Mellan stad och natur

Vega är omgärdat av natur, vatten och friluftsområden. Med den nya stationen kommer plötsligt Vega mycket närmare resten av Stockholm – så nära att det lägger grunden för en helt ny stadsdel, som blir Haninges nya medelpunkt. På gångavstånd från Vega finns dessutom Port 73 som invigdes 2010 med 40 butiker och restauranger. Tio minuters cykelväg ligger Haninge Centrum, med en uppsjö av butiker och restauranger, apotek, banker och annan service.

Den nya stadsdelen Vega har fått sitt namn från ett hus som byggdes här i slutet av 1800-talet. Hit flyttade en handelsman in med fru, barn, handelsbiträde, pigor och drängar och öppnade en lanthandel som var igång till långt in på mitten av 1900-talet i olika ägares regi. Andra förknippar kanske namnet med Vegabaren, restaurangen som från början var Sveriges första drive-in-korvkiosk under namnet Drive in. Den renodlade hamburgerbaren med det nuvarande namnet invigdes 1964 och räknas därmed till de äldsta hamburgerrestaurangerna i Sverige, fortfarande lika älskad av såväl lokala stammisar som långväga hamburgerentusiaster.

I Vega har och planeras det att öppna mellan sex och åtta förskolor de närmsta åren, för att klara anstormningen av inflyttande barnfamiljer. Några av dessa har redan öppnat. Det kommer också att byggas ett helt ny F-9-skola, och i Haninge med omnejd finns gymnasium och folkhögskolor.

Nyfiken på bostäderna i Vega?

Hitta ditt nya hem här