Vega växer vidare!

Mittemellan citypuls och skärgård fortsätter den levande stadsdelen Vega att växa och utvecklas. Så vad har hänt hittills, och vad kan Vegaborna se fram emot under kommande år? Vi tog en promenad runt i området och tog pulsen på några företagare och boende.

Det är ännu en grå och lite blåsig decemberdag, men värmen från tågstationen som fortfarande känns skinande ny, verkar sprida sig över hela Vega. Där det tidigare var dammiga byggarbetsplatser, springer nu människor på Puls & Tränings löpmaskiner, samtidigt som andra köper lunch på intilliggande Arigato Sushi.

Utanför gymmet träffar vi Ellen. Hon har bott här i fem år och har sett utvecklingen på nära håll under längre tid än de flesta.

”Utvecklingen är bara positiv, det går verkligen åt rätt håll och det ska bli så roligt när allt är klart!” säger hon. ”Det bästa som har hänt hittills är pendeltågsstationen, och nu ser vi verkligen fram emot ICA-butiken, eftersom vi nu får åka en bit för att handla mat”

Ellen har tre barn och ser fram emot den nya högstadieskolan som ska komma så den äldsta fortfarande kan gå kvar i Vega. Den mellersta går på förskola här i Vega och den yngsta hoppas hon komma in på samma.

Lite längre fram står en Foodtruck med lite restaurangkänsla vid namn MMXX (2020 på latin). Ägaren Claudio berättar på engelska med sjungande italiensk brytning att deras idé är att servera äkta napolitansk pizza, som vanligtvis hittas på finare restauranger. Gourmetmat i snabbmatsformat helt enkelt.

De har inte öppnat på riktigt än, utan håller på för fullt med att förfina smakerna till perfektion, och just den här dagen bjuds det på pizza. Tur för oss, och pizzan får 10/10 i smakbetyg.

Utanför foodtrucken möter vi av Sandra Stagmo och Katarina Tibell från Ikano. Dom ska ha nyckelutlämning dagen efter till totalt 25 hushåll, bland annat för trapphus två i Brf Blinka.

Katarina berättar att stämningen alltid är på topp dessa dagar, och kön brukar ringla sig lång redan innan utsatt tid.

Utanför den relativt nyöppnade Direkten springer vi på Siv och hennes valp Polly. Siv bodde förut i Tullinge men flyttade till Vega dels för att bo närmare sin dotter, men även för att det kändes roligt med en helt ny lägenhet. Siv trivs superbra, och uppskattar verkligen alla närliggande skogsområden då hundpromenader numera står på dagsschemat.

Vi avslutar vår promenad runt Vega med ett besök hos frisören Ayla i Salong Vega som vi tidigare har skrivit om. Ayla öppnade salongen bara några veckor innan coronaviruset slog till, och erkänner att det har varit ganska tufft då många under en längre tid avstod från att klippa och färga håret.

Som tur var fortsatte flera stamkunder att komma dit, och för att möta restriktionerna har hon vidtagit åtgärder så att alla ska känna sig trygga att besöka salongen. Hon öppnar till exempel klockan 9 och tar då emot pensionärer och andra riskgrupper, jobbar alltid med visir, har satt upp en vägg för att avskärma de som behandlas från de som väntar, och självklart får det bara vistas ett fåtal personer samtidigt i lokalen.

Ayla bodde inte här när hon öppnade salongen, men har nu flyttat till Brf Slänten, huset som tog hem vinsten i Haninge arkitekturpris

Annat som är på gång i Vega den närmaste tiden är såklart ICA, ett par nya restauranger, och mittemot Salong Vega byggs nu Brf Gnistra med tre lokaler på bottenvåningen där en är restauranganpassad, och diskussioner om vilka som i slutändan ska hyra lokalerna pågår med flera spännande aktörer.

Boende i Vega trivs alltså redan, men har fortfarande mycket att se fram emot. Välkommen till Vega!