Upptäck skogen som lekplats

I Sverige är luften, som bekant, fri för alla. Det har Naturvårdsverket under året uppmärksammat med kampanjen ”Friluftslivets år 2021”. Vi vill förstås inte var sämre och har därför satt ihop en guide till ”naturliga” upplevelser i Vega med omnejd. Välkomna ut!

Visste du att det i Haninge kommun finns en nationalpark och hela tjugoen naturreservat?! Inte? Då är det här guiden för dig! Ta med dig hela familjen och upptäck skogen som lekplats.

Åk skidor och skridskor i Rudans naturreservat

Rudans naturreservat, som inte alls ligger långt ifrån Vega, är ett populärt utflyktsmål för många Haningebor. Här finns en mängd markerade stigar, både motionsspår i tuff terräng och barnvänliga skogsstigar. På vintrarna prepareras skidspår och en konstfrusen skidslinga. På Övre Rudan plogas även en skridskobana.

Hitta hit
Rudans friluftsområde – med tillhörande sjöar – ligger precis vid centrala Handen i Haninge kommun. Du tar dig enkelt hit med pendeltåg, buss, bil, cykel eller en promenad.

För att du lättare ska hitta rätt och bli inspirerad till nya aktiviteter har Haninge kommun tagit fram en ny karta och informationsfolder om Rudan.

Vinterfiska röding i Rudan

I Nedre Rudasjön sätts varje år 1 500 kg fisk ut för sportfiske. Och runt sjön finns hela sju kastbryggor. Den 1 januari 2022 går startskottet igen och då finns det 700 kg röding att fiska på. Kom ihåg att du måste ha fiskekort. Kostar 90 kronor om du är under 18 och 175 kronor för vuxna.

Köp dygnskort här.

Besök en av Sveriges största urskogar

En kvarts bilåkning från Vega ligger Tyresta nationalpark med en av Sveriges största urskogar, söder om fjällen. Här finns flera hundra år gamla tallar, mäktiga granar, trolska skogssjöar och doftande myrmarker. Och hela fem mil fina vandringsleder med picknick- och grillplatser längs vägen.

Snörika vintrar anläggs skidspår på hagmarkerna runt Tyresta by. I de norra delarna ordnar Tyresö kommun skidspår, vilka förbinds med Alby friluftsområde. Här finns även en lååång pulkabacke.

I Tyresta by hittar vi även ett Naturum med café och en bondgård med djur. Under jullovet brukar här även erbjudas pysselverkstad och guidade turer.

Hitta hit
Till huvudentrén Tyresta by samt Nyfors kan du åka med kollektivtrafik. Busslinjerna 807/809 från Gullmarsplan eller buss 834 från Haninge pendeltågstation. Stationen heter Tyresta by. Till övriga entréer krävs bil. Ta väg 73 Stockholm-Nynäshamn och ta av mot Brandbergen. Följer sedan skyltningen ”nationalpark”.

Skridskor på Drevviken

När isen bär anläggs varje år ”Rundisbanan”, en 20 km lång plogad skridskobana med nio av- och påfarter! Tänk på att all åkning sker på egen risk. Använd alltid säkerhetsutrustning som isdubbar, ispik, visselpipa och livlina. Och åk tillsammans med någon.

Hitta hit
Ta en promenad till Söderhagsudden och kliv på isen från bryggan nedanför terrassradhusen på udden. OBS! finns inga parkeringsplatser för bil här.

Upptäck jättegrytorna i Kolartorp

Vegabornas närmaste naturreservat är Kolartorp, ett skogsområde mitt i Vega. Området är känt för sina ”jättegrytor” som svarvats ur berget under den senaste istiden. I några av de 16 grytorna finns till och med så kallade löpstenar kvar.

Hitta hit!
Buss 830 eller 837 från Haninge centrum med avstigning Kolartorpsvägen. Därefter cirka 1,5 km promenad längs Kolartorpsvägen och Hermanstorpsvägen. 50 meter efter korsningen Hermanstorpsvägen/Timmervägen leder en stig norrut cirka 500 meter genom skogen mot jättegrytorna, som ligger i bergssidan på vänster hand.

Vad är ”Luften är fri”?

Luften är fri är namnet på Friluftslivets år 2021, ett nationellt projekt som leds av Svensk friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet syfte är att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.