”Vega blev mitt Manhattan”

När Maarit Modlitba blev pensionär drömde hon om en framtid full av liv och rörelse. Flytten till Vega innebar just det. Uteserveringar precis utanför porten, utsikt över en myllrande tågstation och närhet till service och gröna vandringsleder.

Hon har just kommit hem från sin kolonistuga i Södertälje när vi ringer på hennes dörr i brf Blinka. Trinda pumpor och årets sista tomatskörd på diskbänken. Tekokaren bubblar hemtrevligt från sin plats i hörnet och doften av nybakt äppelkaka.

– Den här är bakad på äpplen från kolonin, men egentligen föredrar jag att gå ut och fika – det är min grej. Så jag hoppas på fler caféer här i Vega. Förhoppningsvis blir det ett fik i nya Kulturhuset, säger Maarit.

Det var närheten till barn och barnbarn som lockade henne hit. Samt en ivrigt påhejande svärdotter.

– Jag stortrivdes i min lägenhet vid Globen och hade inte en tanke på flytt när svärdottern tipsade om den här tvåan. Men erbjudandet om en prisvärd, nybyggd bostad där alla val skulle bli mina egna avgjorde. När jag nu sitter här och blickar ut mot stationen, och ser tågen passera högt där uppe, får jag nästan lite New York-känsla.

En väninna som är arkitekt tipsade Maarit om en avskiljare mellan kök och vardagsrum. Med den turkosblå färgen som löper från skiljeväggen och vidare till vardagsrummet gör att lägenheten redan känns inbodd och hemtrevlig, tycker Maarit.

– En annan sak jag verkligen uppskattar, nu när jag har bott in mig lite, är människorna. Jag har aldrig haft så trevliga, hjälpsamma grannar. Det är dessutom den perfekta blandningen av kulturer och åldrar här i Vega. Och med appen ”boappa” är det lätt att få kontakt med nya människor och hålla sig uppdaterad om vad som händer i föreningen. Boappa utsåg faktiskt nyligen Brf Blinka till årets trevligaste förening.

Även om Maarit uppskattar liv och rörelse kan man ju undra om ljudet från pendeln och folklivet på torget kan bli för påträngande?
– Det är en bra fråga, för även om jag gillar det aktiva livet så vill jag ha det tyst och lugnt i hemmet. De här lägenheterna är utformade så att vi som bor här ska slippa störas av buller från bil-, buss- och pendeltågstrafik. Jag planerar att även glasa in balkongen, vilket inte bara kommer ge mig ett extra rum utan även minska det ytterst lilla buller jag hör, säger Maarit och börjar duka undan det ljusrosa porslinet och släcka värmeljusen från Iittala, som står utplacerade på köksbord och fönsterbänkar.

Det har blivit dags att promenera över innergården för ett par timmars farmortjänst.