Startskott för Skogsstjärnan i Vega

Under torsdagen anlände det första bostadselementet till kvarteret Skogsstjärnan, ett miljövänligt och resurssnålt modulbygge för den medvetna familjen. I samband med projektet har bostadsutvecklaren lanserat ett nytt digitalt koncept som ger köparen full insyn i hela byggprocessen.


Kön ringlade sig lång av spekulanter, mäklare, arkitekter och kommunpolitiker – nyfikna på att se hur de nyckelfärdiga elementen ser ut i verkligheten.

Ett trettiotal bostadsköpare, mäklare, arkitekter och kommunpolitiker stod med mobilkamerorna redo när den första modulen lyftes på plats i hörnet Vega Allé/Polcirkelvägen. Morten Lassen, en av de som flyttar in i augusti 2020, fick äran att avtäcka modulen, som innehöll kök, badrum och hall.

– Det här känns fantastiskt. Och det doftar färskt trä här inne, precis som det ska, säger Morten som kommer från Norge och sedan barnsben fått lära sig att trä är det enda förnybara – och därmed självklara – byggnadsmaterialet.

Han berättar att flytten hit är ett led i ett mer hållbart liv. Utan bil, nära pendeln och i ett boende som är byggt på hållbara premisser.


Morten Lassen och Eva Söderberg lämnar lägenheten i Nynäshamn för att få bo mer hållbart. Utan bil, nära pendeln och i ett miljövänligt hus.

Modulen, eller ”volymen” på byggspråk, är byggd i en väderskyddad miljö i Lindbäcks fabrik i Piteå. Här används endast trä från de norrländska skogarna, men det byggs aldrig snabbare än skogen växer.

Modulen vi fick besöka under invigningen kommer att införlivas i en av kvarterets tre huskroppar, som med sina raka linjer och ljusa fasader för tankarna till 1930-talets typiska gestaltning. En arkitektur som ligger helt i linje med detaljplanen för området.

Arkitekt Jacob Haas, vd på ÅWL Arkitekter AB, berättade i ett kortare anförande till publiken att markens naturliga höjdskillnader skapar förutsättningar för spännande gårdar mellan husen.

– Jag kan redan nu se att man som barn kommer kunna skapa sig en egen liten värld där. En annan fördel med kvarteret är dess perfekta läge. Man är så nära pendeln att man hinner springa till tåget, men tillräckligt långt bort för att inte bli ljudstörd, sa Haas.

Men, det är inte bara byggtekniskt och resursmässigt som Skogsstjärnan ligger i tiden. I samband med att projektet sjösattes, lanserade Lindbäcks det digitala konceptet ”Lindbäcks Live”, där varje bostadsköpare löpande får uppdateringar om just sin lägenhet. Från bottenplatta till inflytt.

– Vi märker redan att den kontinuerliga informationen ger tryggare kunder. Vi får betydligt färre frågor nu än tidigare, sa Sandra Branthammer, säljansvarig på Lindbäcks.

Psst!
Bostäderna i Skogsstjärnan är nästan slutsålda, men än finns ett tjugotal lägenheter kvar. Håll utkik efter information om Lindbäcks nästa etapp, som kommer att uppföras på granntomten.

Det här är Lindbäcks
Lindbäcks är ett familjeföretag i fjärde generationen som bygger industriellt producerade flerbostadshus i trä från de norrländska skogarna. I fabrikerna i Piteå byggs miljövänliga och resurssnåla moduler med trästomme som sedan monteras ihop till färdiga lägenheter på plats. De levererar 2000 bostäder per år till projekt i hela landet.