som är öppen för allmänheten.

I Vega ska det vara enkelt att välja det klimatsmarta alternativet. Därför är det nu glädjande att Lindbäcks öppnat upp sin bilpool från Elbilio för allmänheten.

Nu finns med andra ord möjligheten att ha bil men ändå inte!

För att kunna använda bilpoolen behöver ni registrera er som användare hos Elbilio och ladda ned deras app. Bilen som används är en elbil från Renault av modellen Zoe.

Bilen är placerade vid Lindbäcks etablering vid korsningen Polcirkelvägen/Vega Allé.

För att se instruktioner för hur man går tillväga för att använda bilpoolen, besök Elbilios hemsida.

Stortrivs i brf Skogsstjärnan

När Morten Lassem och Eva Söderberg flyttade till kvarteret Skogsstjärnan i Vega, hade de inte bara hittat sitt livs drömlägenhet. Flytten innebar även startskottet på ett klimatsmart, bilfritt liv nära både stad och natur.

Det är i hörnet Vega Allé/Polcirkelvägen som kvarteret Skogsstjärnan brer ut sig med sina raka linjer och ljusa fasader. Mellan de tre huskropparna finns en grönskande innergård där växtligheten har valts med stor omsorg och följer årstidernas skiftningar.

– Det är nog svårt att hitta en mer lyckad innergård söder om Stockholm, säger Morten Lassem, när vi hörs ett par månader efter inflytt.

– Arkitekten har verkligen lyckats utnyttja markens befintliga höjdskillnader till att skapa en lekfull innergård för alla åldrar. Här finns också ett genomgående hållbarhetstänk, det syns tydligt på de medvetna materialvalen.

Stämmer det att flytten hit var ett led i en mer hållbar livsstil?
– Ja, vi sökte aktivt efter ett boende byggt av svenskt trä och andra naturliga materialval. På kravlistan stod även att kunna leva utan bil och närhet till både service och natur.

Varför föll valet på Vega?
– Vi ville bo mittemellan Nynäshamn, där vi bodde tidigare, och Stockholm där vi har barn och barnbarn. Vega kändes som det självklara valet. Vi åkte hit till invigningen av pendeltågsstationen för att känna på området. Av en slump gick vi in på Lindbäcks platskontor, där vi fick en broschyr om de miljövänliga modulhusen. Vi tilltalades av att block av norrländskt trä skulle prefabriceras i en fabrik i Piteå för att sedan uppföras som ett legobygge på plats här i Vega.

På vilka sätt märks det att huset består av moduler?
– Det märks inte alls. Man skulle kunna tro att metoden ger negativa effekter på planlösningen, men den känns tvärtom ovanligt genomtänkt.

Vad är ni mest nöjda med?
– Läget! Både placeringen i Vega och positionen i huset. Vi har en fantastisk utsikt från det stora hörnfönstret i vårt vardagsrum. Vi ser rakt ner mot centrum och kan med spänning följa bygget av Vega skola och det aktivitetshus som kommer inrymma allt från idrottshall och bibliotek till café och träffpunkt för äldre.

Hur fungerar livet utan bil?
– Det har inte varit några som helst problem. Vi har både pendel och buss 150 meter bort. Det är nästan så att vi kan låsa dörren när vi ser pendeln komma.

Men hur gör ni med storhandlingen?
– Vi sätter på oss våra ryggsäckar och tar en kvarts promenad till ICA Maxi eller Port 73. Som norrman är jag van att gå med ryggsäck, men visst ska det bli skönt att ICA Nära flyttar hit snart.

Husen i brf Skogsstjärnan är ritade med många olika slags familjekonstellationer i åtanke. Blir ni störda av musik och barnskrik?
– Inte alls, vi har inte hört ett ljud av varken människor eller trafik. Som snickarson är jag imponerad över hur bra isolerat huset är, vilket också märks på inomhusklimatet. Vi har det varmt och gott även vid många minusgrader.

Hur upplevde ni Lindbäcks digitala koncept som ger köpare insyn under hela byggprocessen?
– För många köpare innebär appen säkert en trygg väntan, men vi ville hellre åka hit då och då för att följa utvecklingen live. Vi såg grunden anläggas och modulerna hissas på plats. Tack vare alla besök hann vi lära känna området långt innan inflytt. Kanske är det därför vi redan trivs så bra och känner att vi kommer stanna här.

Nu är det nära!

I mitten av april anländer dagen många i Vega har väntat på. Nämligen öppningen av Ica Nära. Fredrik Svanberg, ena parten i radarparet Fredrik och Anton som är Ica-handlare för butiken, ser fram emot att snart få öppna och ge vegabona bästa möjliga Ica-butik.

