Raoul Wallenbergs värderingar genomsyrar populära förskolor

En förskola har blivit två, ryktet är gott och söktrycket stort – både från barn och nya medarbetare. Drygt ett år efter att den första Raoul Wallenberg-förskolan i Vega öppnade har mycket hänt. Rektor Isabella Sundin berättar om resan fram till dagens populära och uppskattade verksamhet.

I augusti i år öppnade RWF Vega 2. Bakom den här lätt kryptiska förkortningen döljer sig inte en nyfunnen galax i universum, utan bokstäverna står för Raoul Wallenbergs andra förskola i Vega. Den ligger bara ett stenkast från den första, RWF Vega 1, och båda ligger strax öster om pendeltågsstationen.


Den senast öppnade förskolan, RWF Vega 2

Till våren, när båda förskolorna planeras vara fullt belagda och bemannade, kommer totalt drygt 200 barn i åldrarna 1–5 år att finnas här, tillsammans med 33 pedagoger och ett par andra medarbetare. RWF Vega 2 har fem avdelningar medan RWF Vega 1 har sex stycken, inklusive en så kallad utegrupp som är utomhus extra mycket.


Rektor Isabella Sundin

Intensivt år med stora förändringar
Den första tiden efter öppnandet av RWF Vega 1 i augusti 2018 blev inte riktigt som planerat, och i december tillträdde Isabella Sundin som ny förskolechef med uppdraget att stärka verksamheten:

– Det var ganska stökigt i början med RWF Vega 1 och vi lyckades inte riktigt leverera som vi önskade. När jag tillträdde som rektor tog vi tag i många frågor, inte minst kring organisation. Jag hade en bra bild av vad som behövde göras, eftersom jag arbetade som förskollärare på plats. Vi har jobbat hårt tillsammans sen dess och även fått ett fint stöd i förändringsarbetet av engagerade föräldrar. Idag är upplevelsen en helt annan och det känns fantastiskt!

Värdegrund som skapar trygghet och utveckling
Raoul Wallenbergs förskolor drivs med ledorden ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft – en värdegrund som representerar hur Raoul Wallenberg själv var som människa. Det skapar en trygg plattform i vardagen, som gör att barnen trivs och utvecklas. Barn som är trygga i sin lärandemiljö kan lättare tillgodogöra sig kunskaper, lära sig att lära och erövra nya kunskaper på egen hand.

Hållbarhet i fokus
En annan viktig och naturlig del i verksamheten är hållbarhet, berättar Isabella, som är rektor på båda Raoul Wallenberg-förskolorna i Vega:

– Vi har stort fokus på alla aspekter av hållbarhet. Till exempel är vi noga med vilket material vi köper in, vad vi äter på dagarna och vi försöker återanvända så mycket vi kan. Den sociala hållbarheten hamnar förstås naturligt i fokus på en förskola, där vi är många som ska trivas ihop. Det är härligt när barnen säger ’Åh, vilken medkänsla du har som hjälper mig!’ till varandra. Då känner jag att vår värdegrund sitter som den ska. Det är också praktiskt och hållbart att kunna hjälpas åt mellan förskolorna, till exempel när någon medarbetare är sjuk.

Gemensamt torg med digitala utforskningsmöjligheter
RWF Vega 2 öppnade i augusti i år och verksamheten har kommit igång väldigt bra. Men det är fler spännande saker på gång, enligt Isabella:

– Vi håller på att bygga upp ett gemensamt torg, som avdelningarna kan boka in sig på. Bland annat kommer torget att erbjuda verktyg för att träna upp barnens digitala förmågor. Det handlar inte om att använda plattor, spel och filmer som barnvakter, utan att hjälpa barnen utvecklas digitalt och utforska omvärlden. En kotte från barnens eget favoritställe ”Hemliga skogen” blir något helt annat när den utforskas med ett förstoringsglas på lärplattan eller med ett mikroskop där bilden projiceras upp över en hel vägg.

Naturnära och genomtänkt
Både Isabella Sundin, hennes medarbetare och barnen stortrivs i såväl den nya stadsdelen som i de nya lokalerna i RWF Vega 2:

– De fräscha lokalerna funkar väldigt bra för alla delar av vår verksamhet. De ligger också fint och nära naturen. Ibland står både barn och vuxna och tittar storögt in mot skogen genom våra härliga och luftiga fönster. Vega är en härlig stadsdel som hela tiden utvecklas och blir bättre och bättre. En riktigt bra plats för barn att växa upp i – något som vi förstås också vill bidra till med våra förskolor, säger Isabella.

Mer om Raoul Wallenbergs förskolor i Vega
Om du är nyfiken på förskolorna RWF Vega 1 och 2 kan du läsa mer på Raoul Wallenbergs Förskolors webbplats. Där hittar du också kontaktuppgifter till Isabella Sundin.  Vill du ställa ditt barn i förskolekö hittar du mer information på Haninge kommuns webbplats. RWF Vega 1 är fullbelagd och det finns bara ett fåtal platser kvar i RWF Vega 2. All köhantering sköts av Haninge kommun.