Rudan – ett friluftsområde för alla

På Rudan som ligger bara några kilometer från Vega kan du ta del utav sommaren på bästa möjliga sätt. Vare sig du är en djärv friluftsmänniska, eller en simpel livsnjutare, så finns här aktiviteter för alla. 

Här kan du fiska, bada, cykla och vandra. Det finns flera vandrings- och motionsleder samt en mountainbikeslinga. Du kan även spela frisbeegolf, beachvolleyboll och boule på särskilda banor.

Nedan finner du några av de mest populära aktiviteterna på Rudan friluftsområde.

Vandra i kulturstigen
Du kan följa en kulturstig som leder dig till en källa, ett gränsröse, en äng och en plats där en kolmila legat. Här finner du klippformationer från istiden som gröpts fram av smält inlandsis och stenblock. Stigen leder slutligen till en boplats från stenåldern.

Spår och leder
Förutom kulturstigen så finns det också ett antal andra olika spår och leder som du kan ta del utav. Oavsett om du vill promenera, ta en löptur eller cykla. Nedan kan du se vilka spår som finns och dess olika längder:
Motionsspår (2,3 km, 5 km, 10 km och 17 km)
Elljusspår (2,2 km)
Mountainbikeslinga (4,4 km, 5,5 km, 8,8 km och 15 km)
Vandringsleder (1,6 km och 1,7 km)
Maxingeslingan (funktionshinderanpassad slinga)

Lek och skoj för barnen
Efter att ha strövat omkring på de slingrande skogsstigarna och njutit av de fina omgivningarna så hittar du en låtsasgård med djur. Här finns en häst, en ko med sin kalv, tre stora hönor och en tupp.

Bad i övre och nedre Rudasjön
De som vill bada kan välja mellan Övre Rudasjön och Nedre Rudasjön. Vid både övre och nedre Rudasjön finns klippor och sandstrand med stora solytor.

Vid Övre Rudasjön hittar du två bryggor och vid Nedre Rudasjön så finns det en handikapbrygga och de övriga bryggorna är fiskebryggor. Vid fiskebryggorna är det stor chans att få napp.

Hitta hit: ta pendeltåg eller buss till Handen. Kör du bil finns parkeringsplatser dels vid Rudans gård, dels öster om järnvägsspåret i södra änden av Handens pendeltågsstation.

För mer information, besök: https://www.haninge.se/uppleva-och-gora/idrott-friluftsliv-och-lokalbokning/friluftsliv-och-motion/friluftsomraden/rudans-friluftsomrade-och-naturreservat/

Vi önska er en fortsatt härlig sommar!