Öppningen av Ica Nära närmar sig med stormsteg vilket många ser fram emot. Bakom spakarna för mycket av det som ska sättas på plats finns det gifta radarparet Fredrik och Anton Svanberg. Det entusiastiska paret har arbetat inom Ica i 13 år där de senast drivit en butik i Värmland. Nu tar de sig an utmaningen att starta upp och driva Ica Nära i Vega och förväntningarna är höga.

Fredrik Svanberg ser fram emot att snart få öppna och ta emot vegabona i butiken. När mycket ska göras och sättas på plats menar Fredrik att allting blir enklare om man har roligt längst vägen. Nu är snart dagen här då butiken äntligen ska öppna.

– Vi tycker att det vi gör är väldigt roligt och hoppas att det speglar av sig utåt. Man får kraft av att vara positiv och engagerad, vilket resulterar i att det blir roligt och man tar saker och ting framåt. Vi tycker verkligen att vi har världens bästa jobb. Man får jobba med människor och träffa kollegor och kunder varje dag. Jag och Anton kompletterar också varandra på ett bra sätt och vi blir starka tillsammans.

– Det ska bli så himla roligt att öppna och känslan är positiv. Ica har jobbat länge med det här projektet och vi kom in sent i höstas. Det känns jättebra och tiden går fort. Projektgruppen består av flera engagerade och duktiga människor. Vi får också mycket inspel från kunder vilket vi tar med oss. Det är ett stort engagemang vilket är superkul.

Fredrik gillar Vega som stadsdel och imponeras av hur sammansatt och välplanerad stadsdelen är. Han gillar det som händer med utvecklingen och menar att Ica ska bli en tillgänglig plats i en redan sammansatt stadsdel.

– Vi har fått känslan av att Vega är en modern och sammansatt stadsdel. Det är häftigt när man ser gamla visionsbilder och hur likt det är verkligheten idag. Det andas nytt och det finns en härlig mix av lägenheter, hyresrätter, radhus och villor med en tilltalande arkitektur. Det är en levande stadsdel med puls och jag tror att man kan bo här oavsett ålder. Här finns allt man behöver. Det naturnära läget är också fantastiskt.

– Vår vision är att vara en tillgänglig butik och ”vännerna på hörnet” som vi säger.

Glädje, engagemang och genomförande

Över 1000 personer har sökt jobb hos Ica Nära i Vega. Fredrik ställer sig ödmjukt tacksam till alla ansökningar. Nu ser han fram emot att bilda ett bra lag av medarbetare som med stor glädje och ett högt engagemang kan ge vegabona den bästa servicen.

– Vi är stolta och tacksamma över att söktrycket varit så pass stort. Nu ligger fokus på att bilda ett bra arbetslag med ett högt engagemang, stor glädje och ett bra genomförande. Vi ska ha roligt och trivas ihop och ge kunderna det bästa av bemötanden.

Butiken på 700 kvadratmeter butiksyta är planerad att öppna i mitten av april och kommer att ligga väl placerad i Vega, precis intill pendeltågsstationen. Öppettiderna planeras bli 06:00-22:00 under vardagar och 08:00-22:00 under helgerna.

– Vi är jätteglada över placeringen av butiken eftersom det är en knutpunkt i Vega. Vi ligger precis intill både pendeltågsstationen och busstationen. Det ska vara enkelt att glida förbi här. Det är en fördel att finnas till där människor rör sig i vardagen. Med våra öppettider kan vi också finnas där för vegabona under stora tidpunkter på dygnet.

Ica Nära i Vega kommer att ha ett brett utbud med en rad spetsegenskaper. Och under tidens gång kommer de att anpassa utbudet efter vegabonas behov och efterfrågan.

– Vi planerar att ha en rad spetsegenskaper i butiken. Vi vill ha ett bra och roligt sortiment med mycket färska varor och vi ska vara bra på frukt och grönt. Man ska känna att allt man behöver finns här. Desto mer vi lär känna våra kunder, desto mer kan vi också anpassa vårt utbud efter dem.

Fredrik ser positivt på framtiden i Vega som stadsdel och ser fram emot att utveckla Ica i Vega tillsammans med stadsdelen. Men först och främst ser han fram emot att slå upp dörrarna till butiken.

– Jag tror att framtiden i Vega är väldigt ljus och bara de tre närmsta åren kommer det att hända väldigt mycket. Så ser vi även på vår butik – vi ska utvecklas tillsammans med stadsdelen och spegla de behov som finns här så gott vi bara kan. Nu är vi supertaggade på att vrida upp låset till butiken och låta butikslivet börja på riktigt – och framförallt: Möta alla fantastiska kunder! Vi längtar verkligen!

