Stortrivs i brf Skogsstjärnan

När Morten Lassem och Eva Söderberg flyttade till kvarteret Skogsstjärnan i Vega, hade de inte bara hittat sitt livs drömlägenhet. Flytten innebar även startskottet på ett klimatsmart, bilfritt liv nära både stad och natur.

Det är i hörnet Vega Allé/Polcirkelvägen som kvarteret Skogsstjärnan brer ut sig med sina raka linjer och ljusa fasader. Mellan de tre huskropparna finns en grönskande innergård där växtligheten har valts med stor omsorg och följer årstidernas skiftningar.

– Det är nog svårt att hitta en mer lyckad innergård söder om Stockholm, säger Morten Lassem, när vi hörs ett par månader efter inflytt.

– Arkitekten har verkligen lyckats utnyttja markens befintliga höjdskillnader till att skapa en lekfull innergård för alla åldrar. Här finns också ett genomgående hållbarhetstänk, det syns tydligt på de medvetna materialvalen.

Stämmer det att flytten hit var ett led i en mer hållbar livsstil?
– Ja, vi sökte aktivt efter ett boende byggt av svenskt trä och andra naturliga materialval. På kravlistan stod även att kunna leva utan bil och närhet till både service och natur.

Varför föll valet på Vega?
– Vi ville bo mittemellan Nynäshamn, där vi bodde tidigare, och Stockholm där vi har barn och barnbarn. Vega kändes som det självklara valet. Vi åkte hit till invigningen av pendeltågsstationen för att känna på området. Av en slump gick vi in på Lindbäcks platskontor, där vi fick en broschyr om de miljövänliga modulhusen. Vi tilltalades av att block av norrländskt trä skulle prefabriceras i en fabrik i Piteå för att sedan uppföras som ett legobygge på plats här i Vega.

På vilka sätt märks det att huset består av moduler?
– Det märks inte alls. Man skulle kunna tro att metoden ger negativa effekter på planlösningen, men den känns tvärtom ovanligt genomtänkt.

Vad är ni mest nöjda med?
– Läget! Både placeringen i Vega och positionen i huset. Vi har en fantastisk utsikt från det stora hörnfönstret i vårt vardagsrum. Vi ser rakt ner mot centrum och kan med spänning följa bygget av Vega skola och det aktivitetshus som kommer inrymma allt från idrottshall och bibliotek till café och träffpunkt för äldre.

Hur fungerar livet utan bil?
– Det har inte varit några som helst problem. Vi har både pendel och buss 150 meter bort. Det är nästan så att vi kan låsa dörren när vi ser pendeln komma.

Men hur gör ni med storhandlingen?
– Vi sätter på oss våra ryggsäckar och tar en kvarts promenad till ICA Maxi eller Port 73. Som norrman är jag van att gå med ryggsäck, men visst ska det bli skönt att ICA Nära flyttar hit snart.

Husen i brf Skogsstjärnan är ritade med många olika slags familjekonstellationer i åtanke. Blir ni störda av musik och barnskrik?
– Inte alls, vi har inte hört ett ljud av varken människor eller trafik. Som snickarson är jag imponerad över hur bra isolerat huset är, vilket också märks på inomhusklimatet. Vi har det varmt och gott även vid många minusgrader.

Hur upplevde ni Lindbäcks digitala koncept som ger köpare insyn under hela byggprocessen?
– För många köpare innebär appen säkert en trygg väntan, men vi ville hellre åka hit då och då för att följa utvecklingen live. Vi såg grunden anläggas och modulerna hissas på plats. Tack vare alla besök hann vi lära känna området långt innan inflytt. Kanske är det därför vi redan trivs så bra och känner att vi kommer stanna här.