Wofflans Stenugnsbageri – Vegas egna café

Direkt när man kliver in genom dörren till Wofflans Stenungsbageri slås man av doften av fika, nybakat bröd och den välkomnande och genuina känslan. Men den som förväntar sig bli serverad våfflor får tänka om…

Jonna som möter en bakom disken har bakandet i blodet. Farfar jobbade i bagarstugan på Skansen, medan farmor gräddade våfflor i våffelstugan. Hennes pappa Wolfgang döptes i mjöl på Skansen när han var sex veckor, och han har sen dess följt sina föräldrars fotspår, jobbat som bagare i över trettio år och både varit delägare och drivit helt egna bagerier.

Wofflans stenugnsbageri i Vega är dock det första som familjen har startat helt från grunden.

– Det var helt och hållet en slump, berättar Jonna. Jag blev efter en del letande erbjuden en lägenhet i området. Här var det då bara en grusplan, med en områdesskylt där vi såg att lokaler var planerade. Vi föreslog att vi kanske skulle öppna ett bageri där, och hyresvärden blev mycket entusiastisk.

Vägen fram till öppning var dock långt ifrån spikrak, med något uppskjuten tidsplan, och de hoppade även av vid ett tillfälle när att de insåg att alla maskiner inte skulle få plats i lokalen.

– Hyresvärden förstod dock mervärdet i att ha ett bageri i området, så de har varit extremt stöttande och hjälpsamma. Det slutade alltså med att vi nu har två lokaler intill varandra, en där vi bakar och en för café och butik.

Namnet Wofflan står alltså inte för våfflor som många kanske tror, utan smeknamn på pappa Wolfgang. Han har alltid drömt om att sätta sitt namn på ett bageri som han byggt upp från grunden. Nu har det tillsammans med familjen äntligen blivit verklighet.

De fick sen hjälp med golv och väggar, men övrig inredning fixade familjen själva, och så – efter vissa förseningar – slog bageriet äntligen upp portarna i december 2018, och uppstarten har gått över förväntan.

– Vi öppnade precis innan jul, fortsätter Jonna. Så många hade tid att besöka oss för att äta frukost, fika och för att köpa små julklappar i form av hemkokt marmelad, knäckebröd och annat smått och gott. Men vi var som sagt helt nyöppnade och saknade rutiner, plus att några i personalen hade drabbats av influensa, så det var inte så många som kunde jobba. Vi är dock jätteglada att det har börjat så bra, alla gäster är så glada och trevliga, och kallar Wofflans för ’vårat café’. Vi har verkligen blivit varmt välkomnade i området och har redan fått flera stammisar.

På Wofflans erbjuds härliga bröd och bakverk, kaffemaskinen är den enda i sitt slag i Sverige, och även kaffebönorna rostar de själva på sitt andra bageri vid Telefonplan som heter Söderbergs Bageri. Här finns även egengjord marmelad och granola, och det lilla de köper in – som honung och popcorn – är också handgjort och småskaligt. Så mycket som möjligt är även ekologiskt, de bakar till exempel endast med ekologiskt mjöl och använder bara ekologisk mjölk till kaffet.

Jonna själv trivs jättebra i Vega, och älskar närheten till naturen samtidigt som man enkelt kommer att kunna ta sig in till city så snart den nya pendeltågsstationen står klar.

Utanför bageriet och cafét/butiken planeras det att uppföras ett litet torg med träd och fontän, och Wofflans Bageri kommer att ha plats för en uteservering, så Jonnas förhoppning att bageriet kommer bli en knutpunkt där de boende kan mötas.

Framtiden ser alltså ljus ut för detta mysiga familjebageri – och alla boende i Vega.

Varmt välkomna!

Om du är intersserad av en lokal i Vega så kan du anmäla ditt intresse här.