Ica Nära Vegas Facebook-sida kan ni ta del av utvecklingen av butiken. Där kan ni även se Fredrik och Anton som med sin stora energi tillsammans skapar en butik vi alla kan vara stolta över.

 

Möt Adam som driver butik här i Vega

I juli förra året öppnade service- och tjänstebutiken Direkten i Vega. I kvartersbutiken står den starka lokalförankringen och kundens behov alltid i fokus. Adam Kahami, butikschef för Direkten, älskar att driva butiken här i Vega och menar att stadsdelen förmedlar en positiv energi.

I somras slog Direkten upp sina dörrar och breddade utbudet av tjänster och service i Vega. I den lokalförankrade butiken arbetar den entusiastiska butikschefen Adam Kahami. Han brinner för service, älskar att bemöta olika typer av människor och vill alltid förmedla ett gott intryck.

Adam Kahami har arbetat på Direkten sedan 2013. Trots hans erfarenhet ställer han sig ödmjuk till att nu driva butiken här i Vega. En ny plats ställer nya krav och målet är alltid att kunderna ska känna att all den service de behöver finns nära till hands.

– Eftersom vi är så pass lokalförankrade som vi är så gäller det att anpassa sig efter de boendes behov. Kunden ska alltid känna att den service och de tjänster som just de behöver finns nära. Ingen ska behöva åka till Haninge Centrum för att hämta ett paket exempelvis. Målet är alltid att kunden ska få ett trevligt bemötande och den service de behöver.

”Känslan är att många är glada i Vega och det finns en positiv energi som smittar av sig”

Adam har fått goda intryck av Vega som stadsdel sedan Direkten öppnade. Han gillar att allt är så nytt, att människorna i Vega är så positiva och att stadsdelen växer på ett tilltalande sätt.

– Det är roligt att vi får chansen att växa tillsammans med Vega som stadsdel. Mitt intryck är att det är många familjer här och det bemötande vi fått har varit väldigt bra. Känslan är att många är glada i Vega och det finns en positiv energi som smittar av sig. Det är också väldigt vackert här. Alla bostäder är i toppskick och naturen ligger på nära håll.

Att öppna upp en butik i ett nytt område, i en ny stadsdel är inte alltid lätt. Adam menar dock att Vega sticker ut på det sättet att människorna är givmilda med att utbyta kunskap och komma med tips.

– Vi pratar mycket med andra aktörer i Vega och försöker alltid att ge varandra tips och råd för att utvecklas tillsammans och komplettera varandra på ett bra sätt. Vi har också fått en del stammisar som besöker oss vilket är jätteroligt. Dessa pratar vi mycket med och de kommer med sina tips på hur vi kan ge dem det de vill ha. Det uppskattar jag väldigt mycket och bidrar till att vi kan bli bättre och bättre.

Direkten i Vega erbjuder olika typer av service och tjänster, från ATG och spel till postombud. Direkten säljer även olika typer av varor och produkter. Framåt kommer utbudet av service, tjänster och varor att anpassas efter Vegabonas behov.

Direkten i Vega ligger på Vega Allé 76 och Adam hälsar att alla i Vega är varmt välkomna att komma förbi och säga hej!

En tillbakablick på Vegaåret 2020

Det nya året är kommet och vi ser fram emot många nya härliga minnen. Men vad minns vi från år 2020 här i Vega? Vi ser tillbaka på året som har varit. Vi vill även passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Citronfjärilar, pollen, fåglar som kvittrar och parkerade cyklar. Tidigt in på året så började våren att anlända i Vega. Och det fanns flera tecken på det.

Få platser lockar fram sommarkänslan som Stockholms skärgård. Och med sin närhet till många sorters utflykter är Haninge en av våra mesta skärgårdskommuner. Därför tipsade vi om utflykter i närheten av Vega i vår text: Porten till paradiset är nära.

Planerna för Vega skola och aktivitetshuset intill tågstationen tog sin början. Tillsammans ska de forma en levande mötesplats för människor i alla åldrar och med olika intressen. Ett nytänkande och smart sätt att samla flera verksamheter under samma tak.

Under sommartid kan Haninge skryta med många fina badplatser. Men ibland vill man ha riktigt nära till ett svalkande dopp. Då har Drevviken mycket att erbjuda. Vi gav vårt omdöme om denna fina plats.

Under augusti berättade Daria Cohen om varför hon stortrivs i Vega och hur hon ser på utvecklingen av stadsdelen. I samtalet med Daria berättade hon även om hur en grill blev så speciell för henne.

