På med laggen och ta en runda i Rudan!

Finns det något bättre än gnistrande snö och ett nypreparerat skidspår? Nu har du chansen att få en riktig vinterupplevelse i Rudans friluftsområde. Det ligger bara några kilometer söder om Vega, precis intill Handens pendeltågstation.

Äntligen har snön fallit och vi hoppas för alla skidentusiasters skull att den ska ligga kvar länge. I Rudan finns flera olika spår, från konstsnöspåret på cirka en kilometer (beroende på snötillgång) till Kolarslingan på hela 15 kilometer. Ett par av spåren är upplysta.

Skridsko- och pulkaåkning
Om inte skidåkning är din grej kan du åka skridskor på plogad bana på sjön övre Rudan när isen tjocknat. Eller om familjen föredrar pulka eller snowracer – här finns även en belyst pulkabacke.

Om Rudans friluftsområde
Entrén till friluftsområdet är vid Rudans gård vid den södra uppgången till Handens pendeltågsstation. Rudans gård har anor sedan 1600-talet då torpet östra Rudan uppfördes. Namnet kommer av att karpfisken Ruda var vanlig i de två omkringliggande sjöarna. Området är förutom sina vinteraktiviteter känt för sitt fiske, bad, cykling och vandring.

Fakta om skidspåren
Att utnyttja spåren kostar 60 kronor per dag eller 800 kronor för hela säsongen. Här finns även omklädningsrum som kostar 20 kronor per dag eller 300 kronor för ett år. Vid anläggningen finns också en enklare servering, toaletter och raststuga. Spåren är belysta till klockan 22.00.

Servering finns och drivs av  IKJ Haninge. Den är öppen främst under helger och större arrangemang. Det finns även en raststuga som man kan utnyttja. Toaletter finns också.

Hitta hit: ta pendeltåg eller buss 824, 836, 839, 840 eller 841 till Handen. Kör du bil finns parkeringsplatser dels vid Rudans gård, dels öster om järnvägsspåret i södra änden av Handens pendeltågsstation.

Vill du veta mer?
skidspar.se hittar du spårkartor och annan information om anläggningen. De som hjälper till med konstsnöspåren är föreningen IKJ Haninge och där hittar du alltid uppdaterad information om spåren.

God tur!