Porten till paradiset är nära

Få platser lockar fram sommarkänslan som Stockholms skärgård. Och med sin närhet till många sorters vattenburna utflykter är Haninge en av våra mesta skärgårdskommuner. Vad sägs om en lat dag på Haninges söderhavsö? Eller en historisk cykeltur med prisad bullfika?
Det tar inte mer än 25 minuter att köra från Vega till Dalarö, lots-och tullsamhället som självaste August Strindberg gav namnet ”porten till paradiset”. Platsen utgör nämligen startpunkt för södra skärgården, som sträcker sig mellan Dalarö och Landsort. Dalarö brygga trafikeras året runt, precis som Nynäshamn och Årsta Havsbad – Haningebornas övriga två huvudbryggor.
Redaktionen har valt ut 3 smultronställen i södra skärgården och börjar med ett av de mest populära utflyktsmålen, året om.

Utö – magiska bad och prisade kardemummabullar
Tack vare sina långa vita sandstränder och finslipade badklippor har Utö varit en populär badort under flera sekel. Via lättvandrade stigar och slingriga cykelvägar tar du dig enkelt från stranden till öns gruvmuseum eller någon av de många restaurangerna. Ett absolut måste är ett besök på Utö Bageri, som drivs av namnkunnige Tobias Bergstrand, tidigare medlem i Svenska bagarlandslaget. Svårt att välja bland läckerheterna? Kardemummabullarna är ett säkert tips!

Äta: Sju restauranger, med Utö Värdshus som kronjuvel
Bo: Utö Värdshus, Utö Vandrarhem, stuguthyrning, kursgård ,camping och egen båt i gästhamnen.
Resa hit: Båt från Årsta brygga, belägen cirka 15 minuter med bil från Vega
Mer infouto.se

Ornö – den natursköna ön
Så gott som hela Ornö har varit ett fideikommiss (egendom som inte kan säljas, utan måste gå i arv). Tack vare detta är södra skärgårdens största ö knappt exploaterad. Särskilt omtalade är öns rika orkidéflora och de gigantiska ekarna på Mane äng. Ornö är perfekt för upptäcktsfärder med cykel. Ta med din egen på båten eller hyr i Brunnsviken. Kanske trampar du dig iväg till Ornö museum, som bland annat visar ett skärgårdshem från 1850-talet. Styr sedan kosan till en av öns fina badstränder. Vidare till Krogen vid Kyrkviken som serverar vällagad mat på traktens råvaror och avslutar dagen i en skön säng på Sundby Gård eller Ornö skärgårdshotell.

Äta: Kyrkvikens Bar & Bistro, Gittans strandgrill
Bo: Sundby Gård, Ornö Skärgårdshotell eller i egen båt, finns både naturhamn och gästhamnar
Resa hit: Person- eller bilfärja från Dalarö Hotellbrygga, cirka 25 minuter med bil från Vega
Mer info: haninge.se

Nåttarö – Haninges Söderhavsö
En halvtimmes båtresa från Nynäshamn ligger Haninges egen söderhavsö, Nåttarö. Ön utgör Stockholms skärgårds största sandområde, så här finns gott om badstränder. Stora Sand och Skarsand är två av dem. Ön stoltserar med länets första snorkelled, med skyltar under vattnet som berättar om allt från schakrutiga snäckor till ”vanliga” tångräkor. Andra populära aktiviteter är fiske, kajakpaddling, cykling och vandring på svala skogsstigar.

Äta: Nåttarö Krog
Bo: Nåttarö stugor, Nåttarö Vandrarhem eller i egen båt i Östermarsfladen
Resa hit: Färja från Nynäshamn, cirka 30 minuter med bil från Vega
Mer infonattaro.se

Natur- och gästhamnar
I södra skärgården finns gott om gästhamnar, där du kan lägga till med din fritidsbåt mot avgift. Här finns toaletter, möjlighet att slänga sopor och ofta duschar. I många gästhamnar finns möjlighet att proviantera och ibland även att tanka.
Här kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns där du befinner dig.

Buss och Pendel
Så tar du dig kommunalt till bryggorna. SL reseplanerare.