Vega är en stadsdel med flera klimatsmarta alternativ. Här finns flera cykelparkeringar samt gång- och cykelvägar. Många av bostadsutvecklarna har även stort fokus på hälso- och miljökrav gällande allt från material till energianvändning. Vi skrev därför en text om hur och varför bostäder med fokus på framtiden är en viktig del av Vega och stadsdelens utveckling.

I slutet av oktober kom en efterlängtad och rolig nyhet när vi berättade om att Nakterhusskolan i Vega öppnat och därmed breddar skolutbudet i Vega. Rektor Henrik Engebretzen berättade mer om skolan och hur skolverksamheten ska växa tillsammans med Vega som stadsdel när fler flyttar in.

Hur summerar man då ett år på bästa sätt? Kanske är det helt enkelt att berätta om alla de nya aktörer som hittat till Vega med allt från en frisörsalong och ett gym till en pizzeria och en sushirestaurang. Givetvis ville vi även ge en inblick i vad Vegaborna kan se fram emot under kommande år. Vi tog därför en promenad runt Vega och tog pulsen på hur Vega växer vidare.

Det händer mycket i Vega och vi vill tacka er för att ni hänger med i utvecklingen. Vi vill även passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Vega växer vidare!

Mittemellan citypuls och skärgård fortsätter den levande stadsdelen Vega att växa och utvecklas. Så vad har hänt hittills, och vad kan Vegaborna se fram emot under kommande år? Vi tog en promenad runt i området och tog pulsen på några företagare och boende.

Det är ännu en grå och lite blåsig decemberdag, men värmen från tågstationen som fortfarande känns skinande ny, verkar sprida sig över hela Vega. Där det tidigare var dammiga byggarbetsplatser, springer nu människor på Puls & Tränings löpmaskiner, samtidigt som andra köper lunch på intilliggande Arigato Sushi.

Utanför gymmet träffar vi Ellen. Hon har bott här i fem år och har sett utvecklingen på nära håll under längre tid än de flesta.

”Utvecklingen är bara positiv, det går verkligen åt rätt håll och det ska bli så roligt när allt är klart!” säger hon. ”Det bästa som har hänt hittills är pendeltågsstationen, och nu ser vi verkligen fram emot ICA-butiken, eftersom vi nu får åka en bit för att handla mat”

Ellen har tre barn och ser fram emot den nya högstadieskolan som ska komma så den äldsta fortfarande kan gå kvar i Vega. Den mellersta går på förskola här i Vega och den yngsta hoppas hon komma in på samma.

Lite längre fram står en Foodtruck med lite restaurangkänsla vid namn MMXX (2020 på latin). Ägaren Claudio berättar på engelska med sjungande italiensk brytning att deras idé är att servera äkta napolitansk pizza, som vanligtvis hittas på finare restauranger. Gourmetmat i snabbmatsformat helt enkelt.

De har inte öppnat på riktigt än, utan håller på för fullt med att förfina smakerna till perfektion, och just den här dagen bjuds det på pizza. Tur för oss, och pizzan får 10/10 i smakbetyg.

Utanför foodtrucken möter vi av Sandra Stagmo och Katarina Tibell från Ikano. Dom ska ha nyckelutlämning dagen efter till totalt 25 hushåll, bland annat för trapphus två i Brf Blinka.

Katarina berättar att stämningen alltid är på topp dessa dagar, och kön brukar ringla sig lång redan innan utsatt tid.

Utanför den relativt nyöppnade Direkten springer vi på Siv och hennes valp Polly. Siv bodde förut i Tullinge men flyttade till Vega dels för att bo närmare sin dotter, men även för att det kändes roligt med en helt ny lägenhet. Siv trivs superbra, och uppskattar verkligen alla närliggande skogsområden då hundpromenader numera står på dagsschemat.

Vi avslutar vår promenad runt Vega med ett besök hos frisören Ayla i Salong Vega som vi tidigare har skrivit om. Ayla öppnade salongen bara några veckor innan coronaviruset slog till, och erkänner att det har varit ganska tufft då många under en längre tid avstod från att klippa och färga håret.

Som tur var fortsatte flera stamkunder att komma dit, och för att möta restriktionerna har hon vidtagit åtgärder så att alla ska känna sig trygga att besöka salongen. Hon öppnar till exempel klockan 9 och tar då emot pensionärer och andra riskgrupper, jobbar alltid med visir, har satt upp en vägg för att avskärma de som behandlas från de som väntar, och självklart får det bara vistas ett fåtal personer samtidigt i lokalen.

Ayla bodde inte här när hon öppnade salongen, men har nu flyttat till Brf Slänten, huset som tog hem vinsten i Haninge arkitekturpris

Annat som är på gång i Vega den närmaste tiden är såklart ICA, ett par nya restauranger, och mittemot Salong Vega byggs nu Brf Gnistra med tre lokaler på bottenvåningen där en är restauranganpassad, och diskussioner om vilka som i slutändan ska hyra lokalerna pågår med flera spännande aktörer.

Boende i Vega trivs alltså redan, men har fortfarande mycket att se fram emot. Välkommen till Vega!

Nakterhusskolan breddar skolutbudet i Vega!

Ännu en skola har öppnat i Vega! Den 19 augusti slog den tre våningar höga Nakterhusskolan upp portarna för sina elever. Vega erbjuder nu ännu fler möjligheter till skolgång. Rektor Henrik Engebretzen njuter av den roliga utmaningen av att vara med och bygga upp en ny skolverksamhet i en växande stadsdel.

Nya elever, ny personal och nya lokaler. Det är mycket som ska sättas på plats när en ny skola startas upp. Tack vare en engagerad personal med hög kompetens tycker Henrik Engebretzen, rektor på Nakterhusskolan, att allt har gått bra.

– Allt har gått väldigt bra sedan öppningen trots att vi hade kort förberedelsetid. Personalen har visat ett fantastiskt engagemang och det känns som eleverna har kommit in på ett bra sätt. När vi annonserade för lärarjobb till skolan var det över 800 personer som sökte jobben vilket har gjort att vi haft lyxen att ta in 100% behöriga lärare. Det är en otrolig ynnest och stor fördel för oss. Jag tror många tyckte det lät som ett spännande jobb i en rolig miljö. Dessutom är det många som enkelt kan ta sig till Vega med pendeltåget vilket jag tror påverkade att så många sökte, säger Henrik Engebretzen.

Henrik Engebretzen blev lockad direkt när han fick erbjudandet om att bli rektor på Nakterhusskolan. Han har varit rektor i Haninge tidigare och gillar kommunen i sin helhet. Dessutom har han tidigare varit med och startat upp en skola vid Fridhemsplan i Stockholm och tyckte då det var roligt.

– Jag brinner verkligen för att starta upp en skolverksamhet och även om det är utmanande i stunder så är det också en väldigt dynamisk och utvecklande miljö att jobba i. Här i Vega och Nakterhusskolan finns verkligen alla förutsättningar för att driva en skolverksamhet på högsta möjliga nivå. Det är en vacker miljö runtomkring skolan och skolan i sig är väldigt modern. Nu ska vi lägga grunden för någonting bra och expandera med åren vilket är en positiv känsla att vara en del av, säger Henrik Engebretzen.

Just nu går det ett hundratal elever på Nakterhusskolan från förskoleklass till årskurs 3. Hösten 2021 så ska tre nya förskoleklasser börja och sedan är planen att växa succesivt med både elever och personal till dess att ca 450–500 elever går i skolan från förskola till årskurs 6.

Sedan tidigare finns även Måsöskolan som också är en kommunal skola i Vega. Henrik menar att dialogen och samarbetet tillsammans med Måsöskolan är viktigt i Vega när antalet invånare ökar. Tillsammans kan de erbjuda Vegaborna och människor i närliggande områden ett bra skolutbud.

– Jag tror att vi fyller ut ett behov som finns och kommer att finnas i Vega. Det gör det gynnsamt för familjer i Vega att få en skolplats. Vi har också ett samarbete med Måsöskolan där vi har en tät dialog och hela tiden tittar på hur vi kan samarbeta framöver och hjälpa varandra.

– Pendeltågsstationen som ligger 300 meter från skolan gör också att det är enkelt för folk att ta sig till Vega väldigt snabbt. Det gör Vega som stad än mer attraktivt och skapar ett gynnsamt läge för oss som bedriver skolverksamhet här, säger Henrik Engebretzen.

Miljöcertifierad
I Vega ska klimatsmarta alternativ prioriteras, så även vad gäller de byggnader som byggs här. Nakterhusskolan har nominerats för miljöcertifieringen silver. Själva certifieringen tilldelas två år efter att man följt byggnadens värden och krav. Det handlar bland om krav på hur klimatsmart skolan är vad gäller energiförbrukning men ställer också höga krav på bland annat luftkvalitet, buller och akustik samt värmestrålning.

– Man märker verkligen att skolan och lokalerna är moderna. Någonting jag verkligen har märkt av är akustiken i lokalerna, avslutar Henrik Engebretzen.

Nakterhusskolan tar emot elever löpande i de klasser som finns i skolan idag. För att ansöka om plats på skolan, besök Haninge kommuns hemsida.

 

 

Bostäder med fokus på framtiden

Vega är en stadsdel med flera klimatsmarta alternativ. Här finns cykleparkeringar, samtidigt som gång- och cykelvägar prioriteras framför biltrafik. Många av bostadsutvecklarna har även stort fokus på hälso- och miljökrav gällande allt från material till energianvändning.

Bostads- och byggindustrin står för närmare 40 procent av energi- och material användningen samt avfallsproduktionen i samhället. Alltså är det viktigt att byggen sker med miljön i åtanke genom hela processen.

Det är enkelt att säga att ett hus är byggt med ett hållbart tänk med hänsyn till både miljön och människors hälsa. Men det är en annan sak att verkligen kunna bevisa det. Vi tog kontakt med några aktörer här i Vega, för att ta reda på mer om hur de arbetar med dessa viktiga frågor.

Ikano bostad börjar bygga Svanenmärkt
Svanen är en nordisk miljömärkning som appliceras på både varor och tjänster. När det handlar om bostäder innebär Svanenmärkningen att de är byggda efter höga hälso- och miljökrav gällande allt från material till energianvändning.

Ikano bostad har arbetat länge med miljöfrågor för att skapa möjligheter till en bättre vardag för deras kunder. Från och med juli 2020 kommer alla bostadsrätts- och hyresrättsprojekt att Svanenmärkas. Först ut är Brf Gnistra.

– ”Vi är väldigt glada och stolta över att Gnistra kommer att bli Ikanos första projekt som byggs Svanenmärkt. Det känns viktigt att sträva efter att de hem vi bygger ska vara energisnåla och hälsosamma. Och att göra det i Vega där det redan finns ett stort fokus på miljöfrågor känns helt rätt!” – Katarina Tibell, Biträdande Projektledare för Brf Gnista

Bonava Svanenmärker och sätter upp solceller
Bonava började Svanenmärka delar av sina grannskap redan 2012 för att få ett kvitto på att de lever upp till den höga miljömässiga standarden. Idag Svanenmärker de samtliga, och ser till att det alltid finns plats för återvinning, att byggmaterialet är fritt från hälsoskadliga och miljöfarliga ämnen, samt att alla vitvaror är energisnåla.

Ett miljövänligt hem är också ett ekonomiskt hem, eftersom uppvärmning kostar för både planeten och plånboken. En Svanenmärkning innebär höga krav på ett effektivt klimatskal. Det vill säga att golv, tak, väggar, dörrar och fönster har bra isolering.

– ”I alla våra byggnader arbetar vi för att ha en låg energianvändning. Det som är intressant med Newton är att det är ett av våra första projekt där vi ska sätter upp solceller på taket, och det tycker jag är väldig spännande” – Paula Picardo, miljösamordnare för Newton projektet i Vega.

Lindbäcks jobbar mot FN:s globala hållbarhetsmål
Lindbäcks strävar alltid efter att vara ett långsiktigt hållbart företag med samhällsengagemang, och jobbar därför mot FN:s globala hållbarhetsmål som antogs 2015.

Detta innebär bland annat att fossil energi måste ersättas av förnybar energi, samtidigt som energianvändningen måste effektiviseras. För att spara på resurser bygger de därför med trästomme, och den nya fabriken på Haraholmen försörjs med förnybar energi, till största delen av den egna solcellsanläggningen.

Till sina kunder erbjuder de sen flera andra gröna lösningar, som till exempel uppladdningsplatser för både bil och cykel, solceller och smidig källsortering.

Vill du veta mer om respektive bostadsutvecklare? Gå in här:
Ikano, Bonava, Lindbäcks

 

 

Daria trivs i ett växande Vega

Daria Cohen föddes i Kharkiv, Ukraina men olika händelser förde henne till, i förhållande till Kharkiv, lilla Vega i Stockholm. Nu har hon bott i Vega i tre år och hon gillar hur stadsdelen utvecklats och fortsätter att utvecklas.

Daria Cohen föddes i Kharkiv i Ukraina men flyttade senare till Israel där hon till mestadels har tillbringat sin uppväxt. För 10 år sedan flyttade hon till Sverige med sin man och sin son som då var 4 månader efter att hennes man fått ett jobberbjudande i Stockholm. Som nyinflyttade i Stockholm så sökte de ett prisvärt boende, nära till Stockholms centrum – och valet föll till slut på Vega.

För 5 år sedan när vi började leta efter ett hus så var det i en stressig situation i och med bostadstrycket i Stockholm. Vi ville undvika andrahandsmarknaden och sökte efter en nyproduktion till ett rimligt pris. Då köpte vi en grill för att på något sätt visa oss själva att vi menar allvar med vår flytt till hus. Det låter konstigt men grillen ”gjorde sitt jobb”. En månad senare fick vi nämligen ett mail om att förhandsboka ett kedjehus i Vega. Vi gillade området och köpte ett hus på ritning. Grillen fick därmed vänta i 20 månader för att packas upp. Men nu bor vi här och vi stortrivs, säger Daria Cohen.

Daria Cohen och hennes man fick senare sitt andra barn. Hon upplever att Vega är en bra plats för dem att växa upp på och tycker att den goda grannsamverkan som finns i området bidragit till att familjen trivs extra bra. Dessutom bor de granne med skogen vilket familjen uppskattar.

Man märker att det är många som trivs och har det bra här. Folk fixar med sina hem både ute och inne och har middagar ihop. Alla är väldigt trevliga och det är en fin omgivning att ha runt omkring sin familj. Som förälder är det också jättebra att Vega är omgärdat av natur och friluftsområden. Det är någonting vi utnyttjar mycket och det blir mycket skogspromenader med barnen där vi vid säsong ofta plockar svamp och blåbär.

Det har hänt mycket i Vega de senaste åren. Ny pendeltågsstation, nya butiker, gym och olika tjänsteföretag samt flera nya bostadsområden. Daria och hennes familj har inte alltid känt att allt som de behöver funnits på nära avstånd men hon menar att det idag är en helt annan femma.

– Vi visste att pendeltågsstationen skulle komma till Vega och det var en viktig del i vårt beslut att flytta hit. Vi åker pendeltåg varje dag till jobbet och utnyttjar bara bilen för aktiviteter med barnen. Jag gillar verkligen hur stadsdelen har utvecklats och jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre. Jag måste också nämna Wofflans Bageri som vi har nära oss och som funnits här i över ett år nu. För mig är det Vegas bultande hjärta. Dit kommer man för att lyxa till vardagen, mingla med grannar och känna citypuls ett stenkast bort. Jag tycker att det är supermysigt där.

Vega har gått från att ha en bykänsla till en stadskänsla”

Utvecklingen av Vega har gått fort och det är många som har flyttat till stadsdelen de senaste åren. Det har bidragit till att det är mer liv och rörelse i Vega idag. Det har också ställt krav på att förskolor och skolor ska kunna erbjuda plats åt alla de barn som nu bor här. Någonting Daria imponeras av att de lyckats med.

– Jag tror att det öppnade tre förskolor på ett år vilket har gjort att utbudet av förskolor är väldigt bra här i Vega. Jag tycker också att Måsöskolan där mitt äldsta barn går är väldigt bra. Både lärarna och fritidspedagogerna där är toppen. Det är också roligt med alla nya bostäder. Innan kändes Vega som en plats där man mest bara bodde, nu har man allt man behöver på nära avstånd. Det är ett helt annat liv och rörelse här nu och Vega har gått från att ha en bykänsla till en stadskänsla”, avslutar Daria Cohen.

Här kan ni läsa mer om bostäderna i Vega.  

Svalkande dopp i ”Drevan”

Haninge kan skryta med många fina bad. Allt från långgrunda Schweizerbadet på Dalarö till vackra Årsta havsbad. Och förstås sandstranden Storsand på Ålö. Men ibland vill man ha nära till ett svalkande dopp. Då har Drevviken mycket att erbjuda, till exempel doldisbadet vid Söderhagsudden, 5-10 cykelminuter bort.

Dalens bad/Krokodilbadet
Dalens bad har en hyfsat stor sandstrand/strandäng som bjuder på grillplats, lekplats, bord med bänkar, bajamaja, kiosk och sol till sent på kvällen. Badet är mer känt som Krokodilbadet, tack vare ett berg som mynnar ut i vattnet i form av en krokodil. Sedan minst 20 år tillbaka ser någon till att förtydliga reptilformen genom att måla dit både tänder och ögon. Här är riktigt långgrunt, vilket gör utflyktsmålet särskilt lämpat för barnfamiljen. Är kiosken stängd kan du hoppas på ett besök från Glassbåten som trafikerar Drevviken sommartid.

Typ av bad: Mellanstort bad med sandstrand och brygga
Toalett: Ja
Kiosk: Ja, öppenvissa dagar
Parkering: Ca 30 platser
Hitta hit: Närmsta busshållplatser är Västra Strandvägen och Sågen

Söderhagsuddens badplats
Alldeles intill bostadsområdet Söderhagsudden, ni vet radhusen som klättrar ner mot Drevvikens innersta vik i söder, finns en liten, intim badplats med tillhörande brygga. Här solar och badar du som i en liten gryta, nedanför en brant backe. Det finns inte en enda parkeringsplats så det är cykel eller fot som gäller som färdmedel.

Det finns en grillplats och små klippor att fika på. Bryggan brukar tyvärr annekteras av Kanadagäss, så hit kommer man främst för det snabba doppet. Följer du stigen längs vattnet, mot radhusen, hittar du en större brygga med badstege.

Typ av bad: Litet bad med gräsplätt och brygga
Toalett: Nej
Kiosk: 
Nej
Parkering: 
Nej
Hitta hit: 
Ta cykeln till Wallhagsvägen och parkera där den branta backen ner till badet har sitt krön

Norrbybadet
Norrbybadet är enligt många Drevvikens finaste bad. Den gamla dansbanan gör förstås sitt till mysfaktorn! Här finns bryggor, trampolin och flotte med rutschkana och hytt att byta om i. När det kommer till service finns både toaletter och kiosk samt ett fåtal parkeringsplatser, så säkrast är att trampa cykel hit.

Typ av bad: Mellanstort bad med bryggor.
Toalett: Ja.
Kiosk: Nej.
Grillplats: Ja.
Parkering: Få platser!
Hitta hit: Närmaste busshållplats är Norrby torg.

Fisk, javisst!
Du som tröttnat på sol och bad kan fiska i Drevviken. Vid provfiske har följande fisk fångats i sjön: Abborre, Björkna, Braxen, Gärs, Gädda, Gös, Löja, Mört, Nors, Ruda, Sarv, Sutare. Enligt sportfiskeguiden.se har gäddor över 10 kilo och gösar på över nio kilo nappat här! Mums!

Läs mer om lämpliga fiskemetoder och hur du köper fiskekort här.

Vega skola och aktivitetshus tar form

Vega skola och aktivitetshus blir en levande mötesplats för människor i alla åldrar och med olika intressen. Inte bara under skoltid, utan även på kvällar och helger. Ett nytänkande och smart sätt att samla flera verksamheter under samma tak – mitt i den nybyggda stadsdelen och precis bredvid tågstationen. 

– Aktivitetshuset ska erbjuda något för alla i Vega och närområdet. Byggnaden kommer innehålla många nya funktioner och möjligheter, berättar Eva Lagerström, projektledare på det kommunala fastighetsbolaget Tornberget, som är byggherre.

Det blir en skola för omkring 900 elever i årskurserna F-9, med ”fritids” för de yngre barnen och en öppen fritidsgård för de skolbarn som har lämnat fritids. Dessutom kommer huset erbjuda en träffpunkt för äldre, idrottshall, bibliotek, tillagningskök, café och en så kallad ”orkestersal” för musik, teater och andra framträdanden.

Ett levande hus hela veckan
Byggnaden, som får en total yta på cirka 12 500 kvadratmeter ska inte bara leva under skol- och kontorstid, berättar Tornbergets andra projektledare Hampus Wiberg:

– Aktivitetshuset ska vara en levande plats även under kvällar och helger. Då ska lokalerna kunna användas för föreningsidrott, musik, kultur, möten, umgänge och andra aktiviteter. Vi bygger ett hus där alla ska känna sig välkomna och stimulerade.

Planlösningarna har utformats i nära dialog med verksamheterna som ska använda lokalerna. Projektet jobbar i nuläget också mycket med planeringen av utomhusmiljöerna. Såväl själva uppförandet som förvaltningen och användandet av byggnaden ska möta höga krav på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Öppnar hösten 2023
Planering och projektering av byggnaden är i full gång igen, efter några nödvändiga och kompletterande behovs- och konsekvensanalyser samt detaljplanefrågor. Både skolan och aktivitetshuset planeras kunna öppna inför höstterminen 2023.

Lättillgängligt och innovativt
Skolan och aktivitetshuset placeras i anslutning till pendeltågs- och busstationen i hjärtat av den nybyggda delen av Vega. Dit är det lätt att ta sig med alla tänkbara färdmedel, inte minst cykel, bussar och pendeltåg.

– Vi betraktar aktivitetshuset som ett innovativt och yteffektivt sätt att samla många verksamheter under ett tak. Huset blir ett lokalt komplement till kulturhuset i Handen och andra delar av kommunen, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt i Haninge kommun.

Följ utvecklingen här på vegastan.se
Vegaredaktionen återkommer med fler nyheter och statusrapporter om skolan och aktivitetshuset i takt med att projektet jobbar vidare.